Kuifje niet racistisch

Ruis, gepost door: nn op 06/12/2012 12:06:03

Wanneer: 06/12/2012 - 19:30

Het Vlaamstalige stripalbum Kuifje in Congo, bij ons bekend als Kuifje in Afrika, is niet racistisch, zo stelt het Hof van Beroep in Brussel. Daarmee bevestigt het Hof het eerdere oordeel van de rechtbank.

De Franse organisatie Le Conseil Représentatif des Associations Noires (CRAN) en de Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo hadden in 2011 een klacht ingediend tegen wat ze noemen de "racistische strekking" van Kuifje in Congo. Ze vroegen de Vlaamse uitgeverij Casterman om te stoppen met de verkoop en verspreiding van het stripalbum en stapten naar de rechter. Deze stelde hen in het ongelijk.

Hierop gingen CRAN en Mbutu Mondondo in hoger beroep. Maar het Hof van Beroep volgt de uitspraak van de rechter en oordeelt dat er in hoofde van auteur Hergé geen enkele doelbewuste wil aanwezig was om racistische, kwetsende of vernederende ideeën te spuien ten aanzien van de Congolezen en dat er bij de auteur ook geen bedoeling was om bij de lezers gevoelens van haat of discriminatie te propageren.

"Striptekenaar Hergé heeft een fictiewerk willen maken met als enig doel zijn lezers wat ontspanning te bezorgen. Hij maakt daarbij gebruik van openhartige en joviale humor", stelt het Hof van Beroep. De Nederlandstalige titel van het boek werd in 1952 gewijzigd van Kuifje in Congo naar Kuifje in Afrika.

Kuifje in Afrika veroorzaakte in 2007 voor enige opschudding in Groot-Brittannië. Het tweede album van de Belgische striptekenaar Hergé werd op last van de Amerikaanse uitgever Borders van de kinder- naar de volwassenenafdeling verplaatst. Borders nam dat besluit nadat de Britse vereniging voor rassengelijkheid (CRE) het Kuifje-avontuur "schaamteloos racistisch" had genoemd.

"Anno 2007 ligt Kuifje in Afrika in de boekhandel, een album waarin de inheemse wilden op apen lijken en praten als imbecielen", zei een woordvoerder van CRE destijds. "Winkels zouden heel goed moeten nadenken of ze dat album wel moeten verkopen. Het hoort immers alleen thuis in een museum, vergezeld van een groot bord waarop staat: 'ouderwetse, racistische nonsens'."

Marcel Wilmet van Studios Hergé vergeleek de kwestie met "een heuse scheet in een fles." "In België is het ondenkbaar dat dit album op de volwassenenafdeling zou liggen. Het is Kuifjes meest naïeve en succesvolle avontuur, dat vooral bij kinderen erg populair is. Hetzelfde geldt overigens voor lezers in Congo. Daar lacht men erom dat de blanken in het album zo naïef zijn in hun opvattingen over de zwarten."

http://www.ravagedigitaal.org/Wie: 
nn

Was al eerder in de Ruis beland omdat het enkel copy/paste is ravagedigitaal, die ook weer uitspraken van de Belgische rechter overneemt zonder enige kritische kanttekening. Als je die uitspraak interessant vindt, schrijf daar 's een keer iets over, maar met het telkens herposten van geruisde artikels komen we echt niet verder.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech