english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Misleidend rapport Campagne tegen Wapenhandel
Frank Willems - 09.11.2010 15:10

De Campagne tegen Wapenhandel heeft twee zogeheten 'factsheets' opgesteld waarin de Nederlandse wapenhandel met Marokko wordt behandeld. Op basis daarvan is vandaag een "Analyse wapenexport 2009" gepresenteerd. Uit deze rapporten blijkt dat de Campagne tegen Wapenhandel geen oppositie voert maar een gouvernementeel standpunt inneemt.

Nederland en Europa hebben een dubbele houding ten opzichte van de bezetting door Marokko van de Westelijke Sahara. Dat gebied is in 1975 overvallen door honderdduizenden Marokkanen die het tijdens de zogenoemde "Groene Mars" binnentrokken begeleid door het Marokkaanse leger. Een lange en slopende woestijnoorlog was het gevolg die in 1991 is gepauzeerd toen de VN een wapenstilstand wisten te bereiken. Sinds 1975 houdt een groot deel van de Saharaanse bevolking zich schuil in vluchtelingenkampen in Algerije waar ook de regering van de Saharaanse republiek in ballingschap is gevestigd. Die republiek heeft een strook land ten oosten van de Marokkaanse Muur in handen, een militair verdedigingswerk diagonaal door de Westelijke Sahara, 2500 kilometer lang. Een vredesmissie van de VN (MINURSO) houdt toezicht op het bestand en is belast met het organiseren van een referendum. De missie heeft geen mandaat om toezicht te houden op de mensenrechten ondanks de uitdrukkelijke wens van het bevrijdingsfront POLISARIO.
De bezetting door Marokko wordt niet erkend door Nederland, de EU, VS of enig ander land en is in strijd met het internationaal recht. De Marokkaanse claim is afgewezen door het ICJ. De exploitatie van de natuurlijke rijkdommen in het conflictgebied (o.a. fosfaat en vis) is in principe vervolgbaar als oorlogsmisdaad. Marokko beroept zich op historische rechten die verband houden met Islamitische achtergronden. De Saharaanse republiek (Democratische Arabisch Republiek Sahara) wordt door veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen erkend maar door geen enkel Europees land. De Westelijke Sahara staat bij de VN bekend als een "nog niet gedekoloniseerd gebied".

De houding van Nederland ten opzichte van Marokko is alsof de kwestie niet bestaat. Op de websites van de regering is informatie over de Marokkaanse Muur, de wapenstilstand, de MINURSO, en de strijdigheid van exploitatie van en handel in Saharaanse grondstoffen met het internationaal recht niet te vinden.

In het rapport "Fregatten voor Marokko" wordt door de Campagne tegen Wapenhandel de situatie als volgt omschreven:

"De Marokkaanse militaire positie wordt bepaald door haar rivaliteit met Spanje en Algerije. Sinds 1975 heeft Marokko de Westelijke Sahara ingelijfd. Met steun van Algerije hebben de West-Saharanen, verenigd in Polisario, gestreden voor onafhankelijkheid en in 1991 besliste de VN dat hierover een referendum moest worden gehouden. Marokko weigert echter zo’n referendum te organiseren, want het wil de Westelijke Sahara niet kwijt. Tot nu toe heeft de internationale gemeenschap de Marokkaanse houding stilzwijgend geaccepteerd,"

De omschrijving is op meerdere punten onjuist.
Het gebied is niet ingelijfd, maar het is verdeeld door een muur die vele malen uitgestrekter is dan de Berlijnse ooit was. De Westelijke Sahara is nog nooit volledig onder controle geweest van Marokko.
De Saharanen hebben niet gestreden in voltooid verleden tijd maar strijden nog steeds, zij het niet op militaire wijze maar op een burgerlijke en diplomatieke manier; op straat, in de media (hoewel dat niet is te zien in de Nederlandse) en bij de VN en Afrikaanse Unie. Bovendien is de militaire optie zeker niet van tafel. Er heerst een wapenstilstand, en meer niet. Het Saharaanse leger is allesbehalve ontmanteld en de leiding verklaart regelmatig op elk moment de
strijd weer aan te kunnen gaan.
Het Polisario heeft niet alleen de steun van Algerije maar ook van onder andere Libië, Nigeria, Zuid-Afrika, Cuba en Venezuela. Het beeld dat het Polisario bestaat uit Algerijnse marionetten komt regelrecht van de Marokkaanse propaganda.
De "internationale gemeenschap", althans de Verenigde Naties, hebben zich keer op keer uitgesproken over de onaanvaardbare houding van Marokko dat echter wordt beschermd door het Franse vetorecht in de Veiligheidsraad. Ook het beeld van een “internationale gemeenschap” die zich zou hebben neergelegd bij de Marokkaanse bezetting hoort bij de Marokkaanse voorstelling van zaken en is een zeer partijdig beeld.

De omschrijving van de militaire positie van Marokko door de Campagne tegen Wapenhandel komt in de factsheet "Fregatten voor Marokko" overeen met de voorstelling van zaken die wordt gegeven door zowel de Nederlandse regering als die van Marokko.

Een belangrijke zaak die niet wordt vermeld door de Campagne tegen Wapenhandel is het optreden van de Nederlandse diplomaat professor Peter van Walsum die als speciaal gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties was belast met de onderhandelingen tussen het Front Polisario en Marokko. De onderhandelingen voor de aankoop van de oorlogsbodems zijn gevoerd in de periode dat van Walsum de vredesbesprekingen leidde. Deze uiterst merkwaardige samenloop van omstandigheden heeft bijgedragen aan het opzeggen van het
vertrouwen door het Front Polisario in de Nederlandse onderhandelaar die daarna is vervangen door de Amerikaan Ross.

In de tweede factsheet van de Campagne tegen Wapenhandel met de titel
“Ontwikkelingscriterium voor wapenexport” wordt voort geborduurd op de
misleidende voorstelling van zaken uit het rapport over de fregatten. Marokko komt daarin veel ter sprake maar de Westelijke Sahara daarentegen helemaal niet meer.

In het vandaag verschenen rapport Analyse wapenexport 2009 is het niet veel beter. Het conflict rond de Westelijke Sahara wordt slechts in een zin genoemd samen met de rivaliteit tussen Algerije en Marokko. Precies zoals het Marokkaans ministerie van voorlichting dat ook graag ziet.

De Campagne tegen Wapenhandel maakt geen bezwaar tegen de verkoop van de
fregatten op grond van het belangrijkste criterium voor de export van wapentuig. De levering is bestemd voor een conflictgebied waar slechts een wapenstilstand heerst en oorlog sluimert. Er zijn wel kamervragen over de levering van de fregatten gesteld maar ook die hebben geen betrekking op het conflict in de Westelijke Sahara, het conflict tussen de oorspronkelijke bevolking die het recht op zelfbeschikking eist en de Marokkaanse bezetter. De Campagne tegen Wapenhandel is effectief bij het verzwijgen van de rechtmatige strijd van het Saharaanse volk voor zelfbeschikking die op dit moment een dramatische wending neemt en dat is zeer te betreuren. De factsheets van de Campagne tegen Wapenhandel zijn misleidend en schadelijk, ook voor de Nederlandse vredesbeweging die nu de internationale aansluiting mist bij de brede solidariteitsbewegingen in Spanje en de Scandinavische landen.

Het is daarom te hopen dat de Campagne tegen Wapenhandel haar factsheets intrekt en herschrijft.

Frank Willems

Stichting Zelfbeschikking West-Sahara

 

Lees meer over: antimilitarisme media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Westelijke Sahara 
Wendela, Campagne tegen Wapenhandel - 09.11.2010 16:25

Ik zou het wat anders formuleren, maar wij waren ook wel verbaast over de heftige aanval van Frank. Temeer daar we hem altijd onze factsheets toesturen en nooit eerder hadden gehoord dat hij ze 'misleidend' vond. Wij hebben geen onjuistheden kunnen ontdekken, ook niet in de teksten waar Frank naar verwijst

Heel goeie en actuele informatie over de Westelijke Sahara en Marokko overigens op weblog Van Kaas  http://vankaas.blogspot.com/
Als je dat leest, kan je je wel voorstellen dat het Frank frustreert dat daar in de Nederlandse media zo weinig aandacht voor is. Zo staan er in ons rapport nog wel een paar conflicten genoemd die de meeste mensen geen bal interesseert.


Website: http://www.stopwapenhandel.org
 
een vergelijking 
Frank Willems - 09.11.2010 16:31

De vergelijking tussen Oost Timor en de Westelijke Sahara wordt vaak gemaakt en is ook in dit geval nuttig. Stel je voor dat de Campagne tegen Wapenhandel in 1998 een rapport had geschreven over een fregattenleverantie aan Indonesie waarin de kwestie Oost Timor amper wordt genoemd en de aansluiting als een voldongen feit wordt gepresenteerd...

E-Mail: fwillems@antenna.nl
Tja.. 
Wendela - 09.11.2010 16:48

Tja... maar in onze factsheet over Marokko wordt de Westelijke Sahara wel genoemd en niet gezegd dat we de annexatie accepteren. Je moet beter leren lezen. En accepteren dat ons stokpaardje de wapenhandel is en niet de westelijke Sahara.
goed lezen ....  
Frank Willems - 09.11.2010 17:18

Wendela, je bedoelt de factsheet "fregatten voor Marokko"? Daarover heb ik hierboven aangegeven dat wat jullie schrijven over het conflict onjuist is en ik heb aangegeven op welke punten. Ik kan dat hier gaan kopieren en plakken maar dat zal ik niet doen. Ik heb ook de overeenkomsten tussen jullie standpunt en dat van Marokko aangegeven.

Bovendien heb ik aangegeven dat de fregattendeal tot stand is gekomen toen van Walsum de leiding had over de vredesonderhandelingen. Hebben jullie daar nog een mening over?

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.