english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
1 Mei de politie mept vrij!
Ekke - 03.05.2011 03:23

Hallo,

Ik ben een van de demonstranten van de één mei betoging van afgelopen zondag en wil graag mijn verhaal kwijt voor jullie 'zwart boek' o.i.d.Eerst maar eens een klein stukje over mijzelf. Ik ben een lid van de ASB en de Vrije Bond, ik was die dag samen met mijn vriendin en een aantal vrienden aanwezig op de één mei demonstratie. In eerst instantie was ik met vol goede moed afgerezen naar Utrecht. Toen wij echter op de snelweg de afslag namen van de A28 naar de Ring werd dit redelijk de grond ingeboord toen wij 6 ME busjes signaleerden die (hoe toevallig) dezelfde kant op reden als onze bestemming, wij zijn deze gevolgd en werden, wonder boven wonder, naar plaats van bestemming geleidt. Wij waren echter wat te vroeg en hebben eerst een bak koffie genuttigd bij DB's (waar ook de bus uit Arnhem/Nijmegen aankwam). Toen wij hier ongeveer een halfuur zaten met een tiental kameraden hebben wij al zo'n 4x politie agenten te fiets langs zien rijden, niet op de straat meer letterlijk langs het terras.

Op een gegeven moment kwam de bus uit Arnhem/Nijmegen aan, op dat moment kwamen de agenten te fiets ook weer langs. Deze agenten te fiets begonnen op het moment dat de demonstranten uit de bus kwamen moeilijk te doen over vlaggen, hierbij werden een aantal vuistslagen uitgedeeld aan de uit stappende demonstranten. Het probleem was namelijk dat de vlaggen aan stokken zaten (1+1=2 maar de politie rekent in kwadraat ofzo) op dat moment haalde één van de demonstranten uit de bus een rechtelijke uitspraak van een vonnis uit de één mei zaak uit Rotterdam tevoorschijn waarin gesteld werd dat het dragen van vlaggen een fundamenteel recht is van een demonstratie. Hierop mochten wij in eerste instantie doorlopen.

Bij aankomst van het voorverzamelpunt werden ons de 'regels' (lees: APV of politiebevelen) uitgelegd waaraan de demonstratie onderworpen was. Hierin werd niet gesproken over vlaggen of spandoeken. Voor de demonstratie heb ik dit echter wel gehoord, voor de demonstratie is mij verteld dat spandoeken groter dan 1 bij 1.5 meter verboden waren alsmede vlaggen (hoe bizar). Na deze korte uitleg werd er een een toespraak gehouden door Doorbraak, na ongeveer 2 minuten werd deze toespraak (zoals vaker deze één mei demonstratie) onderbroken door de politie welke een demonstrant wilde arresteren, of gewoon een statement wilde maken. Ook werd later tijdens deze toespraak de bereden politie in stelling gebracht, wat nogal raar was omdat er op dat moment eigenlijk nog geen wolkje aan de lucht was (zowel letterlijk als figuurlijk). Na de enerverende toespraak van Doorbraak wilde de demonstratie van start gaan wat echter belemmerd werd door de bereden politie die zojuist in stelling gebracht was. Hierop begonnen demonstranten met vlaggen te zwaaien en spandoeken omhoog te houden welke door de paarden als intimiderend ervaren zouden moeten worden waardoor deze paarden vanzelf de aftocht zouden moeten blazen. Dit was echter slechts het idee er achter, zoals met veel goede ideeën gebeurde het tegenovergestelde. Twee van de politie agenten te paard reden dwars door onze demonstratie heen waarbij zeker een van de demonstranten getrakteerd werd op een hoef afdruk op zijn bovenbeen, wat in tegenstelling tot een hoefijzer boven de deurpost toch echt geen geluk brengt. Na deze éérste korte escalatie herpakte de demonstratie zich zeer snel, tot mijn genoegen en complimenten, en konden wij zo'n honderd meter doordrukken!

Hier gebeurde er echter iets vreemds. Na deze honderd meter stond er een ME linie te wachten aan de voorzijde van de demonstratie en sneuvelde er achter ons een ruit van een bushokje, er stond ongeacht wat er beweerd word niemand omheen het was alsof deze door magie in elkaar zakte, er waren wat EHBA'ers (Eerste Hulp Bij Acties) zo'n vijf meter aan de ene kant van het bushokje en een politiepaard zo'n drie meter aan de andere kant van het bushokje. Op dit moment omsingelde de politie de gehele demonstratie en stonden wij dus stil. Hier begonnen de onderhandelingen met de politie. De eerste eisen van de politie waren het afleveren van alle vlaggen, wat bij aankomst van de demonstranten uit Arnhem/Nijmegen nog getolereerd werd. Deze eisen werden uiteraard niet ingewilligd. Hierop kwamen nog een aantal eisen over de grote van de spandoeken (deze waren manshoog wat door de politie ongehoord bevonden werd) ook wilde de politie ieder in de demonstratie fouilleren. Ook deze eisen werden uiteraard niet ingewilligd. Wat er gedurende deze 'overleggen' echter wel gebeurde waren een aantal aanvallen van de 'stillen' samenwerkend met de ME op de demonstratie om demonstranten in elkaar te slaan dan wel op te pakken, het eerste vaker dan het laatste.

Na een aantal keer heen en weer lopen van de politie woordvoerders werd er uiteindelijk akkoord gegaan met het inwilligen van één eis van de politie, de BraTra zou de spandoeken controleren op houtwerk in de fundering, of zoiets. Hierop liep de BraTra (een gespecialiseerde eenheid van de politie) een rondje langs alle spandoeken om te kijken of er houtwerk inzat. Ik stond op dat moment bij de geluidswagen, toen de BraTra langs liep maakte zij echter een opmerking over wat vlaggen die op de grond lagen. De demonstranten kozen in dit geval, met in het achterhoofd de eerdere aanvallen van de politie, om de vlaggen van de stokken af te halen en deze stokken in te leveren. Dit mocht echter niet baten en wat volgde was een angstig uur vol met willekeurige aanvallen van de 'stillen' gecoördineerd met/door de politie en aanwezige ME. Op dit zelfde moment werden ook buurtbewoners en sympathiserende omstanders aangevallen en gearresteerd door dezelfde knokploegen van de staat.

Ongeveer twee uur na geplande aanvang van de demonstratie mochten wij eindelijk gaan lopen. En tot onze verbazing waren de buurtbewoners volledig aan onze zijde en liepen zij, niet afgeschrokken door de sterk aanwezige politie en hun repressie, met onze demonstratie mee. Dit gebeurde echter wel naast de demonstratie aangezien het niet meer mogelijk was om de demonstratie te verlaten dan wel aan te sluiten, wat ook weer een schending is op het recht van demonstreren.

Hierna verliep de demonstratie een korte tijd redelijk rustig. De ME duwde af en toe een demonstrant opzij waarop door de demonstranten met geschreeuw en verwensingen werd gereageerd. Er werd door de demonstranten in geen van deze gevallen met geweld geantwoord op de staatsrepressie. Het bizarre aan de optocht was wel dat we begeleid werden door niet één maar twee rijen ME in deze periode van de demonstratie, één van de rijen was gericht op de demonstratie en één van de rijen was sterk georiënteerd op de omstanders die ons nog steeds vergezelde, deze opstelling bleef behouden gedurende de gehele demonstratie.

Op een gegeven moment kwam de demonstratie aan bij het IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst) waar er een toespraak was geplanned door de AAGU of aanverwante groep. Vlak na deze toespraak volgde er weer een aantal aanvallen van de 'stillen' en ME op de geluidswagen, welke deze dag toch al het geliefde doelwit was en waar ik mij de gehele dag gepositioneerd had. De eerste keer was het slechts een aanval van één zijde en werden er enkele demonstranten tegen de grond gewerkt dan wel gearresteerd, ik heb dit niet goed kunnen zien omdat ik hier middenin stond. Enkele minuten later voordat wij ons konden herpakken en deze zijde volledig konden beveiligen met enkel ons lichaam volgde echter al de volgende aanval welke nog intenser was dan de vorige. Deze keer kwam de aanval weer van dezelfde zijde, dit keer kwam de aanval echter volledig vanuit de hoek van de stillen en drongen zij al slaand en schoppend door tot de geluidswagen waar vanaf de andere kant de spullen er direct werden afgetrokken door de demonstranten daar. Op dat moment merkten ik dat wij ook vanachter door de ME aangevallen werden. Hierop kwam ik ten val en plante een 'stille' zijn voet vol in mijn borstkas en riep mij toe (leunend voorover met zijn gezicht vlak voor het mijne): 'En nu je kanker bek houden of je bent er geweest!'. Hierna kan ik mij niet heel veel herinneren, het enige wat mij nog bijstaat is de grote hoeveelheid solidariteit die ik ervaren heb doordat mede demonstranten mij probeerden te beschermen van vertrapping in het tumult en dat ik zodra de situatie het toestond overeind geholpen ben door dezelfde mensen. De tas die ik van de geluidswagen probeerde te halen ben ik helaas kwijtgeraakt aan de politie, ik hoop dat de eigenaar deze nog teruggekregen heeft (een backpack).

Na deze laatste aanval mochten wij verder lopen en heb ik mij laten checken door de EHBA op mij ribben. Alles was echter goed afgelopen voor mij, voor een aantal andere demonstranten valt hetzelfde niet te zeggen. Zo zijn er twee demonstranten naar het ziekenhuis gebracht, één voor een gescheurd ooglid en één voor een gebroken arm. Ook heb ik meerdere malen gezien dat de ME expliciet op hoofden sloeg en ben ik zelf op een haar na meerdere malen op het hoofd geslagen, wat volgens mijns inziens nog steeds verboden is volgens de richtlijnen van het te gebruiken geweld van de politie (niet dat wij als demonstranten ook maar iets geloven van de navolging van deze richtlijnen, dan wel de vervolging van schendingen door politie agenten).

Later bereikten wij een brug waar zich nog wat hectische taferelen afspeelden. Nergens tijdens deze optocht heb ik zo vaak om de EHBA horen roepen om gewonden te verzorgen als op dit punt. Hier was vooral de voorkant van de demonstratie de klos waar deze veelvuldig door provocerende politie agenten werd aangevallen en meerdere demonstranten gewond zijn geraakt, wij kwamen hier namelijk in een soort fuik terecht omdat de politie het nodig vond om ook de omringende ME busjes tegelijk over deze brug te loodsen waardoor demonstranten verdrukt werden en aan de kant geknuppeld werden om ruimte te maken voor dezelfde ME busjes.

Vlak na deze brug zag ik werkelijk een van de meest absurde taferelen van de gehele demonstratie, wij naderden namelijk de binnenstad en de politie probeerde op een of andere manier hun eigen gezicht te redden en deden alsof op commando hun bivakmutsen af, de ME en 'stillen' verdwenen en platte petten flankeerde alleen nog de zijkant van de demonstratie. Op deze manier kwamen wij in de binnenstad terecht langs de Bijenkorf en op deze manier liepen wij onze demonstratie uit.

Kort hierna volgde in mijn ogen echter het meest memorabele moment van de demonstratie. Een vrouw van middelbare leeftijd betrad het podium op eigen initiatief en vertelde ons zwaar geëmotioneerd dat zij verschrikkelijk trots op ons was, zij had namelijk de gehele demonstratie meegelopen en had alle onterechte aanvallen van de politie met eigen ogen gezien. Waar zij ons op complimenteerde was ons geduld en het feit dat wij ons zodanig hadden ingehouden ondanks de repressie en de agressie die de politie ten toon stelde. Na de toespraak van deze vrouw welke met gejuich en geklap onthaald werd werd de demonstratie ontheven en is ieder zijn eigen weg gegaan.

Wat mij van deze dag het meest is bijgebleven is de onverzettelijke, volhardende en ongekende solidariteit van de demonstranten. De repressie van de Utrechtse politie kan ik enkel als zwaktebod zien, een uitspatting van het toch al zo gehalte kapitalisme en een slappe, zwakke en repressieve poging om ons in een kwaad daglicht te stellen. Wij hebben ons echter geweerd in een situatie waarin wij geslagen, geschopt en vernederd zijn. Wij hebben ons geenszins uit het veld laten slaan, zijn doorgegaan en hebben onze demonstratie uitgelopen ondanks de gevolgen. Wij hebben gelopen voor een solidaire samenleving zonder bazen en onderdrukking.

Voor de vrijheid en voor de anarchie, tegen de staat en de politie!

De mensen die vandaag de dag de geweldsmonopolie achter zich hebben zullen op de een dag de rekening voorgeschoteld krijgen!
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme antimilitarisme europa feminisme gentechnologie globalisering kunst, cultuur en muziek media natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken zonder rubriek

aanvullingen
repressie 
nn - 03.05.2011 09:31

Het doet me sterk denken aan nazi demo's in Duitsland, met het grote verschil dat zo'n 60 nazi's beschermt worden door de m.e. en politie, tegen 5000 tegendemonstranten. Volgend jaar 1 centrale demonstratie met minstens 2000 demonstranten, dan kunnen dit soort toestanden niet meer gebeuren.
Demo 1 Mei 
Greenspot - 03.05.2011 11:56

Ook van ons waren er enkele mensen aanwezig op de demo.
Gezien het excessieve geweld hebben wij besloten geen demonstratievergunningen meer aan te vragen.
Deze demo heeft aangetoond dat dit sterk in het nadeel van de demonstranten werkt en dient dan ook aangepast te worden.
Gespot 
ZWK - 03.05.2011 14:00
ASB in de aanval
demonstratievergunningen (@greenspot) 
Enragé - 03.05.2011 14:33

Goed punt!

Voor de demonstratie (en ook de eerdere picket) van Griekenland is Overal vorig jaar werd geen demonstratievergunning aangevraagd, en pas enkele dagen vantevoren een poster door de brievenbus van het gemeentehuis gegooid.

Dit zorgde ervoor dat er in het begin helemaal geen politie was, en vervolgens maar nauwelijks. En dus voor een goede demo zonder geweld :) Sowiezo is een openbare aankondiging genoeg volgens de nederlandse wet (hoewel mbt den haag er een uitzondering is ivm APV).
dat is de vraag 
kees - 03.05.2011 14:52

Want dat was in Amsterdam (van GIO). daar gaat het vaak anders. De befaamde fietsdemo van 2007 in Utrecht was ook niet aangemeld en werd in z'n geheel opgepakt, meer dan 100 mensen, kinderen en al. (waarmee alleen maar gesteld wordt dat *niet* aanmelden ook geen garantie biedt).
1 mei 
greenspot - 03.05.2011 15:48

Kan zijn Kees, maar aanmelden is ook geen optie meer.
En dat is niet de keuze van de demonstranten geweest.
dogmatisch? 
db - 03.05.2011 16:38

ik vind wel bijzonder dat zoveel mensen weten hoe er aangemeld is en wat de eisen waren die daaruit voortvloeiden. en daar dan vervolgens een fel standpunt over verdedigen.

de organisatie zelf heeft hier over nog niet geëvalueerd, en er zijn misschien nog wel andere elementen en factoren die dienen meegenomen te worden in de vraag hoe het komt dat de politie zoveel geweld heeft gebruikt. ik ben zeker mee eens dat we na wat er in utrecht is gebeurt we erg kritisch moeten zijn tegenover aanmeldingen. ik zou echter niet in een dogmatische reflex willen schieten om bij voorbaat nooit meer een aanmelding te doen voor eender welke demonstratie. de organisatie had goede reden om te geloven dat er nog veel meer repressie zou zijn geweest als er geen aanmelding was geweest. ik vraag me af hoe deze demo juist heeft aangetoond dat het aanmelden sterk in het nadeel heeft gespeeld van de demonstranten?

het gezeik met de politie was trouwens geen gevolg van de aanmelding, maar veeleer van de idiote voorwaarden die de politie en burgermeester hebben gesteld aan de demonstratie zoals het verbod op vlaggenstokken en spandoekstokken, en de toegestane afmetingen van spandoeken van 1 meter bij 1,5 meter. dit hebben ze geëist omdat vanuit de politie in nijmegen en amsterdam informatie is doorgespeeld hoe demonstranten zich tijdens vorige gelegenheden hebben verdedigd tegen het politiegeweld. de vraag moet dus in deze niet gaan over wel of niet aanmelden, maar hoe reageren we als de politie ons demonstratierecht volledig wil uithollen. en ik denk dat de demonstratie daar zondag een goed antwoord heeft op kunnen formuleren gezien de machtsverhoudingen. wat er zou zijn gebeurd als er gen aanmelding was geweest, is lastig vast te stellen.

Videoverslag 1 mei 
Rechtloos - 03.05.2011 19:18

 http://nl-extreme.com/videos/6648/mei-1.1-politiestaat 12:09 min

 http://nl-extreme.com/videos/6649/mei-1.2-corporatism-fascism-in-progress 14:45 min.

 http://nl-extreme.com/videos/6650/mei-1.3-divide-and-conquer 9:52 min
Buurvrouw 
NN - 03.05.2011 19:43

Heel goed stuk, verwoordt voor een groot deel mijn eigen ervaringen tijdens de demo, inclusief het aan diggelen vallen van het bushokje zonder dat er ook maar iemand in de buurt was.
Volgens mij stond ik naast je bij de geluidswagen: ik heb gemist dat je op de grond terecht kwam, maar zag je wel klappen op je achterhoofd krijgen toen je met je rug naar de ME toe stond. Heel blij te horen dat alles goed met je is!
bushokje 
kees - 03.05.2011 20:05

Dat bushokje was al gehavend toen wij daar met de demonstratie aankwamen (de ruit hing er nog in maar zat helemaal in de kreukels) waarschijnlijk omdat ze er met een van hun paarden tegenaan zijn gestumperd. Na een tijd gingen ze er weer met een paard tegenaan staan en toen zakte de ruit in elkaar, dat was het geluid dat we toen hoorden.
bizar 
bizarder - 04.05.2011 04:36

2e filmpje rond 10:10 word de pers gewoon weggestuurd.
hier is dus niet alleen sprake van het verhinderen van vrijemeningsuiting of demonstratierecht. maar ook de persvrijheid staat hier blijkbaar in het geding
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.