[a*dam noord] Actiecentrum tegen Ymere geopend

Nieuws, gepost door: nn op 09/12/2012 12:05:38

Wanneer: 09/12/2012 - 17:58

[PERSBERICHT] Vandaag, 9 december 2012, heeft een ad-hoc actiegroep bestaande uit buurtbewoners, tijdelijke bewoners, academici en sympathisanten een bovenwoning van Ymere bezet aan de Jasmijnstraat 1 in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Op deze plek is vandaag tegelijkertijd het actiecentrum “De Winterjasmijn” geopend, vanwaaruit het destructieve en onwettelijke beleid van Ymere in deze buurt aan de kaak gesteld zal worden. Tevens zal het adres in de woonbehoefte voorzien voor enkele in woningnood verkerende jongeren.

met dank aan Hans Foto

Woningcorporatie Ymere heeft de volledige Van der Pekbuurt, een arbeiderswijk gebouwd in de jaren 20, in 2004 via fusies verkregen. Terwijl Ymere de laatste jaren alle noodzakelijk renovaties achterwege liet, begon het wel met het maken van plannen die het huidige karakter van de wijk ernstig bedreigen. Ten eerste is Ymere voornemens de buurt grotendeels te slopen, en daarbij de sociale huurwoningen op grote schaal plaats te laten maken voor dure yuppenappartementen. Behalve dat hierbij de monumentale waarde van de wijk verloren gaat, wordt ook het sociale karakter – zoals bedoeld door de pioniers van de sociale woningbouw – vernietigd.

Ymere ligt al jaren op ramkoers met de Van der Pekbuurt. Ondanks dat uit een onafhankelijk woonwensonderzoek is gebleken dat ruim 80% van de bewoners de buurt niet uit wil en de voorkeur geeft aan de pandsgewijze renovatie op vrijwillige basis, doet Ymere er alles aan om haar eigen plannen door te drukken. De woningcorporatie houdt daarbij op geen enkele manier rekening met bewonerswensen en gaat voorbij aan alle wettelijke eisen omtrent bewonersparticipatie. Daarnaast jaagt Ymere bewoners de buurt uit door woningen te laten verkrotten en door bewoners te misleiden met onjuiste en onduidelijke informatie. Gelijk na het vertrek van de eerste sociale huurders is de corporatie begonnen met het plaatsen van grotendeels rechteloze tijdelijke bewoners en antikrakers in de wijk. Minstens zo ernstig is het feit dat Ymere de buurt ondertussen aantrekkelijk aan het maken is voor koopkrachtige nieuwkomers door plaats te bieden aan gesubsidieerde creatievelingen en ‘hippe’ winkeltjes op plekken waar voorheen mensen voor een betaalbare huur konden wonen.

De interventie van de ad-hoc actiegroep vandaag heeft als onbescheiden doel om de sloop van de Van der Pekbuurt te voorkomen en de bewonerswensen weer te laten prevaleren. Het kan niet zo zijn dat een woningcorporatie, die onlangs onder verscherpt toezicht geplaatst werd en waar tevens recentelijk een specifiek klachtenmeldpunt voor geopend is, haar waanideeën omtrent de ontwikkeling van een buurt kan doordrukken terwijl praktisch alle betrokken bewoners, politici, experts en monumentenorganisaties tegen zijn. Daarnaast beschouwen wij de Van der Pekbuurt, gezien het feit dat vele generaties bewoners al ruim 90 jaar huur betaald hebben voor de wijk, als afbetaald, zeker in het licht van uitblijvende renovaties. De Van der Pekbuurt zou niet langer eigendom van Ymere moeten zijn, maar behoort toe aan de huidige buurtbewoners, hun kinderen en alle andere Amsterdammers. De actiegroep eist een collectief ‘recht op de stad’ voor alle bewoners van de Van der Pekbuurt: het aftreden van de dagelijks bestuurders Diepeveen en Post en Ymere-bonzen Onversaagt en De Jong, en tevens de volledige zelfbeschikking van bewoners aangaande de toekomstige ontwikkeling van de Van der Pekbuurt.

Voor meer informatie:

http://winterjasmijn.wordpress.com
winterjasmijn@mail.com


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech