english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Zaans LEF!
Joke Kaviaar - 06.10.2011 00:29

In het centrum van Zaandam wordt op dit moment een gracht gegraven. Het is één van de pronkstukjes van het geldverslindende prestigeproject 'Inverdan'. De gracht wordt aangelegd in de straat die al jarenlang heet: De Gedempte Gracht. Er was namelijk ooit een gracht. Mijn vader kan zich die nog herinneren. Hij noemt de nieuwe gracht: sloot.

Het nieuwe stadhuis is gebouwd met uitzicht over die nieuwe gracht, die op dit moment nog een bouwput is, en gaat op 14 november open. Daar verheugt de gemeenteraad zich al tijden op. “Het zal de stad enorm verlevendigen” aldus burgemeester Geke Faber, en “de dienstverlening zal verbeteren”.
Dat zal allemaal wel weer, in het best beveiligde gebouw van de Zaanstreek: het wordt van top tot teen uitgerust met moderne camera's om ongewenste gasten tegen te houden. Je weet wel, demonstranten en zo. Daar hadden ze bij het oude stadhuis zo'n vreselijke last van. Al die acties tegen de bajesboten elke keer! Rotte vis. Spandoeken. Zwarte gezichten. Heel eng allemaal.

25 januari 2012 is dan de officiële opening van het nieuwe stadhuis, tijdens het 'LEF' festival, met als hoogtepunt de officiële opening om 17 uur, door een 'bekend persoon'. Welke BN'er of BZ'er zich hiervoor leent is nog niet bekend. In elk geval wordt er een 'indrukwekkend spektakel' beloofd.

Van de LEF festival website:
De kernboodschap van het ZAANS LEF festival 2012 is door de opdrachtgever, de Gemeente Zaanstad, als volgt geformuleerd: “De Zaanstreek biedt met haar rijke verleden een vernieuwende toekomst. Vanuit de historie is de Zaanstreek ondernemend en vindingrijk geweest en heeft ze lef getoond. Met deze kracht maken we de toekomst.”

Vernieuwende toekomst. Lef getoond. Kracht. Nou, prachtig hoor. Ik heb nog nooit zo'n laffe en slappe bende meegemaakt als de Zaanse gemeenteraad. Nu goed, vindingrijk zijn ze wel als het gaat om het verzinnen van manieren om te verhullen dat ze nog geen moment de poot stijf en de rug recht hebben willen houden tegenover Teeven en Leers en consorten. Telkens weer smoezen weten te bedenken om 'ja' te zeggen tegen de bajesboten, zoals:
Het is goed voor de werkgelegenheid. Het is goed voor economie. Justitie heeft toegezegd dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers komen. Zo kunnen we in de gaten houden wat er gebeurt op die boten. Elders zijn die gevangenen toch ook niet beter af? En als we nu niet op het laatste moment het bestemmingsplan aanpassen, kost ons dat geld! En als we nu die boten niet laten liggen, kost dat de ondernemers in de Achtersluispolder geld!

Van wethouder Egberts in 2006 tot burgemeester Faber anno 2011: argumenten tégen te over, de stadsdichter schreef erover, rapporten van Amnesty erbij, en toch... de boten zijn er gekomen, zouden sluiten op 6 september 2011, en blijven liggen tot in elk geval maart 2013. Politiek opportunisme. Afschuiven op 'Den Haag'. Mooipraterij. Als de Zaanstreek ooit al 'lef' heeft 'getoond', dan was dat niet door de gemeenteraad maar door Zaanse individuen die zich tegen de stroom in altijd hebben verzet tegen de bajesboten. Flyeren, demonstreren, blokkades, bezettingen, ludieke acties: vele malen werd het 'beloond' met grof politiegeweld en –repressie. Ondergetekende heeft nog altijd een toegangsverbod voor 'alle gemeentelijke gebouwen' omdat de gemeente te schijterig is om het verzet onder ogen te komen.

Nog een citaatje van het LEF festival:
“Er dienen zich nieuwe kansen aan met realisatie van de tweede Coentunnel, de ontsluiting van Zuiderhout, Hoogtij en Saendelft en het vernieuwde stadshart van Zaandam. Het zijn allemaal voorbeelden waarin bestuurders en ondernemers gezamenlijk LEF hebben getoond.”

Leuk hè, nieuwe kansen, en LEF. Laat ik gelijk van de gelegenheid gebruik maken om te vermelden dat er een nieuwe gevangenis gebouwd gaat worden op Hoogtij. Ach, kleinigheid, hoeft niet genoemd te worden verder.
Die nieuwe bajes was anders wel een belangrijk argument om die bajesboten in de Isaac Baerthaven neer te laten leggen: in ruil voor het binnenhalen van de bajesboten zou Zaanstad de 'nieuwe Bijlmerbajes' krijgen. Nog afgelopen week werd bekend dat het niet zo erg was dat de brandweer een langer dan gebruikelijke aanrijtijd nodig zal hebben om bij die nieuwe bajes te komen als ie er eenmaal staat. Eh... Schipholbrand vergeten?
Op dit moment is het nog braakliggend terrein en loopt er nog een aanbestedingsprocedure. Je weet wel, zo'n PPS wedstrijd om de opdracht, bekend van DC Rotterdam en het nu in aanbouw zijnde JC Schiphol. De gunning van de opdracht wordt in 2012 verwacht.

Ja, het is leuk om in de Zaanstreek te wonen! Tenminste, als het niet achter tralies is. En als je de megalomane gemeenteraad voor lief wilt nemen, want gut gut, wat zijn ze trots op zichzelf! Wat is de Zaanstreek toch mooi en idyllisch met leuke grachtjes en molentjes en Zaans groen! En de lelijke kanten van deze wereldstad? Ik heb een voorstel!

Als straks die gracht af is, leggen we daar de bajesboten in. Dan kan iedereen in Zaanstad zien hoe gezellig het is in de Zaanstreek en tijdens het LEF festival zwaaien naar de daar opgesloten mensen. Zou dat geen mooi gebaar zijn? De gevangenen op de boten kunnen dan ook meegenieten van dat LEF festival, met haar schitterende lampionnenparade voorafgaand aan de opening van het nieuwe stadhuis.

“Maar dat gaat niet,” zei mijn vader, “want de gracht staat niet in contact met de Zaan, dus hoe krijgen ze dan die bajesboten daar?”
“Dan halen ze er maar een paar hijskranen bij,” bedacht ik, “Zo moeilijk is dat allemaal niet, én reuze spectaculair. En als Geke Faber dan het lintje van het nieuwe stadhuis komt doorknippen, zal er taart zijn, heel veel taart.”


Joke Kaviaar, 5 oktober 2011- E-Mail: info@jokekaviaar.nl Website: http://www.jokekaviaar.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.