english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
1 Mei demonstratie Rotterdam
Redi Mokro - 30.04.2011 13:11

Wij gaan hun crisis niet betalen! Voor solidariteit en socialisme!
De regering is nog maar net begonnen met het afwentelen van € 18 miljard aan crisislasten op de bevolking, en er worden al drie demonstraties gehouden met elk meer dan 10.000 deelnemers: studenten, ambtenaren en mensen betrokken bij het speciale onderwijs. Zij willen niet opdraaien voor de crisis.





Wij gaan hun crisis niet betalen! Voor solidariteit en socialisme!

De regering is nog maar net begonnen met het afwentelen van € 18 miljard aan crisislasten op de bevolking, en er worden al drie demonstraties gehouden met elk meer dan 10.000 deelnemers: studenten, ambtenaren en mensen betrokken bij het speciale onderwijs. Zij willen niet opdraaien voor de crisis. Over de hele wereld groeit actief verzet tegen de afwenteling van de crisislasten.

In Noord -Afrika en het Midden-Oosten breidt de vrijheidsstrijd zich uit. Mensen willen een toekomst. In Egypte hebben de arbeiders de bevochten vrijheden direct benut om onafhankelijke vakbonden op te richten. Zij verbeteren met een golf van stakingen hun lonen en arbeidsvoorwaarden. De revolutionaire stemming heeft alles te maken met de kapitalistische crisis die in alle landen brede lagen van de bevolking treft met werkloosheid, prijsstijgingen en verarming.

Kapitalisme is crisis

De banken en de grote concerns die de crisis veroorzaakt hebben waren de eerste die geholpen werden. De Nederlandse regering gaf ze zo’n € 100 miljard. Nu willen ze dat de slachtoffers van de crisis opdraaien voor de kosten – wij zeggen: ‘We gaan hun crisis niet betalen!’.

Het kapitalisme veroorzaakt naast de financiële en overproductiecrisis ook crisissen in de gezondheidszorg, milieu en kernenergie. Het maakt voedsel voor miljarden mensen onbetaalbaar en leidt tot oorlogen.

De ondernemers gebruiken de crisis om verslechteringen door te voeren in de zorg, de bijstand, de WW- en AOW-regelingen – en om vaste banen te vervangen door flexibele uitzend- en oproepcontracten.De bezuinigingen en loonsverlagingen verminderen de koopkracht. De opvoering van de
arbeidsproductiviteit leidt juist tot meer productie. Zo wordt de volgende crisis al weer voorbereid. Dit crisiskapitalisme biedt geen toekomst, zeker niet aan jongeren.

1 Mei: een wereld te winnen

Met het internationalisme van de arbeidersklasse is er een wereld te winnen: de gewone mensen, de arbeidende bevolking, hebben overal dezelfde problemen. Het gaat erom de juiste weg te kiezen om ze op te lossen - zoals de Egyptische arbeiders dat doen.

Op 1 mei – de dag van de arbeiders – wordt internationaal gedemonstreerd en feest gevierd. Demonstratiestegen het kapitalisme en de vernietigende gevolgen van productie voor de winst – feest vieren omdat er een alternatief is: het socialisme, een bevrijde maatschappij zonder uitbuiting, crisis, werkloosheid en milieuvernietiging.

Verdedig het demonstratierecht

Vorig jaar heeft burgemeester Aboutaleb verboden om vlaggen en spandoeken in de 1 Mei demonstratie aan stokken mee te dragen, zoals dat overal ter wereld gebruikelijk is. De demonstranten wezen deze schending van de vrijheid van demonstratie af. Burgemeester Aboutaleb besloot toen om de demonstranten met harde hand te laten verwijderen. De vertegenwoordigers van de heersende klasse willen de democratische rechten inperken, want de gigabezuinigingen en verslechteringen worden voor de gewone mensen ondraaglijk en dwingen tot verzet.

Sluit alle kerncentrales, wereldwijd! ‘Neem de aarde in eigen hand, voordat zij verbrandt!’

Drie weken nadat een tsunami de noodaggregaten en dus de koeling van de reactoren van de kerncentrale in Fukushima had vernield, blijkt een verschrikkelijke ramp te zijn gebeurd, zoals die van Tsjernobyl, 25 jaar geleden. Wekenlang is de situatie voor het publiek vergoelijkt, omdat de Japanse elektriciteitsmaatschappij Tepco en de regering door willen gaan met kernenergie.

Ook de Nederlandse regering wil in Borssele kerncentrales erbij
laten bouwen. Zowel in Fukushima als in Borssele zijn meer dan 200 incidenten verzwegen. De atoomlobby wil wereldwijd 400 nieuwe kerncentrales bouwen, omdat het zo winstgevend is voor de monopolies die ze bouwen en ze exploiteren. De miljardenwinsten tellen zwaarder dan risico’s voor miljoenen mensen. Dat is de kapitalistische logica - een reden te meer om te kiezen voor het socialisme, waarin de arbeiders beslissen, waarin hun belangen en die van het gewone volk voorop staan.

Het kapitalistische winststreven bedreigt het hele milieu: er zijn vele mogelijkheden voor duurzame energie en die zijn niet duurder dan gas of olie. De oliemonopolies zijn zo machtig, dat zij de wereld dwingen eerst de miljardenvoorraden in de grond op te stoken. Daarom zeggen wij: ‘Neem de aarde in eigen hand, voordat zij verbrandt!’

De toekomst is van ons

Terwijl de techniek sprongsgewijs verbetert, hebben meer mensen honger, verslechtert het milieu, dalen de inkomens en het aantal vaste banen. Mensen willen juist profiteren van de vooruitgang. Daarom is verzet tegen verslechteringen en strijd voor het behoud van wat je hebt niet genoeg. Dan moeten we offensieve eisen stellen zoals: geen verhoging, maar
verlaging van de AOW-leeftijd! Dat is te bereiken in eensgezinde strijd.

Om dat te voorkomen steunt de heersende klasse met haar media racistische, reactionaire partijen als de PVV. Die wil bevolkingsgroepen met een gezamenlijk belang tegen elkaar opzetten, door te hetze tegen migranten, asielzoekers en vluchtelingen. Dit moet ook de aandacht afleiden van de stelselmatige sociale sloop en afbraak van verworven democratische en sociale rechten in het kapitalisme.

Daarom is het goed dat de arbeiders op 1 mei wereldwijd hun eisen stellen en het socialisme als alternatief propageren, waarin de mensen die het werk doen zelf de leiding hebben en waar de vruchten van hun werk aan de gemeenschap toekomen. Dat is geen utopie, maar de logische stap vooruit. Nu leidt de crisis tot een verbitterde concurrentiestrijd tussen de imperialistische blokken van de VS, de EU, China en Rusland, om de gebieden met olie en strategische hulpbronnen en daarom tot onrechtvaardige oorlogen, tot onderdrukking van de vrijheidsstrijd om zelfbeschikking. In het socialisme zouden met de duizenden miljarden dollars die nu naar de oorlogen in Afghanistan, Irak en Libië gaan, de problemen van honger, ziekte, onderwijs, behuizing en milieu van miljarden mensen worden opgelost.

Daarom stellen de arbeiders op 1 mei wereldwijd hun eisen tegen het imperialisme en vóór een ander leven. Vóór een toekomst zonder onrechtvaardige oorlogen, uitbuiting en onderdrukking en voor behoud van het leefmilieu.

Wij gaan hun crisis niet betalen – voor solidariteit en socialisme!
Weg met vreemdelingenhaat voor de internationale eenheid en solidariteit van arbeiders en volkeren!
Voor het verbod van racistische en fascistische partijen en hun propaganda!
Tegen imperialistische oorlogen en bezettingen!
Arbeiders van alle landen, verenigt u!

Zondag 1 Mei 2011

Demonstratie 14.00 uur
Verzamelen 13.00 uur voor het stadhuis, Rotterdam
Na afloop feest op het Schouwburgplein.

Persbericht
Rotterdam, 15 april 2011
Rechtbank vernietigt besluit burgemeester Aboutaleb
1 Mei Comité in het gelijk gesteld: Vlaggen en spandoeken horen bij het demonstratierecht!

De rechtbank in Rotterdam heeft het besluit van de burgemeester, om spandoek- en vlaggenstokken op de 1 Mei-demonstratie vorig jaar te verbieden, vernietigd.

Toelichting:

De rechter erkent dat het verbod: “het recht op betoging beperkt omdat daardoor de vlaggen en spandoeken, alsmede de daarop aangebrachte teksten en leuzen niet dan wel minder goed zichtbaar voor de omstanders zullen zijn.”

Ook de rechter moet erkennen dat het niet zozeer gaat om een stokkenverbod, maar om het demonstratierecht. Het Rotterdams 1 Mei Comité heeft dit jaar dezelfde hoofdleuze als vorig jaar: “Wij gaan hun crisis niet betalen! Voor solidariteit en socialisme!” De bestuurders in Den Haag weten dat het afwentelen van de crisislasten op de gewone bevolking op veel protest en verzet zal stuiten - zoals de acties bij de RET. Daarom probeerde burgemeester Aboutaleb het demonstratierecht onderuit te halen - maar hij gaat nu zelf onderuit.

Het demonstratierecht is vastgelegd in de grondwet. Volgens de ‘Wom’, de Wet openbare manifestaties, mag een burgemeester er van afwijken, maar: “Er dienen zwaarwegende omstandigheden te zijn die een beperking van het recht op betogen rechtvaardigen.”

Hierom had de burgemeester gejokt “dat op 1 mei 2008 vlaggen- en spandoekstokken zijn gehanteerd als slagwapen dan wel als projectiel tegen de politie…”. De rechter heeft hierop vastgesteld: “Concrete gegevens in de vorm van stukken, zoals een proces-verbaal of een politierapport, die deze stelling ondersteunen, zijn niet overgelegd.”

Het Rotterdams 1 Mei Comité ziet de uitspraak van de rechter als een gunstig resultaat van vasthoudend optreden van demonstranten, vertrouwen op eigen kracht, deskundige juridische actie en gedisciplineerde strijd voor het demonstratierecht.

In het beklag tegen het niet vervolgen van strafbare feiten, gepleegd door de politie op 1 mei 2010, kan ook op deze uitspraak worden gesteund. De uitspraak is ook een dikke streep door de rekening van andere burgemeesters in andere steden die in de afgelopen tijd spandoek- en vlaggenstokken hebben verboden.

Het 1 Mei Comité eist dat de politie zich in het vervolg terughoudend opstelt en geen aanvallen meer op de demonstratie uitvoert.

Zondag 1 Mei 2011

Demonstratie 14.00 uur
Verzamelen 13.00 uur voor het stadhuis, Rotterdam
Na afloop feest op het Schouwburgplein.



- E-Mail: info@eenmeicomite.nl Website: http://www.eenmeicomite.nl/
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme antimilitarisme europa globalisering media natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.