Al meer dan 600 jachthutten op jachtkaart.nl, GroenFront! zoekt verder.

Nieuws, gepost door: GroenFront! op 15/03/2013 03:01:39

Waar: Natuurgebied De Sysselt, Nieuwe Kazernelaan, Ede, Netherlands (GPS lat: 52.038646 lon: 5.684950)
Wanneer: 17/03/2013 - 13:54

(Ede) Aan de vooravond van de tweede speurtocht naar jachthutten is op jachtkaart.nl de 600ste melding van een jachtobject geplaatst. De website maakt deel uit van de GroenFront! campagne om de Veluwe jachtvrij te krijgen. Komende zondag (17 maart) houdt GroenFront! een GPS speurtocht naar jachthutten in natuurgebied De Sysselt bij Ede. Iedereen mag deelnemen, geïnteresseerden kunnen zich tussen 11:00 en 17:00 uur melden bij het startpunt parkeerplaats de Sysselt aan de Nieuwe Kazernelaan, tegenover de Mauritskazerne.


Het 600ste jachtobject is een zogeheten hoogzit nabij Vierhouten, op coördinaat RD 186460 481298.
GroenFront! woordvoerder Joost van der Velden vertelt: “De schatting is dat er rond de 1000 jachthutten op de Veluwe staan. Wij brengen de jachthutten in kaart om de verborgen wereld van de jacht zichtbaar te maken.” Volgens het netwerk van radicale milieuactivisten is jacht onnodig, en brengt het de natuur alleen maar schade toe. “Jaarlijks wordt 70% tot 80% van de wilde zwijnen en ruim 60% van de edelherten afgeschoten. Dit heeft niks meer met natuurbeheer te maken”, aldus Joost.

GroenFront! voert de komende maanden de druk op terreinbeheerders op om jacht niet langer toe te staan. Joost vertelt: “Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft vorig jaar juni geoordeeld dat terreineigenaren jacht op hun terrein mogen weigeren. Het is nu aan organisaties zoals het Geldersch Landschap om te kiezen tussen het geld van de jagers of het belang van de natuur”.

Wie wil helpen met het zoeken naar jachthutten kan komende zondag meedoen met de GPS speurtocht van GroenFront! in Ede. Deelnemers krijgen een kaart en een GPS apparaat mee, om na een korte instructie een stuk bos uit te kammen. Geïnteresseerden kunnen zich tussen 11:00 en 17:00 uur melden bij het startpunt parkeerplaats de Sysselt aan de Nieuwe Kazernelaan, tegenover de Mauritskazerne. Deelname is gratis. Zie groenfront.nl voor meer informatie.

GroenFront! / Directe ecologische actie
EarthFirst! / No Compromise / No Violence / Nature, fighting back

http://www.groenfront.nl
http://facebook.com/groenfront
http://twitter.com/groenfront

Tags: anti-jacht GroenFront! jacht op jagers


Wie: 
nn

Er is maar een natuurlijke vijand van bijv. herten in Nederland. Hoe wil je het aantal herten beperken zonder jacht ?
Ik ben trouwens ook tegen jacht.Wie: 
nn

De auto!Wie: 
nn

@ de auto : daar mee beperk je meteen het aantal mensen en dat is niet mijn bedoeling. Voor mij komen mensen op de eerste plaats noem mij een speciest in dit geval kan ik daar mee leven.Wie: 
nn

@ hierboven: het is niet zo dat herten maar onbeperkt zullen blijven voortplanten. Als er niet genoeg eten is komen er minder herten, zijn er minder herten komt er meer eten.. De natuur heeft zijn/haar cyclus die in stand blijft, ook zonder de mens. Natuurlijk is het niet leuk als er niet genoeg eten is en je een mager ree o.i.d ziet, maar dat is natuur. Als er eentje sterft kan een heel eco-systeem er van leven, van vossen tot insecten en zo uiteindelijk ook planten.

