22-12: Delta aandeelhouders beslissen over Borssele II

Nieuws, gepost door: dirk op 14/12/2011 12:03:55

Wanneer: 14/12/2011 - 16:45

De roep om staatssteun voor de bouw van Borssele 2 wordt vanuit Zeeland steeds breder. Nu wil ook Zeeuwse Gedeputeerde Kees van Beveren (CDA) dat het Rijk meedoet aan een tweede kerncentrale. Verlenen van een vergunning is niet genoeg, volgens hem. Probleem voor hem (en Delta) is dat CDA, VVD en PVV al zo lang hard geroepen hebben dat kernenergie verreweg de goedkoopste optie is en zonder subsidies kan (wat zowiezo onzin is), dat ze daar nu moeilijk publiekelijk op terug kunnen komen.

stop Borssele 2

Minister Verhagen heeft kort geleden nog maar weer eens gezegd dat het Rijk geen geld steekt in een tweede kerncentrale… Maar partijgenoot Van Beveren legt zich daar niet bij neer. "Er is nog nooit een kerncentrale gebouwd zonder overheidssteun. Banken zullen van het Rijk garanties willen hebben voordat ze in de medefinanciering van een kerncentrale stappen. Dan kan het Rijk net zo goed deelnemen in de bouw. Zo valt er nog wat aan te verdienen ook." Hij zal dan ook gaan lobbyen in Den Haag. Oppassen dus!

Het begint overigens steeds meer te rommelen bij de aandeelhouders van Delta. Ook de gemeente Veere weigert vooralsnog in te stemmen met de bouw van een tweede kerncentrale. "We vinden het financieel risico voor Delta op dit moment te groot", aldus wethouder René Molenaar (CDA). Net als Vlissingen en Terneuzen zal Veere op 22 december tegen het voorstel stemmen om alvast 60 miljoen euro te steken in 'een traject richting kerncentrale'. Er lijkt toch (nog) een meerderheid daarvoor te zijn maar een onzekere factor is nog wel dat de colleges van B&W van Middelburg, Sluis, Borsele en Tholen een definitief akkoord laten afhangen van een besluit van de gemeenteraad. Ook de provincie (met 50% grootaandeelhouder) laat haar stem bepalen door de besluitvorming in provinciale staten, die op 16 december plaats zal vinden. Daar zal de PVV de beslissende stem hebben.

Maar ook al stemmen de aandeelhouders op 22 december met een kleine meerderheid voor financiering dat gaat alleen over het eerste halfjaar van een vergunningstraject dat nog minstens enkele jaren zal duren.

Alles wijst erop dat ook de politiek zich steeds meer afvraagt of een nieuwe kerncentrale wel zo'n goed idee is. Maatschappelijke organisaties en individuen binnen en buiten Zeeland doen dat al langer. Borssele2Nee! is een actieve regionale actiegroep (www.borssele2nee.nl) en organisaties als Stromen naar de toekomst (www.stromennaardetoekomst.nl) en ook www.zeeuwindstroom.nl maken duidelijk dat Delta wel eens veel klanten kan kwijtraken als ze hun plannen doorzetten. Duitse toeristen hebben ook steeds minder trek in een stralend zeeland (www.strahlendzeeland.de) nu ze in Duitsland kernenergie in de komende 10 jaar uitfaseren

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat het Duitse RWE (dat ook 30% bezit van Borssele I) ook nog een aanvraag heeft lopen (via ERH –Energie Resources Holding en nu Essent) voor een vergunning en dat Duitse groepen steeds meer interesse krijgen in het Nederlandse kernenergiebeleid. Zo houden regelmatig activisten uit Nederland infoavonden in de Duits-Nederlandse grensstreek.

Dus, allemaal naar Middelburg op 22 december om te protesteren tegen de Delta plannen, zie voor het programma de agenda van Indymedia, of direct www.borssele2nee.nlWie: 
nn

Energiebedrijf Delta stelt de aanvraag voor een vergunning voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Borssele uit. Het onderwerp voor de aandeelhoudersvergadering van 22 december wordt nu minimaal een half jaar uitgesteld.

http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/dec/15/nws.php


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech