english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Piepers schieten op proefvelden - Updates Landbouwactiekamp
ASEED - 02.05.2011 12:54

Het landbouwactiekamp bij Dronten is opgebouwd. Er staan drie grote tenten voor workshops, de keuken is geïnstalleerd, het weer is goed en de deelnemers lopen binnen.Vandaag zijn de vele workshop van start gegaan en voor het begin van de avond staat de eerste actie op het programma. Bij een supermarkt in Dronten zal aandacht gevraagd gaan worden voor het gebruik van gifsoja als veevoer. Vlees en zuivel zijn niet zo groen als de producenten, de supermarkten en het wereldnatuurfonds ons willen doen geloven.

De gentech-inspectieactie die voor woensdag staat gepland zal de komende twee dagen verder worden voorbereid. In de omgeving liggen aardappel proefvelden en mogelijk een Roundup-Ready maisveld van Monsanto. Het plan is om de velden te bestoken met biologische pootaardappels.

Het is steeds mogelijk je tas te pakken en langs te komen!

Links om verder te lezen:

praktische info in het nederlands en engels:
 http://www.aseed.net/pdfs/praktische-info-landbouwkamp.pdf
 http://www.aseed.net/pdfs/practical-info-agrocamp.pdf

meest recente programma:
 http://j.mp/h2yU4a

reader gemaakt voor het kamp:
 http://www.aseed.net/pdfs/2011reader-landbouwactiekamp.pdf

Updates zullen de komende dagen onder deze post worden geplakt.

- E-Mail: landbouwactiekamp@aseed.net Website: http://www.aseed.net/landbouwactiekamp
 
aanvullingen
Verslag eerste twee dagen 
landbouwactiekamp - 03.05.2011 18:03

Actie tegen gifsoja-producten bij Albert Heijn
Actie tegen gifsoja-producten bij Albert Heijn

Discussie met bedrijfsleider Albert Heijn
Discussie met bedrijfsleider Albert Heijn

workshop over 'seed saving'
workshop over 'seed saving'

Op de eerste dag van het landbouwactiekamp hebben zo'n 65 mensen deelgenomen aan workshops. Er was een actie in bij een Albert Heijn in Dronten. Hier werd het winkelend publiek voorgelicht over de foute soja die nog steeds wordt gebruikt voor het vlees en de zuivel in de schappen. Albert Heijn is actief betrokken bij de Round Table on Responsible Soy, een initiatief van het wereldnatuurfonds en multinationals om met veel gif geproduceerde gentechsoja als duurzaam te presenteren.
Er bleek echter aan het begin van de avond weinig te worden gewinkeld in Dronten. Om die reden is de actie na een korte tijd afgebroken. Het wordt nu maar gezien als een goede oefening voor verdere acties tegen Albert Heijn. Er zijn veel stickers en flyers gedrukt om op diverse locaties soortgelijke acties in en voor de Albert Heijn te organiseren.

Naast weer een hele reeks workshops is op de tweede dag de actie tegen de gentech-proefvelden verder uitgewerkt en voorbereid. Woensdag 4 mei (morgen dus) doen we eerst de locatie van de proef met aardappels aan. Het gaat hier om aardappels die met gentechnologie resistent zijn gemaakt tegen phytoftera, een beruchte aardappelziekte. Er bestaan echter ook aardappelsoorten die met normale veredeling resistent zijn gemaakt. Daarnaast is het niet duidelijke of de patenten op aardappels van de Universiteit van Wageningen uiteindelijk niet toch in handen zullen komen van een van de grote agro-multinationals. Met een aardappelkanon zullen biologische pootaardappels op het proefveld worden geschoten.

Na het pieperveld zal gaat de stoet verder gaan naar de locatie waar diezelfde Universiteit van Wageningen een vergunning heeft om voor Monsanto een proef met mais uit te voeren. Het lijkt er op alsof ze dit jaar geen gebruik gaan maken van deze vergunning. De tocht gaat er hoe dan ook even langs. Het blijft belangrijk om bekendheid te geven aan deze plannen en vergunningen. Het zou een goed resultaat zijn als we proeven kunnen voorkomen door nu voor wat extra aandacht en druk te zorgen.

Wie nog wil meedoen aan de gentechactie kan morgenochtend naar het landbouwactiekamp komen of eventueel om 13:30 naar de kruising van de Swifterringweg en de Edelhertweg komen. (Dit is net ten oosten van Lelystad)

We hopen binnenkort samenvattingen van presentaties en uitkomsten van discussies op de website van ASEED te publiceren. Op deze site komt ook te staan hoe je stickers en flyers kunt krijgen om bij jou in de buurt ook aandacht te vragen voor Albert Heijn foute soja.


nog drie foto's 
landbouwactiekamp - 03.05.2011 18:18

locale eiwitproductie
locale eiwitproductie

boerin vertelt
boerin vertelt

gentechdiscussie met Bert Lotz van Wageningen
gentechdiscussie met Bert Lotz van Wageningen

uitleg over de boerderij
LOKATIE UPDATE Actie tegen gentechpiepers 
landbouwaktiekamp - 04.05.2011 14:22

De actie bij Lelystade tegen de DURPH gentech piepers is nu gaande. De actie vindt plaats aan de zuidkant van het veld dat aan de Edelhertweg ligt. De activisten zijn te bereiken via een wandelpad dat vanaf de Swifterringweg in westelijke richting naar lelystad loopt langs een rij bomen.

Hieronder de tekst van de flyer die onderweg wordt uitgedeeld:

GEN-SPOT-TOCHT:
Geen gentechgewassen van Monsanto en Wageningen Universiteit WUR op de akkers!


Op woensdag 4 mei 2011 vindt vanuit het landbouwaktiekamp van ASEED in de buurt van Lelystad een aktie plaats tegen proefvelden met genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Op twee proefboerderijen van de Universiteit Wageningen gaan genetisch gemanipuleerde aardappels van het Durph-project verbouwd worden. Ook heeft chemie- en biotechnologie-gigant Monsanto een vergunning voor een proef met genetisch gemanipuleerde mais. Met een gen-spot-tocht gaan activisten en boeren eens kijken hoe en waar die proefvelden er nu bijliggen. De WUR doet erg mysterieus over of er nu wel of niet gentechgewassen staan, terwijl elke burger hierover eerlijk en helder geinformeerd zou moeten worden.
Ter plekke zullen we ons ongenoegen over deze onduurzame en oneerlijke vorm van landbouw op verschillende manieren uiten. Het CLOwnelijk Loslopend Leger en andere actievoerders markeren de exacte lokatie van de proefvelden met vlaggen. Boeren komen met hun trekker om het protest kracht bij te zetten. Biologische aardappels worden met een aardappelkanon en -katapults het veld op geschoten ter vervanging van de experimentele gentechpiepers.

Waarom zijn wij tegen deze gentechveldproeven?
- De gentech Phytophthora-resistente aardappelen van DURPH zijn helemaal niet nodig. Phytophthora-resistente aardappelen worden al via klassieke plantenveredeling gemaakt: zoals Bionica en Sarpo Mira. Met het DURPH-project werkt de WUR voor het private belang van grote bedrijven in plaats van het algemeen belang van een gezondere landbouw. Er kan beter meer onderzoeksgeld gaan naar echt duurzame plantenveredeling en landbouwmethoden.
- Monsanto heeft de afgelopen jaren de WUR ingehuurd voor proefvelden met gentech mais die bestand is tegen hun landbouwgif Roundup. Door de teelt van deze zogenoemde RoundupReady-gewassen wordt steeds meer gif gebruikt in de landbouw. Wij willen deze gifmais niet op de velden, niet als proef en niet als commerciele teelt.

Lees meer op de ommezijde.
Waarom genetische manipulatie een probleem is, geen oplossing

- Gentechgewassen maken bedrijven als Monsanto machtiger en biologische landbouw onmogelijk.

- GG voedsel – de hier geteste GG mais en aardappels inbegrepen – zijn niet voldoende getest via onafhankelijke studies op gezondheids- en milieurisico’s. Onderzoek hoort geen milieu- en volksgezondheidsrisico’s te nemen door voorbarig veldproeven uit te voeren.

- GG-gewassen zijn geen oplossing voor honger. Voedselschaarste is niet het gevolg van een gebrek aan productiecapaciteit: het is het gevolg van perverse machtsrelaties gebaseerd op winstbejag en consumptiedrift.

- De taak van publieke onderzoeksinstellingen is het ontwikkelen van kennis die publieke belangen dient; niet deze van winstgedreven private bedrijven. Dat is helaas wel wat de Universiteit Wageningen hier doet.

- De GGO-industrie stimuleert een intensief landbouwmodel gebaseerd op uitbuiting; het maakt boeren in het Noorden en het Zuiden afhankelijk van een handvol bedrijven en privatiseert ons zaaigoed.

- De GG-gewassen gaan nauw samen met het gebruik van chemische producten en zijn gebaseerd op korte termijn strategieën.

- GG-gewassen zijn niet nodig om de wereld te voeden of milieudoelstellingen te halen. In tegendeel, de monoculturen waarvoor ze ontwikkeld worden, vormen een bedreiging voor voedselsoevereiniteit en –veiligheid; voor de biodiversiteit en het klimaat. Er bestaan alternatieve teeltwijzen om voedsel te produceren voor iedereen, terwijl ze de biodiversiteit versterken en bijdragen aan een koele planeet.

We zijn voor een duurzaam landbouwsysteem: dit vereist autonomie voor kleine boeren in de selectie van zaden en zaaigoedproductie; en publiek geld voor de ontwikkeling van sociaal-ecologisch duurzame teeltwijzen in plaats gepatenteerde gentech-gewassen.

Deze veldproeven en de bijhorende marketingcampagne genaamd DURPH, uitgevoerd door de Universiteit Wageningen samen met het bedrijfsleven, is een grote stap in de richting van GGO-productie voor menselijke consumptie in Nederland. Maar meer dan helft van de bevolking wil geen GG-voedsel. Directe actie is de laatste uitweg om onze stem gehoord te laten worden.

De actie is het slot van een driedaags landbouwactiekamp dat 2-4 mei plaatsvindt op de biologisch-dynamische boerderij GAOS, Elandweg 46, Swifterbant. Er vinden meer dan 20 workshops en presentaties. Thema's gaan van megastallen tot streekvoedsel, van de klimaatcrisis tot het zelf beginnen met boeren, of voedselcooperaties starten. Organisatie: ASEED, een actieorganisatie die zich inzet voor de omslag van industriële landbouw naar een duurzame en rechtvaardige voedselvoorziening. Meer info:  http://www.aseed.net/landbouwactiekamp
Persbericht: Gentechpiepers beschoten met bio 
landbouwaktiekamp - 04.05.2011 14:25

Hier is de tekst van het persbericht te vinden:

 http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=815&Itemid=1
verslag en link naar foto's van vandaag 
landbouwactiekamp - 04.05.2011 19:36

Link naar foto's van de actie vandaag:
 http://www.jankowski.nl/projecten/2011/aseed


PERSBERICHT Geslaagd aardappeloffensief in Flevoland

Circa vijftig landbouwactivisten hebben vanmiddag een veld buiten Lelystad bestookt met biologische aardappelen. Het betreft een perceel op een proefboerderij van de Universiteit Wageningen waarvoor een vergunning is afgegeven voor het telen van genetisch gemanipuleerde aardappelen.

Aangevoerd door jonge boeren met trekkers trok de demonstratieve optocht door de polder naar het terrein. Doel van de actie was te voorkomen dat er proeven in de open lucht worden gedaan met gentech gewassen. Met vlaggen werden de bewuste percelen gemarkeerd waarna met behulp van een speciaal aardappelkanon de bio-piepers het veld in werden geknald.

De voorgenomen proef betreft DURPH aardappelen, die zijn bestemd voor menselijke consumptie. Ze zijn genetisch aangepast om de ziekte Phytophthora de baas te blijven.

Maar volgens de activisten is de industriële landbouw doodziek. "Wat Wageningen hier doet is symptoombestrijding waarmee een totaal onduurzame voedselproductie overeind wordt gehouden. Een paar grote bedrijven verdienen er flink aan, maar boeren kunnen nauwelijks nog een redelijke boterham verdienen."

De meerderheid van de Europese consumenten heeft geen trek in genetisch gemanipuleerd voedsel en zelfs Eurocommisaris van Landbouw Ciolos heeft gisteren gezegd niet te geloven dat gentech landbouw perspectief biedt.*

"Gentech gewassen zijn zó jaren '80" aldus de woordvoerder van de activisten, "volkomen achterhaald".

De (toekomstige) boeren en activisten zijn voor gezond voedsel en eerlijke landbouw, die ook op de lange termijn productief is, als olie en kunstmest onbetaalbaar worden. "Mogelijkheden genoeg: lokaal, kleinschalig, biologisch, gevarieerd. In heel Europa ontstaan bewegingen voor behoud van diversiteit en onafhankelijkheid in de landbouw, dat willen we ook in Nederland realiseren."

De actie vormde het slot van een driedaags actiekamp over de toekomst van de landbouw. Activisten beloofden terug te komen zolang de gentechproeven niet definitief van de baan zijn.

Link:
- Eerder persbericht van de actie:  http://j.mp/persbericht-pieperschieten

* http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/13115-eu-farm-chief-slams-gm-food
Reguliere media 
media geil - 05.05.2011 10:37

De actie en redenen hiervoor worden helder omschreven in blik op het nieuws:

 http://www.blikopnieuws.nl/bericht/128665/Activisten_beschieten_gentechvelden_in_Flevopolder_met_bio-aardappels.html
Filmpjes, links en foto's 
Aseed - 09.05.2011 20:16

Er zijn verschillende videoverslagen gemaakt van de actie:

Door landbouwjournalist Marc van der Sterren:
 http://vimeo.com/23292820

met Belgische insteek op de De wereld morgen:
 http://www.dewereldmorgen.be/video/2011/05/05/gentech-veld-beschoten-met-bio-aardappelen

Door Omroep Flevoland:

 http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/80950/protest-tegen-genetische-manipulatie

En voor de deelnemers ook wel leuk om te zien waar het nieuws heeft gehaald:
 http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=3933

3 x in het Agrarisch dagblad:
 http://www.agd.nl/web/show/zibbsearch?portalnaam=&searchoption=LOCAL&from=0&to=5&id=115840&separatewebsearch=false&separatewebsearchfrom=0&separatewebsearchto=6&sortby=rbpubdate&trefwoord=landbouwactiekamp

Krant van Flevoland:
 http://www.krantvanflevoland.nl/profile/redactie/article374620.ece/aseed_lelystad_actie_tegen_genetisch_gemanipuleerde_landbouwgewassen

En niet eens heel erg lullig stukje in De Telegraaf:
 http://www.telegraaf.nl/binnenland/9694120/__Gentechveld_beschoten__.html?p=21

Foto's van J.Jacobs:
 https://picasaweb.google.com/jacobsjorg/GAOS?authkey=Gv1sRgCKrQp8_B1_eGcQ#


Consument waarschuwen voor gifsoja bij AH 
ASEED Europe - 26.05.2011 15:35

Vervolg op flyer- en stickeractie bij Albert Heijn:

Datum: woensdag 15 juni
Tijd: 12:00
Locatie: Albert Heijn, Jodenbreestraat 21

Tot dan!

E-Mail: soja@aseed.nl
reacties gevraagd van aseed 
wageninger - 26.05.2011 22:09

hoi ASEED,

op het 'bedrijfsblad' (dat wel enkele onafhankelijke en kritische noten kan gebruiken ;-) ) van de wageningse universiteit, Resource ( http://resource.wur.nl/organisatie/detail/in_het_hol_van_de_leeuw/#comments), stond een summier artikel over de discussie op het actiekamp met de wageningse wetenschapper Bet Lodz

iemand van een kritische groep in wageningen heeft in het comment-gedeelte van dat artikel gevraagd om meer info

daarop heeft o.a. Bert gereageerd, en hij nodigt ASEED uit om ook hun verhaal te vertellen

grijp die kans, ASEED, zou ik zeggen

hier het verhaal van Bert:

"Hier een verslag van de discussie. Als er mensen van Aseed behoefte hebben aan te vullen, wat mij betreft prima.

Eerst ten aanzien van vorm. Ik begon met een powerpoint presentatie over enkel algemene aspecten van gentech, waarna ik inging op het DuRPh onderzoek (Duurzame Resistente tegen Phytophthora). Deze presentatie ging over in discussie. Daarbij stond iemand op als discussieleider. Er werd zorgvuldig geformuleerd, goed geluisterd en met respect op elkaar gereageerd. De lijnen in de discussie waren helder en veel deelnemers waren inhoudelijk goed ingvoerd.

Waar ging het dan over? Ik heb direct na afloop geen verslag gemaak. Mij is wat betreft inhoud van de discussie het volgende bijgebleven. We waren het over veel dingen eens, zoals het belang van productie van goede voeding en dit te doen op een duurzame manier. We waren het er ook overeens dat je bij de teelt van aardappelen zo goed mogelijk agromische en agro-ecologische/biologische inzichten moet gebruiken (goede rotatie etc.).

We verschilden duidelijk in mening wat daarbij de rol van genetisch gemodificeerde gewassen kan zijn. Daarbij ging de discussie grofweg over drie aspecten:

1. risico’s verbonden aan de genetische modificatie (in mijn woorden nu even verwoord als: je weet niet wat veranderingen in genen precies voor planten opleveren, zeker niet op de lange termijn). Mijn standpunt daarbij was dat door het vele onderzoek we, vergeleken met traditionele veredeling daar juist veel van afweten. Daar werd tegen ingebracht onder andere dat we al duizende jaren ervaring hebben met veredeling maar nog maar 20-30 jaar met gen tech.

2. Gentech werd door vele in de discussie gezien als iets wat lijnrecht staat tegenover het zorgvuldig gebruik maken van biologische en agro-ecologische kennis en ervaring om een teelt zo goed mogelijk in te richten. Ik heb aangeven dat ik voor een deel dat standpunt kan begrijpen als we het het hebben over de teelt van soja die mbv genetische modficatie tolerant is gemaakt voor een breedwerkend onkruidbestrijdingsmiddel (bijvoorbeeld glyfosaat). Als je zo’n herbicidetolerante soja heel grootschalig gaat telen en dat jaar in jaar uit doet (zoals in sommige delen van Zuid Amerika) is dat m.i. geen goede landbouwpraktijk. Je krijgt dan bijvoorbeeld onkruiden die ook resistent zijn tegen glyfosaat. Dit kan directe milieunadelen tot gevolg hebben. Maar, er zijn ook met onderzoek goed gedocumenteerde voorbeelden dat deze herbicidetolerante soja juist wel tot voordelen voor milieu en mens oplevert.

In het DuRPh onderzoek gaan we veel verder in het integreren van verschillende technieken en biologische inzichten om de Phytophthora het zo moeilijk mogelijk te maken. Ik zie dan ook geen zwart-wit verschil tussen toepassing van gentech en bijvoorbeeld agro-ecologie. Maar nogmaals, daar lag duidelijk een verschil in mening.

3. Ten slotte “macht” en dan name macht van grote multinationals. Heb je als boer en consument nog keuze? Met behulp van patenten op genetisch gemodficeerde eigenschappen kun je productie ketens monopoliseren. Ik was het met de deelnemers van het actiekamp eens dat monopolisereing bedenkelijk aspecten in zich heeft. Ik denk echter dat dat geen reden is om deze technologie niet te gebruiken. Er zijn allerlei mogelijkheden om nadelige effecten van patenten in te perken. Ik zou daar graag verder over willen discussiëren . In DuRPh volgen we een strategie dat de kennis beschikbaar komt voor het aardappelbedrijfsleven dat meedraait in het project. Dat zijn in Nederland bedrijven en deels coöperaties van beperkte omvang. Daarnaast worden stappen gezet om de kennis van DuRPh ter beschikking te stellen van ontwikkelingslanden waar de aardappelteelt een directe bijdrage kan leveren aan een verbeterde voedselzekerheid.

Dit waren slechts de hoofdlijnen, maar ze geven denk ik een goed beeld van de discussie. Aanvullingen door Aseed welkom."

lijkt me een open en aardige gast, die Bert

maar ik was er niet bij, waarschijnlijk niemand vanuit t wageningse

dus...als er iemand van ASEED nog iets wil toevoegen via Resource, ga vooral je gang :-)

Website: http://resource.wur.nl/organisatie/detail/in_het_hol_van_de_leeuw/#comments
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.