Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
buurtstrijd 
verrekijker - 18.04.2011 14:05

* bij deze buiging maakt naar analist.
achter de geraniums vandaan 
de verrekijker - 18.04.2011 11:38

misschien vindt de buurtbewoner het wel leuk om zelf ook eens wat voor de maatschappij te gaan doen in plaats van de overbuurtjes te bespieden? we spreken af dat de buurtbewoner eens gaat koken in de voku, de weggeefwinkel een dagje beheert, op het spreekuur eens de verhalen aanhoort van mensen die het slachtoffer zijn van huurbazen.
gezeur 
ketellinkie - 18.04.2011 17:24

Wat een gezeur en een getrol. Het geschrevene hierboven heet een *buurtbrief*; die zal dan wel in de buurt zijn verspreid, denk je ook niet.

Wat dan gelijk bij wijze van kennismaking kan gelden. En nee, je gaat in een stad als Amsterdam niet handjes schudden met je paar honderd nieuwe buren, niet als huurder of kraker of koper, daar is geen beginnen aan.

Zo'n buurtbrief is daar een goed alternatief voor en dan ook een oud gebruik als kraker zijnde; wie weet volgt er nog wel een open dag later, of andere openbaar toegankelijke functies, wie zal het zeggen.

Succes, luitjes.
misschien eens aankloppen..? 
nn - 18.04.2011 10:02

misschien moet de buurtbewoner van hierboven eens aankloppen bij deze mensen, hebben anderen ook al gedaan, gewoon menselijk je eens voorstellen ipv op internet dingen te spuien. afspreken doe je met elkaar en niet door eenzijdig op internet dingen te eisen en insinueren.

@deverrekeijker 
nn - 18.04.2011 11:59

Nounou, doe maar rustig. Alhoewel de buurtbewoner het leuk vind om in zijn lijst ook wat beledigingen en vooroordelen te stoppen (waarom?) zijn het toch goede punten.
Kan me geen reden bedenken waarom iemand zich hier niet aan zou willen houden, het is toch de bedoeling dat de buurt er beter van wordt?
Oja 
nn - 18.04.2011 12:02

En ik weet niet of dat in amsterdam nog wel de gewoonte is: maar in de rest van het land zijn het inderdaad de nieuwe bewoners die langs de deuren gaan om zich voor te stellen.
Vind het sowieso niet zo wijs om buurtbewoners die angsten hebben (die makkelijk te weerleggen zijn) te gaan zeggen dat ze pas recht van spreken hebben als ze in je voku komen koken?!?!

In ieder geval is digitaal niet de weg, want wie weet welke berichten van wie komen? Ga gewoon is lekker op de koffie bij elkaar en maak een nieuwe start :)
Maar laten we wel wat dingen afspreken 
buurtbewoner - 18.04.2011 09:35

Erg leuk allemaal. Over jullie motieven kunnen we twisten. Maar laten we wel een paar dingen afspreken:
- Niet buiten plassen. En al helemaal niet zodat jullie half erecte leden vanaf de appartementen aan de achterkant zichtbaar zijn. Een beetje decorum!
- Geen overlast door verbouwen, luide muziek, gezang, etc.
- Geen ontsierende graffiti, spandoeken of andere links-extremistische uitingen.
- Voorzichtig met de boom aan de achterkant van het gebouw.
- Eventueel aanwezige meerkoetnesten ongemoeid laten.
- Probeer je af en toe te wassen / scheren.
- Geen gevoos op het dak.
- Eventuele nachtelijke ontruiming graag zo geruisloos mogelijk laten verlopen.
- Blowen graag uitsluitend binnen.
- Geen gejoel of anderszins denigrerende opmerkingen naar voorbijvarende sloepjes. Sloepen zijn niet goedkoop en de eigenaren hebben er hard voor gewerkt.
- Geen fietsendiefstal in de wijde omtrek. Op de Kattenburgergracht zit een fietsenzaak die voor schappelijke prijzen tweedehands fietsen te koop heeft staan.
- Winkelmandjes en -karretjes uit de AH niet mee naar huis nemen.
- Niet zwemmen in de gracht.
- Geen wietplanten, geen gebruik en/of dealen van hard-drugs.
- Geen verbouwingen waarbij brand- of instortingsgevaar ontstaat.

