english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De arbeidersklasse in Frankrijk vecht tegen de aanvallen
Aurélien - 05.11.2010 21:19

De franse bourgeoisie moet, net als alle andere, de arbeiders hard aanvallen om de omvang en de diepte van de economische crisis van 2008 het hoofd te bieden, en de gapende tekorten aan te vullen die zij heeft veroorzaakt om haar zieltogende systeem te “redden”. Frankrijk heeft besloten om te beginnen met een aanval op de pensioenen,terwijl Griekenland en Spanje rigoreuzere en algemenere maatregelen genomen hebben. Na Frankrijk is de beurt aan Groot-Brittannië, dat voor nog veel draconischer maatregelen heeft gekozen.


De franse bourgeoisie moet, net als alle andere, de arbeiders hard aanvallen om de omvang en de diepte van de economische crisis van 2008 het hoofd te bieden, en de gapende tekorten aan te vullen die zij heeft veroorzaakt om haar zieltogende systeem te “redden”. Frankrijk heeft besloten om te beginnen met een aanval op de pensioenen,terwijl Griekenland en Spanje rigoreuzere en algemenere maatregelen genomen hebben. Na Frankrijk is de beurt aan Groot-Brittannië, dat voor nog veel draconischer maatregelen heeft gekozen.

In Frankrijk hebben de vakbonden (CGT, CFDT, SUD, etc.) al in het voorjaar drie “actiedagen” georganiseerd tegen de hervorming van de pensioenen, maar de wrevel en de pest die de arbeiders erin hebben, dwongen alle vakbonden ertoe om gezamenlijk,vanaf september, zes nieuwe actiedagen te houden (ditmaal ook met de vakbond FO erbij):
op 7 en 23 september, en op 2, 12 16 en 18 oktober. De mobilisatie in heel het land is massaal geweest, en de actiedagen hebben haar niet afgezwakt. Integendeel, zij hebben telkens meer dan drie miljoen arbeiders in heel Frankrijk verzameld.
De wrevel en de woede van de arbeiders heeft zich her en der gemanifesteerd in de organisatie van algemene vergaderingen en stakingscomités door zowel vakbondsleden als niet-vakbondsleden. In talrijke steden en regio’s hebben minderheden getracht om
massabijeenkomsten (algemene vergaderingen) te organiseren op de werkplek, of na afloop van de demonstraties, zoals in Toulouse, waar na afloop van de demonstratie op 2 oktober op de Avenue Jean Jaures een algemene vergadering werd gehouden.
Een kenmerk van deze beweging is dat de eisen tegen de hervorming van de
pensioenen ertoe neigen om alle andere grieven tegen het geheel van de aanvallen door de kapitalistische staat te bundelen, wat hen nog aan kracht doet winnen. De ellende, de onzekere arbeid, de uitbuiting lijken openlijk te worden verworpen. De solidariteit tussen de verschillende sectoren wordt door deze belangrijke minderheden gemanifesteerd. Dat
is de reden waarom middelbare scholieren en studenten zich hebben gemobiliseerd. Zij zijn evenzeer gegrepen door de angst voor werkloosheid en de toenemende ellende. De opstand van de middelbare scholieren heeft de bourgeoisie nog het meest angst aangejaagd, want zij zijn minder ingekapseld door de vakbonden, en drukken de vrees voor wat het systeem voor hen in petto heeft veel directer uit.

Momenteel is de arbeidersklasse er niet in geslaagd om haar gevechten werkelijk in eigen hand te nemen, ook wanneer minderheden soms onhandige pogingen ondernemen om alle arbeiders van een stad of regio buiten de vakbonden om te verenigen, door middel van “beroeps-overstijgende” vergaderingen. Iedere keer oefent zij een steviger druk uit op het “vakbondsfront”, maar zij slaagt er nog niet in om zich collectief te organiseren door middel van soevereine en zelfstandige Algemene Vergaderingen (massa-bijeenkomsten),onafhankelijk van de vakbonden. In tegendeel, sinds 18 oktober manifesteren brutale acties en bezettingen van olieraffinaderijen en brandstof-depots niet de toekomst van de
gevechten uit, want zij worden niet direct en massaal door de arbeiders zelf geleid, maar in een vakbondskader, voornamelijk de CGT. Zij hebben het de regering mogelijk gemaakt om een krijgshaftig gezicht op te zetten en met de spierballen te rollen, en maatregelen tegen de blokkades van de raffinaderijen en de economie aan te kondigen “om de orde te garanderen.” Sindsdien proberen de regering en de vakbonden, die meesters zijn in dit
soort acties en manipulaties, de beweging uit te doven door haar te kanaliseren en uit te putten in acties binnen het traditionele, beproefde kader.

Wat nu?
Deze beweging is niet beperkt geweest tot de specifieke kwestie van de pensioenen, is ontstaan in een bijzonder situatie van crisis van het kapitalisme, en onder de slagen van brutale en gelijktijdige aanvallen in alle landen. Daarom is zij vol van mogelijkheden,wanneer men haar in perspectief plaatst, en op een langere termijn ziet dan de specifieke
aanval op de oudedagsvoorziening.

De bourgeoisie is zich hiervan bewust, want voor 28 oktober en 6 november hebben de vakbonden twee nieuwe actiedagen uitgeroepen om het vuile werk van het uitputten van de strijdwil voort te zetten. De arbeiders moeten ervan profiteren om in massa-vergaderingen te discussiëren, om hun netwerken en hun strijdmiddelen op te bouwen, om hun gevechten beter in eigen hand te nemen in het vervolg van de beweging, tegen de toekomstige aanvallen, die niet lang op zich zullen laten wachten.

Aurélien, 24 oktober 2010


Website: http://www.leftcom.org
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
arbeiders als revolutionair potentieel 
nn - 06.11.2010 10:54

op het 2.Dh5 festival is er zondag om 11:00 een discussie gepland over arbeidersklasse in NL en het al dan niet revolutionaire potentieel ervan... en wat daarvan de consequenties zijn strategisch gezien.

 http://2dh5.nl/index.html?art_id=448&vlag1=2&vlag2=20

daarna volgt een discussie over strategieën tegen de bezuinigingen van BruinI aka rutte1





Website: http://2dh5.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.