Joël Voordewind van de ChristenUnie wil hulp illegalen verbieden

Nieuws, gepost door: Bmstr op 25/02/2013 02:10:15

Wanneer: 25/02/2013 - 23:53

Ze zijn weer lekker bezig bij de CU!

Joël Voordewind probeert Nederland terug het steentijdperk in te krijgen.

Dominees, artsen en hulpverleners kunnen vervolgd worden als ze illegalen helpen. Uit het wetsvoorstel strafbaarstelling van illegaal verblijf blijkt dat illegalen die meer dan twee keer zijn opgepakt, beschuldigd kunnen worden van een misdrijf. Dat betekent dat hulpverleners die illegalen helpen strafbaar kunnen zijn.

Amendement
Joël Voordewind van de ChristenUnie dient morgen een amendement in waardoor alle hulpverlening mogelijk moet blijven en tegelijkertijd hulpverleners niet strafbaar kunnen zijn.

Medeplichtig
Adriana van Dooijeweert, voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) zegt hierover vanavond in Nieuwsuur: "Het punt is dat op dit moment in het wetsvoorstel staat dat als iemand meer dan één keer wordt beboet vanwege het illegaal zijn, is dat volgens de tekst van de wet een misdrijf. Dat leidt ertoe dat hulpverleners de indruk krijgen dat als ze hulp bieden ze medeplichtig zijn aan een misdrijf."

In het wetsvoorstel staat dat tegen illegalen die tweemaal beboet zijn wegens illegaal verblijf een zogenaamd zwaar inreisverbod uitgevaardigd kan worden. Een zwaar inreisverbod is een misdrijf.

Boos
Geesje Werkman van Protestante Kerken Nederland is boos: "Er is steeds gezegd dat de hulp aan illegalen niet strafbaar zou zijn en nu blijkt dat dit wel zo is. Wil je niet strafbaar zijn, dan moet je eerst vragen hoeveel boetes iemand heeft gekregen. Dat gebeurt in de praktijk dus niet."

Brief
Het strafbaar stellen van hulpverleners die illegalen helpen is in strijd met het regeerakkoord. Daarin staat namelijk dat illegaliteit wel strafbaar wordt, maar particulieren en particuliere organisaties die individuele hulp bieden zouden daarbij niet strafbaar zijn. In een eerder verstuurde brief naar staatssecretaris Teeven schrijft de ACVZ dat zij ervan uitgaan dat hulp bieden aan personen die illegaal verblijven niet strafbaar wordt, zoals in het regeerakkoord is vastgelegd.

Onrust
Het ministerie laat in een reactie weten dat medeplichtigheid aan een zwaar inreisverbod nu ook al strafbaar is. Voor zover bekend is er nooit iemand veroordeeld wegens medeplichtigheid. Van medeplichtigheid zou pas sprake zijn als iemand opzettelijk behulpzaam is bij het plegen van een misdrijf. Wat betreft hulpverlening zal er niet snel sprake zijn van een misdrijf.

Adriana van Dooijeweert (ACVZ) zegt hier in reactie op: "Met de wetswijziging die er nu ligt wordt het vaker toegepast en is het op meer situaties van toepassing. Voor de mensen bij wie het maatschappelijke onrust geeft, is het beter als duidelijk is dat men niet van plan is om het te gaan doen en dat duidelijk in de wet te zeggen."

bron: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/478191-hulp-aan-illegalen-toch-strafbaar.htmlWie: 
nn

Heb je nog een andere bron dan dit nieuwsuurartikel? Of heb je verkeerd gelezen?

De kop is namelijk: "Joël Voordewind van de ChristenUnie wil hulp illegalen verbieden",
maar er staat juist: "Joël Voordewind van de ChristenUnie dient morgen een amendement in waardoor alle hulpverlening mogelijk moet blijven en tegelijkertijd hulpverleners niet strafbaar kunnen zijn"
....


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech