english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kan Ouattara het conflict in Ivoorkust oplossen?
Kalam - 23.08.2011 23:40

Sinds 3 maanden is president Ouattara nu aan de macht, en Ivoorkust leeft sindsdien in anarchie. Het heeft geen goed werkend rechtssysteem meer, en de politie is de controle op straat kwijt. Ondertussen slaan grote groepen mensen op de vlucht voor bendes, maar ook – zo wordt er gezegd – voor de ordetroepen van president Ouattara. Dit zijn de ordetroepen die in april 2011 werden geholpen door het Franse leger om de macht van voormalig president Gbagbo over te nemen. De vraag is hoeveel de arrestatie van voormalig president Gbagbo werkelijk heeft bijgedragen aan de stabiliteit van het land. Wat was het belang van Frankrijk bij deze arrestatie? En hoe heeft deze chaos in Ivoorkust kunnen ontstaan, ooit één van de welvarendste landen van West-Afrika. Een zware taak dus voor de nieuwe president, genaamd Alassane Ouattara, om van Ivoorkust, een land zo gespleten als maar zijn kan, weer één land te maken.

Alassane Ouattara
Alassane Ouattara

De huidige situatie in Ivoorkust

Op dit moment leeft men in de grootste stad van Ivoorkust Abidjan in angst voor bendes en bandieten. Een goed werkend politieapparaat is er niet meer in Abidjan sinds het geweld dat leidde tot de arrestatie van president Gbagbo. En de gevangenen zijn uit de gevangenis van Abidjan ontsnapt tijdens de chaos van het verkiezingsgeweld in begin 2011. Aanvallen op huizen en overvallen op wegen zijn aan de orde van de dag, ondanks patrouilles van de ‘FRCI’, de ordetroepen van president Ouattara. Vanwege deze onrust zijn publieke en private diensten moeilijk bereikbaar. Vele diensten hebben hun openingstijden aangepast.
De ordetroepen van president Ouattara die er in maart 2011 mede voor zorgde dat hij aan de macht kon komen maken nu deel uit van het leger van Ivoorkust. Maar juist deze ordetroepen en de jeugdbendes die Ouattara aan de macht hielpen dreigen nu met wraak tegen de aanhangers van de voormalig president Gbagbo. Niet alleen aanhangers van Ouattara maar ook de ordetroepen van Ouattara, de zogenaamde Forces Republicaines de Cote d’Ivoire, maken zich schuldig aan geweld en wraakacties tegen aanhangers van Gbagbo.
Duizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen naar bijvoorbeeld buurland Ghana. Op dit moment vluchten vooral aanhangers van Gbagbo uit angst voor represailles van de aanhangers van Ouattara. Zo vertelt een vluchteling genaamd Kacou dat hij toen hij hoorde dat Gbagbo opgepakt was direct gevlucht was samen met zijn vrouw en kinderen. Hij zit op dit moment in een vluchtelingenkamp in Ghana. Hij vertelt dat een vriendin hem onlangs belde vanuit Abidjan om te zeggen dat hij nog niet terug moest komen. Iedere dag komen er aanhangers van Ouattara kijken of hij al thuis is, zo zei ze. Kacou was een vertegenwoordiger van de partij van de voormalige president Gbagbo.
De situatie in Ivoorkust is er dus nog niet echt beter op geworden sinds Ouattara aan de macht is gekomen. Dit terwijl Ouattara toch door de hele wereld als de winnaar van de verkiezingen van 2010 werd gezien.

Lees dit artikel verder op  http://nieuwsvandewereld.nl/Dossier/Kalam/Ivoorkust_een_zware_taak_voor_president_Ouattara.php

- E-Mail: Kalam@nieuwsvandewereld.nl Website: http://www.nieuwsvandewereld.nl
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
Stukje geschiedenis van het conflict 
Bert - 24.08.2011 10:54

Om de situatie in Ivoorkust goed te begrijpen, moet je de geschiedenis weten. Ik heb ooit een essay geschreven over autochtonen en allochtonen en de situatie in Ivoorkust kwam daarbij deels aan het licht. Ik zal een stukje kopiëren en plakken...

...Vanwege ‘leegte’ in verhouding met dynamiek binnen deze term [autochtoon] zijn de grenzen van belonging constant in beweging. De globalisering en vooral decentralisering [The New Forest Law in Kameroen] funderen niet alleen mogelijkheden, maar benadrukken ook het discours van autochthony, waardoor uitsluiting het dagelijks leven sterk beïnvloedt (Geschiere 2009: 28)...Migratie was sterk aanwezig in prekoloniaal ‘Ivoorkust’ en het was iets waar mensen trots op waren. De prekoloniale heersers stelden zelf migranten te zijn en deze lijn voerde door in de koloniale periode, omdat de Franse kolonisten ‘buitenlanders’ verkoos boven de lokale bevolking. Migratie werd verder aangemoedigd in de heersende periode van president Houphouët-Biogny als stimulus voor de economie, en een open en insluitend staatsburgerschap als zijn ideaal (Geschiere 2009: 115). Een top-down benadering waarmee de staat migratie steunde, sloeg om in een top-down variant, waarbij nationale burgers hun staatsburgerschap verloren.
De opvolgers van Houphouët hadden de intentie om de ‘autochtone’ bevolking te beschermen tegen ‘buitenlanders’ en de politieke omwentelingen volgden elkaar op met betrekking tot het discours van autochthony. De rechten en voorzieningen van immigranten lagen onder vuur en de ‘echte’ autochtonen werden beloond (Geschiere 2009: 107-111).
Gbagbo lanceerde tijdens zijn presidentschap de National Operation of Identification met het concept ‘village of origine’ om de ‘echte’ autochtonen van de ‘Ander’ te onderscheiden. Dit hield in dat de mensen –en vooral stedelingen, aangezien de stad niet telde als plaats van herkomst– moesten bewijzen dat hun familie van oorsprong uit een bepaald dorp kwam. Een comité in het desbetreffende dorp verifieerde of het mogelijk was, dat de mensen echt hun wortels in het dorp hadden. Na goedkeuring kregen de mensen een kwitantie mee, waarmee zij hun identiteitsbewijs mee konden ophalen. Degene die geen ‘village of origin’ konden aanwijzen of dit niet konden bewijzen verloren hun nationaliteit en bijbehorende burgerrechten. Gewelddadige conflicten waren het gevolg (Geschiere 2009: 98-99).
De invoering van de National Operation of Identification forceerde het discours van autochthony in ongekende mate en wie naar bed ging als autochtoon kon wakker worden als allochtoon. Een groots voorbeeld waarbij de staat de macht gebruikte om mensen van de ene op de andere dag uit te sluiten van staatsburgerschap en rechten van het land.

Om het gedrag van Gbagbo beter te begrijpen is het ook van belang om te weten dat Ouattara Gbagbo zijn grootste concurrent was in de presidentsverkiezingen. Ouattara's familie van zijn vaders kant kwam echter uit Burkina Faso en dit feit gebruikte Gbagbo in de strijd voor het presidentschap. Hij laaide een gewelddadig conflict op tussen 'autochtonen' en 'allochtonen', waardoor het land in twee splitsten en de 'autochtonen' lijnrecht tegenover de 'allochtonen' kwamen te staan.

Wat zijn de belangen echter van Frankrijk? Ergens denk ik dat het te maken heeft met het verleden van Ouattara, want voordat hij presidentskandidaat was, werkte hij voor het IMF en voor een centrale bank. In Geschiere stond de World Bank, maar ik heb ook ooit een andere bank gelezen, dus welke bank durf ik niet exact te zeggen.

Ivoorkust heeft dus een dynamisch verleden, waarin de bevolking is gebruikt door presidentskandidaten en presidenten zelf, om de tolerantie in het land te vernietigen.

Geschiere, P.
2009
The Perils of Belonging: Autochthony, Citizenship, and Exclusion in Africa & Europe. Chicago: the University of Chicago Press.

Artikel Zapruder 
ZZ - 24.08.2011 12:40

 http://zapruder.nl/portal/artikel/een_korte_geschiedenis_van_r2p/

Website: http://zapruder.nl/portal/artikel/een_korte_geschiedenis_van_r2p/
 
anarchie.. 
V - 24.08.2011 13:46

Het woord Anarchie gebruiken in deze context doet het idee van anarchie schade aan. De situatie in Ivoorkust is geen Anarchie het is ordeloosheid, chaos en terreur. Anarchie is orde, Anarchie is vrijheid.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.