GEVELTOERIST EIST BEWONERSINSPRAAK

Nieuws, gepost door: nn op 06/03/2013 03:02:23

Wanneer: 00/00/0 - 00:00

Er hangt een bergbeklimmer aan de gevel van de Marnixstraat 202 op donderdagochtend om 10.00 uur 's ochtends!

Op 7 maart aanstaande hangt er om 10.00 uur ’s ochtends een bergbeklimmer aan de gevel van de Amsterdamse Marnixstraat nummer 202. Hij zal daar spandoeken onthullen met het opschrift: www.watdoetoranje.nl Deze URL zal niet verwijzen naar de komende kroning van Prins Willem Alexander, maar roept lokale en landelijke politici wél op om werk te maken van échte bewonersinspraak. De bergbeklimmer hangt daar niet voor zichzelf, maar voor grote groepen huurders die op het punt staan om door woningcorporatie Ymere geschoffeerd te gaan worden. Vandaar dat dezelfde spandoeken ook aan gevels komen te hangen van andere door Ymere bedreigde panden. Dit met als doel om Wethouder Boudewijn Oranje er toe aan te zetten om echte bewonersinspraak te garanderen. De politiek is al jaren nalatig als het gaat om het beschermen van bewoners die goede plannen hebben voor hun huizen en buurten. De Amsterdamse Marnixstraat is daar slechts een voorbeeld van. Want wat op de Marnixstraat gebeurt, gebeurt in heel Nederland. Uit het kwaliteitsadvies dat de bewoners van de Marnixstraat aan Ymere uitbracht werd slechts een enkel detail overgenomen. Daarmee negeert Ymere de inspraak die in de Amsterdamse kaderafspraken is vastgelegd. Na de afgedwongen renovatie verliezen de bewoners het recht op terugkeer naar hun eigen woningen. Daarnaast investeerde Ymere financieel in een duurzame buurtvisie. De vele bewonerswensen die in deze buurtvisie stonden zijn vervolgens door de corporatie de prullenbak in gegooid. Dit is een standaard vastgoedscenario dat Ymere in heel Nederland uitvoert en dat elke Nederlander inmiddels kent.

Politieke nalatigheid
Ook op de Marnixstraat heeft de politiek de bewonersinspraak niet getoetst. Waar komt deze ernstige nalatigheid van de politiek vandaan? En hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk op het Amsterdamse stadhuis? Toen Ymere op het stadhuis om een datum voor de uitplaatsing van de bewoners vroeg, waren er nog nauwelijks bewonerswensen gehonoreerd. Dit toont aan dat de Ymere nooit van plan was geweest om de bewonerswensen serieus te nemen. Alle alarmbellen gingen bij de bewoners af! Daarom stuurden de bewoners van de Marnixstraat een brandbrief naar het stadhuis. In deze brandbrief vroegen zij om géén datum voor uitplaatsing aan Ymere af te geven. De ”Amsterdamse kaderafspraken bij renovatie” schrijven immers voor dat de lokale politiek eerst moet toetsen of er überhaupt sprake was van bewonersinspraak. Pas daarna mag de politiek een datum voor uitplaatsing aan een corporatie toekennen! Deze toetsing heeft in het geval van de Marnixstraat nooit plaatsgevonden omdat de brandbrief van de bewoners 5 weken lang onbeantwoord bleef door de verantwoordelijke wethouder. Bij navraag hoe dat kwam liet men weten: “Dat er iets mis was gegaan!”

Landelijk probleem
De meeste Nederlandse woningcorporaties schofferen hun bewoners. Alleen op lokaal niveau kunnen betrokken politici de inspraakprocedures aanpassen om bewonersinspraak daadwerkelijk te gaan toetsen. De bewoners van de Marnixstraat hebben dit probleem op de agenda van hun stadsdeel gezet. Op dinsdag 12 maart aanstaande wordt er op het stadhuis besloten of de uitplaatsingen stopgezet gaan worden. Gebeurt dit, dan moet Ymere weer met de bewoners onderhandelen. Ook wordt er diezelfde avond besloten over een motie die voor altijd voldoende bewonersinspraak voor de bewoners van het centrum van Amsterdam garant zou kunnen stellen. Komt daarom allen!
Wij roepen de commissie bouwen en wonen van het stadsdeel centrum van Amsterdam op om in te grijpen! Maak jullie bestuurders verantwoordelijk en laat hen de peildatum en uitzettingen stoppen! Wat Wethouder Boudewijn Oranje gaat doen ligt in jullie handen! Stel een voorbeeld voor de rest van Nederland en toon uw betrokkenheid bij uw burgers! Uw politieke geloofwaardigheid staat op het spel!

Tot slot voor de media
-> Wil je de actie “geveltoerist eist bewonersinspraak” fotograferen en/of de stadsdeelraadvergadering bijwonen?
-> Wil je aanvullende documentatie en/of filmmateriaal ontvangen ten gunste van je artikel of opiniestuk?

Neem dan contact op met Gerhard Rekvelt | desyndicalist@gmail.com | 06 - 24800010

Tags: bewonerscommissie huurder Marnixstraat

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech