english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
ASEED voert actie tegen gifsoja bij Albert Heijn
ANTIORDE - 18.10.2011 20:02

ASEED heeft de gifsoja campagne weer hervat. Maandag was de aftrap in Amsterdam bij het Albert Heijn filiaal aan de Sarphatistraat. Met zeven man sterk stond ASEED op drie verschillende punten strategisch opgesteld aan de ingang van de supermarkt om zoveel mogelijk AH klanten te informeren.
Bedrijfsleider kijkt op afstand toe
Bedrijfsleider kijkt op afstand toe

De bedrijfsleider was not amused dat ASEED pontificaal voor zijn filiaal uitgebreid ging staan flyeren. Het metersgrote spandoek bij de ingang zal hem ook niet erg blij hebben gemaakt. Nerveus, drammerig en opgefokt liep hij druk de winkel in en uit, niet wetende wat hij aan moest met die actievoerders voor de deur. Stickeren was geen optie voor ASEED met een bedrijfsleider die alleen al bij het zien van de kleine gifsoja-labels begon te dreigen dat het stickeren de activisten heel veel geld zou gaan kosten. Toen ondergetekende toch met een handvol stickers de winkel in liep kwamen de bedrijfsleider en de beveiliging er prompt achteraan gedribbeld. Na een uur flyeren werd het AH baasje ongeduldig. Hij liet de smeris optrommelen maar tegen de tijd dat die aan kwam lopen waren de activisten door de flyers heen en trokken heenwaarts.

Ahold zit samen met oa het Wereld Natuur Fonds bij de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS), een platform van internationale grootpoducenten en verbruikers van soja, die een duurzame teelt zegt na te streven. Het gentechbedrijf Monsanto zit ook bij het platform aangesloten. Dit bedrijf levert zowel het zaad als de chemische bestrijdingsmiddelen voor de sojateelt in Zuid-Amerika.

A SEED stelt dan ook dat het beleid van de RTRS niet ver genoeg gaat gezien het ontbossing en gebruik van bestrijdingsmiddelen toelaat. Desondanks verkoopt Ahold producten met soja als zijnde verantwoord geproduceerd terwijl het gaat om genetisch gemanipuleerde soja die tijdens de teelt vol zijn gespoten met landbouwgif waar omwonenden ziek van worden.

Nederland is de op een na grootste importeur ter wereld. Meer dan 80 procent van het soja is bestemd voor het veevoer in de bio-industrie wat uiteindelijk weer via een omweg op het bord van de consument terecht komt. ASEED voert hier actie tegen bij AH filialen omdat consumenten niet op de hoogte zijn wat voor rotzooi er in de vlees- en zuivelproducten zit die bij Albert Heijn in de schappen liggen.

De milieugroepering wil daarom via stickers en flyers klanten voorlichten, iets wat Ahold tot dusver weigert te doen. Volgens ASEED moet het op de verpakking vermeld staan zodat de klant de keuze heeft zich te laten vergiftigen.

Tot en met 23 oktober kan Albert Heijn in onder meer Zwolle, Nijmegen en Den Haag activisten op visite verwachten om vlees-, kaas- en eiproducten te brandmerken met de opvallend ogende gifsoja sticker.


- Gifsoja  http://www.gifsoja.nl
- Gifsoja sticker:  http://antiorde.nl/fotos/gifsoja.jpg
- ASEED  http://www.aseed.net/index.php
-  http://antiorde.nl/bestanden/gifsoja.php


Website: http://antiorde.nl
 

Lees meer over: gentechnologie

aanvullingen
zwolle 
chaotik - 19.10.2011 19:19

Vandaag is er ook geflyerd en gestickerd bij de Albert Heijn in Zwolle (Diezerpoort). De bedrijfleidster was erg van slag van de actie en zei letterlijk dat ze het met ons eens was, maar dat zij deze actie niet kon toelaten. Van haar wordt tenslotte ook gewoon verwacht dat ze haar werk doet (lees: ons weg probeert te krijgen...).
We zijn een kleine drie kwartier bezig geweest. Toen de bedrijfleidster druk ging bellen waren onze flyers op. Gelukkig voor haar!
Er zijn zoon 100 stickers geplakt. Frapant was alleen toen er 10 minuten later iemand van ons ging kijken om fotos te maken, alle producten met een ''gif soja'' sticker verwijderd waren...


Hier het persbericht wat wij naar lokale media hebben verstuurd (Het is alleen, tot nu toe, nog nergens gepubliceerd)ASEED voert actie tegen genetisch gemanipuleerde soja bij AH Zwolle


Compagne organisatie ASEED (Action for Solidarity, Equality, Environment, and Diversity) voert deze week in heel Nederland actie tegen producten die met gentech soja geproduceerd zijn. Daarnaast willen zij de aandacht vestigen op een nieuw certificerings-label dat deze soja 'groen wast'. Actievoerders houden een sticker en flyer actie bij Albert Heijn in Zwolle. Zij willen dat Albert Heijn stopt met de verkoop van genetisch gemanipuleerd voedsel.


Gentech soja is gifsoja

Soja wordt in Zuid-Amerika geteeld voor de export. Grote delen van ArgentiniŽ, BraziliŽ en Paraguay zijn bedekt met uitgestrekte sojavelden. De soja gaat naar de Europese Unie en China en voornamelijk verwerkt in diervoedermengsels. Deze dieren belanden uiteindelijk bij de consument op tafel. Nederland is de op een na grootste soja-importeur ter wereld. Bijna al deze soja is genetisch gemanipuleerd. Zowel de zaden als de bestrijdingsmiddelen worden geleverd door monopolist Monsanto. De firma Monsanto heeft de soja zo gemaakt dat ze bestand is tegen het bestrijdingsmiddel Roundup (werkzame stof: glyfosaat). Na het inzaaien volgen elke drie tot zes weken een bespuiting met Roundup en andere bestrijdingsmiddelen om groei van onkruid tegen te gaan. Onkruid wordt langzaam resistent en dat vraag om inzet van meer roundup of een mix met andere gifstoffen. Op deze manier worden het voedsel, de bodem, de dieren en de mensen vergiftigd. Recentelijk is aangetoond dat glyfosaat veel schadelijker is voor de mens dan men eerst dacht.


RTRS certificering is misleiding

De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (Round Table on Responsible Soy, RTRS) is in 2005 opgericht door het Wereld Natuur Fonds en de Zwitserse supermarktketen COOP. Doel was de productie van bulksoja meer verantwoord te maken. De organisatie is sindsdien overgenomen door de industrie en bestaat vooral uit grote producenten, handelaren, banken en industrie. Leden zijn bijvoorbeeld Monsanto, Cargill en Syngenta, maar ook bedrijven als Unilever, Albert Heijn en de Rabobank. Ook Shell en BP zijn lid, vanwege hun belang bij soja als biodiesel.

Aan de RTRS nemen bijna geen maatschappelijke organisaties deel. Er zijn geen leden die kleine boeren of inheemse bevolkingsgroepen vertegenwoordigen.

De RTRS is sinds het begin zwaar bekritiseerd door een groot aantal organisaties uit alle landen, vooral ook uit de landen die lijden onder de sojaproductie. Belangrijkste kritiek is dat de soja monoculturen nooit Ďverantwoordí kunnen zijn en dat de RTRS alleen dient om een groen lapje te houden voor de massale vernietiging door deze soja-aanplant. Bovendien effent de RTRS de weg voor genetisch gemanipuleerde gewassen.

Ten behoeve van de enorme soja plantages wordt aan de lopende band regenwoud gekapt. Natuurgebied wordt vernietigd waardoor bodemerosie ontstaat en wilde dieren steeds minder leefruimte krijgen. Inheemse volken worden uit hun gebieden verdreven. De biodiversiteit wordt vernietigd. Aan al deze praktijken maakt RTRS geen einde.


Albert Heijn

Al het niet-biologische vlees dat bij Albert Heijn in de schappen ligt is geproduceerd met RTRS-gecertificeerde soja. Ondanks dat Ahold heeft aangegeven dat ze de producten niet van het RTRS-logo gaan voorzien, zullen ze alleen afnemen van RTRS gecertificeerde ondernemingen. Dit is volgens hen altijd nog beter dan afnemen van ondernemingen zonder RTRS certificering. Op deze manier doet Ahold alsof ze goed bezig zijn, terwijl de destructieve praktijken in Zuid-Amerika gewoon doorgaan.

De actievoerders maken door het het uitdelen van informatiefolders en door de vleesproducten van een sticker te voorzien aan de klant duidelijk dat Albert Heijn vlees en zuivel verkoopt dat is geproduceerd met vergiftigde soja.


Zwolle strikes again! 
Chaotik - 20.10.2011 21:14

Ook vandaag heeft Zwolle weer geflyerd bij de Albert Heijn (nu in AA landen). Misschien was deze x de tijd niet zo goed gekozen (19.30) want er waren niet zoveel mensen. Gelukkig wel de meerderheid flyers mee gegeven en er is weer druk gestickerd in de winkel zelf. Eerst mochten we best voor de Albert Heijn flyeren van de bedrijfsleider, maar nadat hij de bestickerde producten zag moesten we weg of hij zou de politie bellen en idd, net toen we op de fiets stapten kwam de politie langs rijden. Toeval?? Hoedan ook, vandaag was weer een geslaagde actie. 90% van de mensen een flyer en de Albert Heijn in oproer.

Trouwens is ons persbericht niet opgepikt door de lokale media.(..)
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.