english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Anderlecht: wilde betoging tegen de gevangenissen
nn - 15.11.2010 22:14

Onder de stortregen vertrok omstreeks 18u aan het metrostation Clemenceau in Anderlecht een wilde betoging van een vijftigtal mensen tegen het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel en alle gevangenissen. De aanwezigen deelden pamfletten uit, staken vuurwerk en rookbommen af en riepen slogans tegen de gesloten centra, de Staat, in solidariteit met de revoltes in de gevangenissen enz... wat enthousiast onthaald werd door vele voorbijgangers en bewoners van de wijk. Flikken in patrouillewagens die de betoging probeerden te benaderen werden bekogeld met verf, bloem en stenen. De ruiten van een wagen van het bedrijf Carlson Wagonlit en enkele ramen van het NMBS-gebouw sneuvelden en er werd een rookbom gesmeten onder een VRT-wagen die daar toevallig voorbijkwam. Van Anderlecht trok de betoging langs het zuidstation richting Sint-Gillis. Alsmaar meer patrouilewagens probeerden ter plekke te komen en vanuit de betoging werden hekken en nadars vanop de omliggende werpen op de straat gesmeten om de flikken te vertragen. In Sint-Gillis gingen mensen uit elkaar en werd de betoging ontbonden. De flikken konden niemand arresteren.


Bijgevoegd vind je twee pamfletten die tijdens de betoging werden uitgedeeld.

----
TEGEN GESLOTEN CENTRA EN ANDERE GEVANGENISSEN

Tegen alle gevangenissen
Omdat de gevangenis slechts een op de spits gedreven verlenging is van deze maatschappij, die ons in essentie niet laat kiezen waar we gaan of staan, wat we doen of niet doen.
Omdat de gevangenis en het gerecht niets te maken hebben met een zekere rechtvaardigheid, maar enkel bestaan om een bepaald systeem in stand te houden en de ongewensten van dit systeem de vergeetput in te smijten.
Omdat we een samenleving die het nodig vindt om mensen gevangen te zetten, mentaal en fysiek te folteren en kapot te maken best zo snel mogelijk aanvallen als we ooit nog willen kunnen proeven van wat vrijheid zou kunnen zijn.

Voor een wereld zonder Staat
Omdat gelijk welke Staat altijd een van de obstakels zal blijven voor iedereen die ernaar streeft een vrij leven te leiden. Omdat de Staat ons altijd zal herleiden tot cijfers en ons als individuen zal verstikken. Omdat in deze samenleving mensen, volgens het principe van de Staat, macht gaan uitoefenen op anderen. Baas worden, cipier spelen, je partner controleren, je buren verklikken. Allemaal houdingen die de Staat sterker maken en autoriteit als dusdanig meer vaste grond geven.

Voor een wereld zonder grenzen
Omdat de grenzen bestaan om de 'welvaart' te beschermen. Een welvaart die alles van ons vraagt en waarvan we slechts een miezerig bestaan terugkrijgen. Een welvaart die enkelen rijk maakt en oneindig veel anderen uitbuit. Omdat de grenzen die racisme, nationalisme, sexisme en religie opwerpen, ons tegen elkaar opzetten en ons doen vergeten wie werkelijk ons leven zuur maakt, controleert en onderdrukt.

Omdat we een grenzeloos verlangen hebben naar een andere wereld die gebouwd wordt op solidariteit en individuele vrijheid.

VOOR EEN WERELD ZONDER STAAT EN ZONDER GRENZEN

-----

De eenvoud der dingen

Voor een keer gaan we proberen eenvoudige taal te spreken. Omdat de redenen waarom we kwaad zijn en deze wereld zo snel mogelijk totaal willen veranderen eenvoudig zijn. Omdat de verlangens en de ideeën die we hebben eigenlijk, eenvoudig zijn.

We zijn allemaal verschillend, hebben een verschillend verleden en een verschillende achtergrond. We werken of niet, we komen net rond tegen het einde van de maand of niet, we zijn al eens de gevangenis gepasseerd of niet. Toch lijkt het dat er een rode draad doorheen onze levens loopt die de meesten van ons met elkaar verbindt. We proberen te overleven in een realiteit waarvoor we zelf nooit gekozen hebben en, we moeten eerlijk zijn, die ons aan het einde van de rit bijzonder weinig te bieden heeft. Elke dag opnieuw moeten we onszelf voorbij hollen om niet vertrappeld te worden. Op het werk, op school, bij de vdab of de RVA. Overal wordt er verwacht dat we instemmen, dat we ja knikken, of beter nog, dat we initiatief nemen en het spel meespelen met een ongeziene verbetenheid zodat we ooit de plaats van de baas kunnen innemen. Maar altijd verwachten ze gehoorzaamheid, want zij zijn diegenen de je kopje onder kunnen duwen. Deze situatie die een normaliteit geworden is betekent een regelrechte aanslag op onze tijd en onze energie, onze gezondheid en onze sociale relaties. We krijgen een leven aangeboden in de schaduw van kantoorgebouwen en fabrieken. En dan nog biedt het geen zekerheid. In de laatste twintig jaar zijn nog nooit zoveel armen geweest als nu. Steeds meer mensen kunnen de wedren niet meer volgen en worden genekt door armoede. Uiteraard is armoede niet het enigste waarmee we bedreigd worden als we niet kunnen of willen mee lopen in de normale gang van zaken. We kennen allemaal het dreigement van de gevangenis. De isolatie en de opsluiting voor als je zou beslissen een weg in te slaan die zij niet op de kaart hebben gezet. En de Staat werkt hard aan de ontwikkeling ervan. In Steenokkerzeel worden de laatste stenen gelegd aan een nieuwe gevangenis voor mensen zonder papieren. Eentje met individuele cellen, speciaal voor opstandige gevangenen die zich niet neerleggen bij hun opsluiting. Ondertussen wordt het plan voor de bouw van negen nieuwe gevangenissen uitgewerkt, waaronder een gevangenis voor duizend mensen in het Brusselse Haren. Een samenleving die gebouwd is op dwang en controle moet ook gevangenissen bouwen om dit in stand te houden. Wij aanvaarden deze samenleving niet en aanvaarden dus ook het bestaan van haar gevangenissen niet.

Gelukkig zijn ook andere mensen kwaad, woedend zelfs. In Frankrijk heeft het dagelijkse leven de laatste twee maanden er anders als anders uitgezien. Een protest van de vakbonden tegen de verhoging van de pensioensleeftijd werd door velen als een moment aangegrepen om de straat op te gaan om te vechten tegen de Staat, het kapitalisme en meer. Dichter bij ons ontbrak het de laatste maanden ook niet aan ondernemingszin. In verschillende gevangenissen zijn de gevangenen in opstand gekomen en de infrastructuur te lijf gegaan. Ook buiten de muren zijn mensen de confrontatie aangegaan met wat hen het leven zuur maakt. Nog maar twee weken geleden zijn in Anderlecht flikken bekogeld met molotov cocktails en stenen, en slechts een paar dagen later werd een kantoorgebouw van de federale politie bestookt met vuur. Dit komt niet uit het niets, de afgelopen jaren en zijn dit soort dingen wel vaker gebeurt. Zo zijn er onnoemelijk veel momenten geweest waarop de Staat aangevallen werd, de gevangenissen en zij die ze bouwen stokken in de wielen werden gestoken, autoriteit in al z'n vormen en kleuren het vuur aan de schenen werd gelegd.

Datgene dat we niet meer willen krijgt een gezicht en het blijkt mogelijk ertegenaan te gaan. Dan rest er een vraag die bepaalt of deze drang tot confrontatie slechts een slag in het water betekent of effectief de loop van de rivier kan bepalen. Wij willen vechten tegen datgene dat ons omringt en ons probeert in te sluiten. Niet alleen omdat deze dingen ons kotsmisselijk maken, maar omdat we uiteindelijk naar iets totaal anders willen gaan. Een geheel andere manier van samen leven waarin we ongedwongen kunnen zoeken naar een zo groot mogelijke vrijheid voor iedereen. Een wereld die niet langer gebaseerd is op werk, geld en het zoeken naar geld, op macht en verplichting maar op solidariteit en een gedeeld verlangen dat de saaie middelmatigheid van nu breekt en het leven tot een avontuur maakt. Dromen die werkelijkheid worden en elk compromis aan de kant duwen dat ons voor minder wil doen tekenen. Geen bazen of werknemers meer dus, geen gevangenen of cipiers, geen leiders noch volgelingen. Gewoon onszelf en wat we ervan willen maken.

VOOR EEN GRENZELOOS STREVEN NAAR VRIJHEID
TEGEN ALLE AUTORITEIT, VOOR SOCIALE REVOLUTIE
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme antimilitarisme feminisme globalisering kunst, cultuur en muziek media natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.