En als jullie toch bezig zijn: De achterkant kan wel een opknapbeurt gebruiken. Nieuwe ruiten, beetje schoonmaken, likje verf...

Vriendelijke groet...
had gekund 
buurtbewoner - 18.04.2011 10:21

Dat had gekund. Misschien doe ik dat ook nog wel als ik in de gelegenheid ben. Overigens geldt andersom hetzelfde (voor wat betreft insinuaties, eenzijdige eisen en ook voor het niet komen voorstellen)...
gevoel voor humor? 
buurtbewoner - 18.04.2011 12:34

Nou, enig gevoel voor humor is hier ver te zoeken ondanks de nuancering van nn. ;-)

Voor wat betreft 'iets voor de maatschappij doen': Het ontbreekt mij aan tijd om vrijwilligerswerk te doen. Maar ik betaal genoeg belasting om daarvan ruim twee mensen fulltime tegen een goed salaris allerlei nuttige dingen te laten doen. Elke vier jaar (de laatste tijd zelfs aanzienlijk frequenter) kun je middels je stem tijdens de verkiezingen mede bepalen wat er met dit geld gebeurt. Helaas voor je kiest de meerderheid van de Nederlanders er niet voor om deze twee mensen in een voku (wat dat ook moge zijn) te laten koken, weggeefwinkels te beheren of spreekuren te organiseren.

Maar goed, dan hebben we het over jullie motieven en daar gaan we het toch niet over eens worden.

Wilde alleen maar - met een licht ironische ondertoon - aangeven dat het gewaardeerd zou worden als jullie je enigszins gedragen. 's Ochtends vroeg met je leuter uit je broek in de gracht pissen valt daar in ieder geval niet onder.

Have fun!
principes en praktijk 
analist - 18.04.2011 13:36

Voorbij de oproepen tot aankloppen, wil ik even kwijt dat ik het toch leuk vindt dat dit hier allemaal op een transparante manier wordt besproken.

Verder wil ik graag de nadruk leggen op de achterliggende verhalen van deze actie. Kraken is uiteraard een uitzonderlijk middel, met dien verstaande dat de persoonlijke situatie van de krakers en hun buren erdoor in een breder context wordt geplaatst en niet los ervan gezien kan worden.

Wie er nu ook in het gebied woont, gaat veranderingen in de planologie (en bijhorende verschuivingen op economisch niveau) direct zelf ondervinden. Dat geldt uiteraard voor de krakers zelf , maar die hebben er bewust voor gekozen. Wat de (woonboot)bewoners betreft is dat een ander verhaal.

Het is niet erg waarschijnlijk dat er voor deze manier van wonen nog erg veel ruimte overblijft zodra het gebied 'opgeknapt' wordt. De visionairen van de gemeente repen nu al over 'illegale schuttingen op de wal' en dergelijks. Anders dan de hierboven opgestelde gedragsregels suggereren, beschouwen onze grote bestuurders de boten en hun bewoners namelijk als een nog niet voldoende gereguleerde manier van bestaan, die liever vandaag als morgen een keurslijf verpast moet krijgen (of moet verdwijnen).

Deze aanpak staat in directe verhoudingen tot wat de planologen van de 'marktpartijen' verwachten die straks daar moeten ontwikkelen, en vooral de winstverwachtingen die deze lui dan hebben. Ik durf te gokken dat de aanwezigheid van de tegenwoordige bewoners eerder waardeverlagend dan -verhogend is trouwens.

Aan het eind van de rit gaat zo een kraakactie, zeker met een insteek zoals hier, eerder ervoor zorgen dat bewoners in het algemeen meer gehoor vinden voor hun claims in het algehele planningprocess, simpelweg omdat er herrie is, en diegene die plannen of speculeren erop _moeten_ reageren en niet gewoon in de achterkamertjes burgers als peonnen heen en weer kunnen blijven schuiven.

Blijft maar hopen dat allen betrokkenen verder kunnen denken dan hun neus (of koevoet, of giek) lang is, en concensus over veel meer dan gedragsregels op de kade kunnen berijken.






> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.