english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ondanks toezegging minister nog geen ID zonder vingerafdruk
Wessel Koopmans - 22.07.2011 22:56

Hoewel de minister van Binnenlandse Zaken op 27 april aan de Tweede Kamer toezegde dat er "voor nu" gestopt zou worden met de (decentrale) opslag van vingerafdrukken, en dat hij er voor zou zorgen dat er "snel" een identiteitskaart zonder vingerafdrukken zou komen, gaat de opslag van vingerafdrukken 'gewoon' door, en wil de burgemeester van Utrecht mijn aanvraag voor een vingerafdrukloos id-bewijs nog steeds niet in behandeling nemen.


Tegen deze beslissing van de burgemeester ben ik op 16 mei een bezwaarprocedure begonnen. Ik heb aan de rechter gevraagd om een voorlopige voorziening te treffen, aangezien ik om verschillende redenen dringend een id-bewijs nodig heb. Deze rechtszaak diende op 1 juli in Utrecht. Op 15 juli was de uitspraak: mijn verzoek is afgewezen.

Deze uitspraak is gepubliceerd op:

 http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BR2009

Voor een inhoudelijk commentaar verwijs ik naar de persverklaring van Vereniging Vrijbit:

 https://www.vrijbit.nl/dossier/registratie/dossier-paspoortwet/item/839-zaak-koopmans.html

Hieronder nog links naar een aantal artikelen die hierover op internet gepubliceerd zijn.

Ik wil verder nog wel opmerken dat de rechter (of griffier) mij fout geciteerd heeft in haar vonnis. Ik heb niet gezegd dat Nederland een politiestaat wordt, maar dat Nederland een controlestaat is (geworden). (Dat is een staat die alle burgers bij voorbaat als verdachten beschouwt.) Ik heb hierover nagedacht en heb bewust het woord politiestaat niet in mijn mond genomen. In een politiestaat zou ik namelijk géén procedure hebben aangespannen bij de rechtbank.

Ik vind dat Nederland ondanks dat het mijns inziens een controlestaat is geworden, nog steeds een, weliswaar ernstig gemankeerde, rechtsstaat en (parlementaire) democratie is.

Helaas ben ik nu op wat ik zie als een ernstig mankement van deze staat gestoten. De minister heeft een belofte gedaan die hij niet nakomt. De Tweede Kamerleden laten hem daarmee wegkomen. De burgemeester verwijst naar de paspoortwet en wast zijn handen in onschuld. De voorzieningenrechter doet hetzelfde.

Ondertussen kom ik in de problemen tenzij ik meewerk aan een verplichting die in mijn ogen immoreel is, en in strijd met de burgerrechten (waaronder het recht op privacy, het recht om voor onschuldig gehouden te worden tot het tegendeel bewezen is en niet zonder harde aanwijzingen als verdachte aangemerkt te worden, het recht om niet in gevaar te worden gebracht). Dit terwijl de minister al heeft toegegeven dat de afgenomen vingerafdrukken onbruikbaar zijn voor het beweerde doel: het verifiëren van de identiteit van de drager van een document.

Ik zal de juridische procedure om alsnog een identiteitsbewijs zonder vingerafdrukken te krijgen voortzetten. Dit is een slepende procedure waar ik niet veel van verwacht, maar ik denk toch dat het geprobeerd moet worden. Ik ben trouwens niet de enige. Anderen zijn hiermee al langer bezig. Op de site van Vereniging Vrijbit is over al deze procedures meer informatie te vinden.

 https://www.vrijbit.nl/index.php

Eigenlijk is procederen niet 'mijn ding' maar ik was door omstandigheden gedwongen om met deze procedure te beginnen. Nu ik eenmaal begonnen ben maak ik het ook af DV. Wat echter belangrijker is is mijn strijd om ondanks alle druk nu niet te zwichten, maar vast te blijven houden aan mijn weigering om mee te werken aan deze immorele verplichting.

Een controlestaat, of welk onderdrukkend systeem dan ook, kan alleen maar bestaan als een grote meerderheid van de bevolking zich hieraan onderwerpt. Ik wil daarom iedereen die nog geen vingerafdrukken heeft afgegeven oproepen om dat ook zeker niet te doen.

Als iedereen die de controlestaat haat - en dat zijn heel wat mensen, blijkt uit reacties op internet - de daad bij het woord zou voegen en gewoon zou weigeren, dan zou de elektronische gevangenis waarin we allemaal opgesloten worden snel gesloopt zijn.


Berichten over de uitspraak:

 http://webwereld.nl/nieuws/107338/man-in-grote-problemen-na-weigeren-vingerafdrukken.html
 http://www.nu.nl/binnenland/2568660/geen-identiteitskaart-zonder-vingerafdrukken.html
 http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/2809120/2011/07/19/Geen-identiteitskaart-zonder-vingerafdrukken.dhtml
 http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/identiteitskaart_voortaan_alleen_met_vingerafdrukken/
 http://nos.nl/artikel/257238-geen-idkaart-zonder-vingerafdruk.html
 http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/378153
 http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2011/07/29/vingerafdrukken-verplicht-voor-identiteitsbewijs.1413198.lynkx

Zie ook:

 http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/2810726/2011/07/20/Politie-neemt-vingerafdruk-af-op-straat.dhtml
Als de smeris naar je vingers vraagt:
 http://www.indymedia.nl/nl/2011/07/77526.shtml


Teken ook de petitie:
 http://petities.nl/petitie/id-bewijs-zonder-vingerafdrukken-nu- E-Mail: wessel.koopmans (at) hccnet.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
opslag 
nn - 23.07.2011 09:11

de toezegging ging ook over opslag in een centrale of lokale database bij de staaat. niet ver opslag op he idbewijs zelf
lezen. 
nn - 23.07.2011 16:00

De voorzieningenrechter stelt in dit verband vast dat artikel 72 van de PUN met ingang van
23 juni 2011 middels toevoeging van een vijfde lid is gewijzigd (Staatscourant 2011, nr 11123). Vingerafdrukken die bij een aanvraag worden afgegeven blijven niet meer opgeslagen in een reisdocumentenadministratie, maar worden op het moment dat de uitreiking van het reisdocument in de administratie is geregistreerd, verwijderd.

2.9 Hoewel de minister in zijn brief van 19 mei 2011 aan de Tweede kamer heeft toegezegd dat de status van de Nederlandse identiteitskaart zal worden gewijzigd, kan verzoeker daaraan naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet een recht ontlenen dat hij nu al, voordat de Paspoortwet is gewijzigd, een identiteitskaart kan krijgen waarin geen vingerafdrukken zijn opgenomen. Thans is immers op de Nederlandse identiteitskaart nog de (naar aanleiding van de rechtstreeks werkende Verordening gewijzigde) Paspoortwet van toepassing en die staat er aan in de weg dat een identiteitskaart wordt afgegeven zonder vingerafdrukken.
Wat de minister beloofde + stand v zaken  
wk - 24.07.2011 19:43

@nn 23-07 Re: opslag

Zoals ik al duidelijk in de inleiding heb geschreven bestaat de toezegging die de minister op 27 april deed uit twee elementen:
1 "voor nu" wordt gestopt met de decentrale opslag
2 er komt "snel" een (geheel) vingerafdrukvrije identiteitskaart

Stand van zaken is nu dat:
1 Het ministerie onderzoekt momenteel of het mogelijk is om de afgenomen vingerafdrukken na de uitreiking van het document te wissen. Op zijn vroegst zal dat begin volgend jaar geregeld zijn. Ook opslag voor een week is echter opslag. Bovendien worden de gegevens verzonden naar de fabrikant van de documenten die toestemming heeft om deze gegevens voor "wetenschappelijk onderzoek" te gebruiken, en daarom uiteraard een kopie zal behouden. Ook is het mogelijk dat de AIVD een kopie maakt. Ook als de gegevens dus helemaal uit de gemeentelijke databases gewist worden, wat ernstig te betwijfelen is, bevinden ze zich ook dan nog steeds elders.

2 De minister heeft inmiddels laten weten dat - omdat er voor de geheel vingerafdrukvrije identiteitskaart een wetswijziging nodig is - het minstens nog twee jaar gaat duren voor deze kaart er daadwerkelijk komt.

"Voor nu" betekent dus "misschien over ruim een half jaar" (en dan nog niet echt), en "snel" betekent "misschien over twee jaar".

Ik blijf dus bij mijn stelling dat de minister zijn belofte niet nakomt. Over de interpretatie van het woord "snel" valt misschien te twisten, maar "voor nu" is alleen te interpreteren als per direct, terwijl de afgenomen vingerafdrukken nu, drie maanden na dato, nog steeds voor onbepaalde tijd worden opgeslagen en het maar moet worden afgewacht of ze ooit misschien eens gewist zullen worden.


Voor verslag Tweede Kamer 27-4-11 zie:

 https://www.vrijbit.nl/dossier/registratie/dossier-paspoortwet/item/download/112.html

(Op blz 24 gaat het over de vingerafdrukvrije ID kaart. Hierover zegt de minister: "De nationale ID-kaart wil ik snel aanpakken")
Wat de minister beloofde + stand v. zaken 
wk - 24.07.2011 21:46

@nn 23-07 Re: opslag

Zoals ik al duidelijk in de inleiding heb geschreven bestaat de toezegging die de minister op 27 april deed uit twee elementen:
1 "voor nu" wordt gestopt met de decentrale opslag
2 er komt "snel" een (geheel) vingerafdrukvrije identiteitskaart

Stand van zaken is nu dat:
1 Het ministerie onderzoekt momenteel of het mogelijk is om de afgenomen vingerafdrukken na de uitreiking van het document te wissen. Op zijn vroegst zal dat begin volgend jaar geregeld zijn. Ook opslag voor een week is echter opslag. Bovendien worden de gegevens verzonden naar de fabrikant van de documenten die toestemming heeft om deze gegevens voor "wetenschappelijk onderzoek" te gebruiken, en daarom uiteraard een kopie zal behouden. Ook is het mogelijk dat de AIVD een kopie maakt. Ook als de gegevens dus helemaal uit de gemeentelijke databases gewist worden, wat ernstig te betwijfelen is, bevinden ze zich ook dan nog steeds elders.

2 De minister heeft inmiddels laten weten dat - omdat er voor de geheel vingerafdrukvrije identiteitskaart een wetswijziging nodig is - het minstens nog twee jaar gaat duren voor deze kaart er daadwerkelijk komt.

"Voor nu" betekent dus "misschien over ruim een half jaar" (en dan nog niet echt), en "snel" betekent "misschien over twee jaar".

Ik blijf dus bij mijn stelling dat de minister zijn belofte niet nakomt. Over de interpretatie van het woord "snel" valt misschien te twisten, maar "voor nu" is alleen te interpreteren als per direct, terwijl de afgenomen vingerafdrukken nu, drie maanden na dato, nog steeds voor onbepaalde tijd worden opgeslagen en het maar moet worden afgewacht of ze ooit misschien eens gewist zullen worden.


Voor verslag Tweede Kamer 27-4-11 zie:

 https://www.vrijbit.nl/dossier/registratie/dossier-paspoortwet/item/download/112.html

(Op blz 24 gaat het over de vingerafdrukvrije ID kaart. Hierover zegt de minister: "De nationale ID-kaart wil ik snel aanpakken")

Discussie dito 
Tijdsgeest - 14.08.2011 03:56

Ja deze discussie had ik ook uitvoerig bij het verkrijgen van mijn nieuwe paspoort. Zegt die vrouw ook nog 'ns dat het mijn keuze is. NET ALSOF IK EEN KEUZE HEB! Ik voel me aangerand bah!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.