english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
activisten demonstreren tegen ministerie defensie Belgie
nn - 09.06.2011 18:50

donderdag 09 juni 2011
door Marc Antoon De Schryver

Actie aan het ministerie van Defensie tegen de NAVO-oorlog in Libië
BRUSSEL - Een vijftigtal vertegenwoordigers van verschillende Belgische vredesorganisaties, verenigd in het Anti-oorlogsplatform, kwam woensdag aan het ministerie van Defensie hun ongenoegen uiten over de NAVO-operatie in Libië. Ze eisen dat ons land zich onmiddellijk uit de oorlog terugtrekt.



Tegelijkertijd met de actie in Brussel werd ook in Gent een flash mob gehouden tegen de militaire interventie in Libië (foto: Gerart)

De actievoerders willen dat de NAVO-bombardementen op Libië ophouden. Ze willen dat België zich terugtrekt uit de militaire operatie, vragen een onderhandelde, politieke oplossing en eisen respect voor het internationaal humanitair recht.

De Belgische betrokkenheid
"Ons land is ter plaatse met zes F-16's. Die voeren regelmatig bombardementen uit. Volgens de officiële cijfers zijn er al 80 Belgische vluchten geweest, waarvan 39 om effectief te bombarderen. Daarnaast is er voor de Libische kust ook een Belgische mijnenjager actief, de Narcis”, aldus Bert De Belder van de ngo Intal.

Ludo De Brabander van Vrede vzw: "We zitten met een regering van lopende zaken, terwijl dit toch over oorlogshandelingen gaat. Iedereen kan zien dat het conflict in een impasse zit: Tripoli wordt gebombardeerd, er worden burgerdoelen geraakt, er vallen burgerslachtoffers, ... Het wordt tijd om daar eens over na te denken en er conclusies uit te trekken."

De Belder: "Het feit dat er in het parlement geen enkele tegenstem was tegen de Belgische deelname is bedroevend. Het is vooral pijnlijk voor een partij als Groen!, die toch een verleden heeft in de vredesbeweging. Ook van progressieve elementen binnen de SP.A hadden we een sterkere vredesruggengraat verwacht. Het is dus aan de straat - de vredesbeweging, de sociale bewegingen – om deze mensen van gedacht te doen veranderen.”

Een illegale oorlog
Maar de operatie kreeg toch groen licht van de VN-Veiligheidsraad?

"Het officiële argument voor de NAVO-operatie is resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad. Maar zoals de operatie nu verloopt, is zij door die resolutie niet gedekt", zegt Ludo De Brabander.

Hij legt uit: “In de resolutie staat dat de burgerbevolking moet beschermd worden. De tekst benadrukt als voornaamste punten de noodzaak van een staakt-het-vuren en de noodzaak om tot een onderhandelde oplossing te komen. Wat we echter zien, drie maanden na de start van de operatie, is dat de NAVO het Libische regime wil omverwerpen en daarom de oppositie steunt. Stapsgewijs verzeilen we in een oorlog die, als we naar de Britse premier David Cameron luisteren, zelfs kan uitmonden in een militaire operatie op de grond."

"Over die resolutie van de VN-Veiligheidsraad kan veel gezegd worden", bevestigt Bert De Belder. "Vijf leden van de Veiligheidsraad hebben zich onthouden, en niet de minste: China, Rusland, India, Brazilië en Duitsland. Bovendien is de Veiligheidsraad geen democratisch orgaan: hij vertegenwoordigt niet het geheel van de Verenigde Naties. Daarvoor moet je bij de Algemene Vergadering van de VN zijn. Die zou nooit hebben ingestemd met een militaire interventie tegen een derdewereldland.”

Politieke oplossing
Bert De Belder: “Hoe meer de NAVO bombardeert, hoe minder we erover weten. Dinsdag hebben we op TV gezien hoe het centrum van de hoofdstad Tripoli werd gebombardeerd. De angstpsychose bij de bevolking is duidelijk. Maar hoeveel slachtoffers er vallen, weten we niet. Cijfers van de NAVO krijgen we niet. We worden op veilige afstand gehouden van de realiteit van deze oorlog.”

Ludo De Brabander: “Als vredesbeweging hebben we altijd gezegd dat het naïef is om te denken dat je met een bommencampagne de mensen in Libië kan helpen. Een burgeroorlog is nooit leuk. Maar bombarderen, draagt alleen maar bij tot de escalatie van het conflict. De NAVO is een militair bondgenootschap. Zo'n organisatie is niet geschikt om een politieke oplossing te zoeken. Daarvoor hebben we de Verengide Naties, de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga, ... Dat zijn organisaties die veel beter geschikt zijn om te helpen, maar zij krijgen geen kans.”

"Ik weet dat velen zeggen: 'We kunnen niet onderhandelen met Khaddafi, want hij is een massamoordenaar'. Maar voormalige handlangers van Khaddafi die overlopen naar de oppositie worden blijkbaar plots weer wél salonfähig ... Een politieke oplossing is haalbaar, maar men moet er moeite voor doen", aldus De Brabander.

Het Anti-oorlogsplatform bestaat uit Action pour la paix, Comité Surveillance OTAN, CNAPD, Femmes pour la paix, Intal, LEF, MIR-IRG, Mouvement Chrétien pour la Paix, Radio Almanar, Vrede vzw en Vredesactie.


Website: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/06/09/actie-aan-het-ministerie-van-defensie-tegen-de-navo-oorlog-in-libi
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.