-------

weet iemand hoe het er voor staat met de jacht saboteurs die in Heerde waren opgepakt?Wie: 
Joost van der Velden

@NN met vraag over aantallen beperken:

In de reactie hierboven word al grotendeels uitgelegd hoe populatie dynamica werkt. In de natuur is er spraken van feedback (of terugkoppelingsmechanismen). Dit betekend dat overpopulatie in principe niet bestaat. Als er meer dieren zijn dan voedsel in een gebied, dan zal de populatie afnemen. Omdat de sterkste en/of slimste dieren meestal de toegang tot het beste voedsel hebben is de overlevingskans voor die dieren het hoogst. In de winter zijn veel hoefdieren aangewezen op hun vetreserves, indien een dier niet voldoende vetreserves heeft kunnen opbouwen, of op een andere manier ziek of zwak is dan zal het de winter niet overleven. Bovendien word bij dieren die onvoldoende gevoed zijn (of op andere manieren zwak zijn) de voortplantingscyclus verstoord.

Deze 2 terugkoppelingsmechanismen hebben tot gevolg dat er in jaren met weinig voedsel in het voorjaar minder jonge dieren worden geboren, en in jaren met veel voedsel veel jonge dieren worden geboren. Dit word de natuurlijke populatie fluctuatie genoemd. Het gevolg van jacht is dat deze natuurlijke balans word verstoord.

Doordat jagers proberen om de meeste dieren (in het geval van wilde zwijnen en herten) af te schieten voor het zogeheten "vallen van de mast" (dit is het moment waarop de eikels en beuken noten van de boom vallen, en dit vormt een belangrijk deel van het voedsel waar grote hoefdieren hun winter-vetreserves uithalen). De reden dat jagers dit doen is omdat de dieren na het vallen van de mast moeilijker naar de jachthutten en afschotplaatsen te lokken zijn (immers goed voedsel is dan overal te vinden).
Door dat de populatie dus beperkt word voor het moment van voedsel aanbod, krijg je een kleine populatie in een voedselrijk gebied. Het gevolg is dat de meeste dieren die de jacht overleven ook de winter overleven en zich voortplanten. Dit gekoppeld aan het hoge sterfte cijfer, zorgt er voor dat de dieren zich als een gek gaan voortplanten om het aanwezige voedselaanbod ten volle te benutten, in de lente volgt dan een babyboom.

Op deze manier zorgt de jacht dus niet voor minder dieren, maar voor meer dieren! Natuurlijk is dit voor de jagers wel fijn, dan valt er immers in het volgende jachtseizoen weer een hoop te schieten.

Als je meer wilt weten over deze, en de andere redenen waarom GroenFront! tegen jacht is, kijk dan even op:
https://ssl.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=1268Wie: 
nn

als ik het dus goed begrijp komen er dankzij de jacht meer diertjes in de nederlandse bossen,das toch mooi?Wie: 
Joost van der Velden

@ nn hierboven:
Ja er komen elk jaar meer dieren bij, maar er worden ook elk jaar duizenden dieren afgeschoten, om het aantal weer terug te brengen naar het "gewenste aantal".

Dit verstoort de populatie opbouw van de dieren (wilde zwijnen en edelherten zijn hoog sociale dieren en sociale structuren en familie banden zijn belangrijk voor ze), en het verstoort de natuurlijke balans.

Als er niet gejaagd word, en de populatie stabiliseert zich dan gaat elk jaar een deel van de populatie op natuurlijke manier dood, en dan word dit gat weer opgevuld door de nieuwe aanwas in het volgende jaar. Deze natuurlijke balans schommelt altijd rond de 20% tot 25% (met of zonder predatoren). Op de Veluwe word elk jaar rond de 80% van de wilde zwijnen en 60% tot 70% van de edelherten populatie afgeschoten. Dit zorgt er voor dat de natuurlijke balans word verstoord, en dit veroorzaakt een babyboom (zie uitleg hierboven). Door de babyboom zijn er in de zomer veel meer dieren dan het gebied aan kan, en dit levert schade op aan het gebied (en aan de landbouwgebieden in de buurt). De bossen worden dan letterlijk kaal gevreten. Natuurlijk is dit voor de jagers een goed argument om weer te mogen schieten. Het is op deze manier dus een vicieuze cirkel, die alleen doorbroken kan worden door de jacht te stoppen en de populatie te laten stabiliseren.

Ex-KNNV voorzitter Marcel Vossestein heeft er een aantal interessante rapporten over geschreven: o.a. "De wilde zwijnenbom op de Veluwe" en "Normen en waarden inzake de toppers van onze fauna" zijn op internet te vinden, en geven een goed beeld van de problemen.
Ook het boek De Veluwe natuurlijk! van Harm van der Veen is een echte aanrader op dit gebied.Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech