Stop de moord op Afghaanse vluchtelingen

Nieuws, gepost door: Dhjana op 19/02/2013 02:02:04

Waar: het Plein, Den Haag, Netherlands (GPS lat: 52.079720 lon: 4.315299)
Wanneer: 19/02/2013 - 15:21

Afgelopen zaterdag vielen er door een bomaanslag in een winkelcentrum in Quetta, Pakistan, 109 doden en bijna 85 gewonden, waaronder veel vrouwen en kinderen. De bomaanslag, opgeëist door Soennitische extremisten, was gericht tegen Afghaanse vluchtelingen die deel uitmaken van de ethnische Hazara groep in Afghanistan.

In Den Haag verzamelen zich Afghaanse vluchtelingen en sympathisanten om te eisen dat dit geweld gestopt wordt. Een aantal van hun is in hongerstaking gegaan, in solidariteit met de vluchtelingen in Quetta.

Dit is niet de eerste bomaanslag gericht tegen de vluchtelingen uit Hazara. Alleen al in de afgelopen twee maanden zijn er meer dan 200 slachtoffers gevallen en Afghaanse vluchtelingen in Pakistan worden dagelijks blootgesteld aan geweld, intimidatie en discriminatie. De Pakistaanse overheid biedt de vluchtelingen op haar grondgebied geen enkele bescherming tegen dit geweld.

De nabestaanden van de slachtoffers van de recente bomaanval in Quetta weigeren nu hun doden te begraven en eisen van de Pakistaanse overheid dat ze de bescherming krijgen die ze nodig hebben. Ook eisen ze dat er effectief opgetreden wordt tegen de Spah Shaba en Lashker Jangnuwi, de extremistische beweging die deze genocide op haar geweten heeft.
In antwoord op de protesten van de Afghaanse vluchtelingen in Quetta, hebben groepen Afghaanse vluchtelingen over de hele wereld het protest overgenomen. Ook in Engeland, Zweden en Australië eisen de Afghaanse vluchtelingen bescherming en gerechtigheid voor hun broeders en zusters in Quetta.
Sinds gisteren protesteert een groeiende groep vluchtelingen op het Plein in Den Haag en vraagt de aandacht voor de schrijnende situatie van Hazara vluchtelingen uit Afghanistan. Ruim honderd vluchtelingen hadden zich verzameld op het Plein, de groep is nog steeds groeiende.
Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP heeft toegezegd morgen om half elf met de vluchtelingen in gesprek te gaan over de situatie en vrijdag 22 februari wordt er opgeroepen voor een massale demonstratie op het Plein in Den Haag.

In Nederland zijn er ongeveer 7500 vluchtelingen die deel uitmaken van de Hazara bevolkingsgroep. Ondanks het voortdurende geweld in hun land van herkomst én in de gebieden in Pakistan en Iran waar de mensen naar toe vluchten, krijgt een groot gedeelte van deze groep geen verblijfsvergunning in Nederland. Veel van de vluchtelingen in Nederland verkeren nu in totale onzekerheid of er ook familieleden onder de slachtoffers in Quetta zijn.Wie: 
nn

Het gaat om een aanslag op Sjiiten in Pakistan

http://edition.cnn.com/2013/02/19/world/asia/pakistan-quetta-blast/index...

Shiites in Pakistan refuse to bury dead to protest huge bomb attack

"The bodies of about 80 of the victims -- some in coffins, others wrapped in sheets -- have been laid out on the street in Hazara Town, the Shiite suburb of Quetta where the attack took place, said Naseebullah Bazai, the health secretary in Balochistan. Authorities are still trying to identify the other bodies, he said.

Hundreds of demonstrators in Hazara Town have braved the winter cold to stay out day and night with the victims' bodies."

Meer over Hazara bevolkingsgroep

http://kabulpress.org/my/spip.php?article144629
http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/asia-pacific/pakistan/13...

http://nl.wikipedia.org/wiki/HazaraWie: 
nn

Ik ondersteun jullie van harte, zoals ik alle Afghaanse vluchtelingen ondersteun, zonder enige twijfel! Maar ik geloof dat er meer bereikt wordt via eenheid dan splitsing van ethniciteiten. Het maakt niet uit of je Hazara, Uzbek, Turkmen, Pashtun, Nooristani, Tajik, Aimak, Pashai, Gujjar, Pamiri, Baloch, etc (ik zal er vast een paar zijn vergeten) bent. Deze keer was het een aanslag op Hazara vluchtelingen, maar er zijn geregeld aanslagen en rond uit moord partijen door onder andere de Pakistani politie, ISI en leger op andere Afghanen (vluchtelingen en ook in tribal area - tribal area kan zelfs ethnic cleansing genoemd worden). Niet alleen extremisten plegen geweld, het komt ook direct vanuit de Pakistaanse overheid zelf. Pakistan claimde overigens vanaf December 2012 alle verblijfsvergunningen van Afghanen te willen intrekken. In Iran bestaan er "Afghaan vrije zones" en mogen Afghaanse vluchtelingen niet van alle publieke faciliteiten gebruik maken. Ik kan deze statements ook staven met links, informatie, indien noodzakelijk. Niet alleen Hazaras zijn slachtoffers, alle Afghanen lijden. Met vereende krachten sta je sterker en ik weet dat heel veel (jonge) Afghanen hier tot motiveren, in Afghanistan en daar buiten.

Het is beroerd voor alle asielzoekers en vluchtelingen. Van de Afghanen lijken Hazaras nog de meeste kans te hebben op een verblijfsvergunning. Dit geeft alleen maar aan hoe beroerd het is, zeker niet dat Hazaras beter af zijn. De toekomst is alles behalve zeker in Afghanistan en veel mensen willen weg.

Kabul is relatief gezien te doen (het is een hele mooie stad en de mensen zijn hartverwarmend), maar het is wel overbevolkt. De stad is berekend voor zo'n 1,2 miljoen mensen en de schattingen lopen uit een van 5 tot 6 miljoen voor het aantal mensen nu. Er zijn echter ook nog in Kabul security risicos. De vluchtelingen kampen zijn op zijn zachtst gezegd triest (kinderen sterven letterlijk van de kou), er is geen werk, ook niet voor afgestudeerden. Te veel mensen op een te kleine ruimte brengt sowieso enorme risicos met zich mee, ookal zijn de mensen in Kabul enorm sociaal. Mensen terug sturen naar Afghanistan, Kabul heeft echt geen zin. Het is inhumaan.
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in de UK stuurt men Afghanen terug op zgn charter vluchten en de UKBA regelt niet eens officiele (reis)documenten. De situatie voor Afghaanse asielzoekers is slecht in Europa.
Mensen vluchten niet voor niets. Ver uit de meeste Afghanen willen terug zodra het mogelijk is, de wortels gaan diep, het land is in het hart. Geef mensen een kans, op educatie, werk, gewoon een leven.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech