WPR mogelijk afgezwakt, maar sluiting Zandpad aangekondigd.

Opinie, gepost door: Wessel Koopmans op 30/06/2013 06:11:23

Gisteravond heb ik gebruik gemaakt van de diensten van twee dames van plezier (dvp's, oftewel hoeren) op het Zandpad in Utrecht. Ik heb dat gedaan en publiceer dit uit protest tegen de aangekondigde sluiting van het Zandpad. Ik ben van plan om de komende dagen nog meer geld naar de dvp's te brengen en roep alle mannen op om dat ook te doen. (Het omgekeerde van een consumentenstaking dus.)

WRP mogelijk afgezwakt
Ik volg vanuit mijn betrokkenheid bij de strijd voor burgerrechten al een tijd het nieuws met betrekking tot prostitutie. Ik ben zeer verontrust over de razzia's die het afgelopen jaar in meerdere steden waaronder Alkmaar en Utrecht zijn gehouden, waarbij de hoeren - hoewel zij nergens van verdacht werden - allemaal opgepakt zijn, zonder enige vergoeding voor hun omzetverlies, en over het wetsvoorstel voor de "regulering v.d. prostitutiebranche" WRP, waar o.a. voorstellen instaan voor een verplichte databank waarin alle dvp's zich zouden moeten registreren, en dat alle klanten zouden moeten controleren of een dvp wel geregistreerd is. Met name deze twee voorstellen zijn zeer omstreden, en het lijkt er op dat de eerste kamer hiermee niet akkoord wil gaan. Daarom heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie die het wetsvoorstel er toch door wil drukken nu een brief geschreven dat hij eventueel wel bereid zou zijn om deze twee omstreden punten te laten vallen. Het politieke spel is nog in volle gang, dus het is te vroeg om te juichen, maar het was toch een positief bericht, ook al blijft het wetsvoorstel ook zonder deze punten zeer verwerpelijk. Als het wordt aangenomen krijgen gemeenten de mogelijkheid om prostitutie geheel te verbieden, en wordt het voor zelfstandige hoeren nog moeilijker dan het al is om hun vergunningen in orde te krijgen. Ook worden alle hoeren jonger dan 21 jaar strafbaar (of werkloos).

enorme hetze over prostitutie in de media
Regelmatig worden we via de media opgeschrikt met alarmerende berichten als zou een groot deel van de hoeren gedwongen zijn om dit werk te doen. Onderzoeken waarin dat aangetoond zou worden zijn echter steevast ondeugdelijk. Zo laat de gemeente Amsterdam zich bijvoorbeeld adviseren door een schrijfster die haar fantasie als "reality" verkocht, oftewel door een bewezen leugenaarster. Uiteraard zijn vrijwel alle hoeren, net zoals vrijwel alle andere arbeiders, gedwongen om te werken voor geld, en net als andere arbeiders kunnen zij meer of minder plezier in hun werk hebben. Volgens mijn bron, die ik vertrouw, zie verder, komt dwang in de betekenis van bedreiging en geweld vrijwel niet voor in de prostitutie in Nederland. Wat "mensenhandel" genoemd wordt bestaat doorgaans uit het organiseren van de reis en het verblijf van een dvp uit het buitenland, en advies over het oerwoud van regelgeving alhier. Voor een champignonplukker mag dat, maar voor een dvp niet. Verder worden er beschuldigingen als witwassen naar voren gebracht en wordt het woord "criminogeen" gebruikt voor de sector. Dat houdt in dat hoewel er geen misdrijven te bewijzen zijn, de bedrijven en alle werkers in de sector toch worden behandeld als criminelen.

De aangekondigde sluiting van Utrechts 'redlight zones'
Utrecht heeft al enige tijd een zeer streng prostitutiebeleid. Zowel wat betreft de registratie van dvp's als wat betreft de nieuwe leeftijdsgrens van 21 jaar loopt de gemeente vooruit op de WRP. Hoeren en raamverhuurders moeten aan vele eisen voldoen en worden strak op de huid gezeten door gemeentelijke controleurs. Toch beweert nu de gemeente "dat er toch mensenhandel plaatsvindt en dat er slecht toezicht is, en verstoring van de openbare orde". Daarom heeft de gemeente de vergunning van de laatste raamverhuurder, Wegra, vanouds de grootste, ingetrokken, nadat enkele maanden geleden de vergunningen van de andere verhuurders al ingetrokken waren. Er loopt nog een bezwaarprocedure, maar als dit door zou gaan is het afgelopen met de raamprostitutie in Utrecht. Voor de meer dan vierhonderd hoeren die hierdoor werkloos worden is dit de grootste ramp, maar ook vallen er ontslagen bij de verhuurders en lijden taxibedrijven en -chauffeurs (etc.) schade, loopt de schatkist veel inkomsten mis, en worden ook de vele tienduizenden klanten gedupeerd. Behalve onbewezen beschuldigingen, die zelfs als ze een grond van waarheid zouden hebben de hoeren en de verhuurders niet aan te rekenen zijn, trekt de gemeente de vergunning ook in omdat er sprake zou zijn van "slecht levensgedrag, zoals verslaving". Oftewel in je bikini in de deuropening staan, al dan niet met een jointje erbij, dat is dus slecht levensgedrag anno 2013, volgens het zichzelf "progressief" noemende gemeentebestuur van Utrecht. Er worden nog wel vage plannen aangekondigd voor een nieuwe opzet van de raamprostitutie in Utrecht maar dat is natuurlijk ongeloofwaardig nu de sector al de nek wordt omgedraaid.

Mijn oproep voor een omgekeerde consumentenstaking
Ik wilde een daad stellen en begaf me daarom ter plaatse. Daar kwam ik al snel twee vrouwen tegen die handtekeningen aan het ophalen waren tegen de sluiting. Ze vertelden me dat ze hierdoor werkloos zouden worden. Natuurlijk had ik zelf ook al bedacht wat een ramp dit gaat worden met name voor de hoeren, die de gemeente zegt te willen beschermen tegen slechte toestanden, maar die hiermee juist naar een veel schimmiger circuit worden verdreven, als het hen al lukt om na de sluiting opnieuw aan de slag te komen. Ik tekende dus van harte hun petitie, ondanks het feit dat ik eigenlijk niet meer geloof in dit aktiemiddel, nadat eerdere petities van de vrouwen van het Zandpad ook al zijn genegeerd. Ik heb ook mijn steun aangeboden voor een eventuele aktie. Hierna sprak ik ook nog een man die werkloos was geworden door de eerdere sluiting van een kleiner verhuurbedrijf, en die was beschuldigd van mensenhandel omdat hij een dvp aan een kamer geholpen had. Hij was hiervoor niet aangeklaagd en kon dus ook niet zijn onschuld bewijzen bij de rechter, maar het was wel iets wat aangevoerd was om de vergunning van het verhuurbedrijf in te trekken. Om mij heen zag ik ook dat andere passanten met elkaar in gesprek waren en ik ving op dat alle gesprekken zoals te verwachten over de aangekondigde sluiting gingen, en er hing een sfeer van grote eensgezindheid hiertegen. Na nog een gesprek met iemand besloot ik dat het er maar van moest komen: ik zou een daad stellen door mij te laten verwennen, om de hoeren nu het nog kan hun handel in ieder geval niet te onthouden. Hierna bezocht ik twee dvp's. De een was vriendelijk, de ander zelfs lief, en ik ben goed aan mijn trekken gekomen. Het was dus een heel prettige 'aktie'!. Natuurlijk sprak ik met hen beiden over de sluiting, maar waarschijnlijk omdat alle andere klanten er al ook al over begonnen waren reageerden ze een beetje vermoeid op mijn vraag. Maar ze antwoordden wel niet te weten waar ze na de sluiting heen moesten. Een van hen zei ook dat de handel al een tijd slecht gaat door alle druk van de gemeente. Daarom roep ik dus alle mannen op om zoveel mogelijk geld naar de hoeren te brengen, bij voorkeur die op het Zandpad (en in de Hardebollenstraat), zolang het nog kan, om hiermee een statement te maken dat de raamprostitutie in Utrecht en Nederland (want ook in andere steden waren er sluitingen en dreigen deze nog) moet blijven bestaan. Ik roep alleen mannen op omdat ik niet weet of de dvp's ook vrouwen als klanten zouden accepteren. Het is te proberen natuurlijk maar zou ongebruikelijk zijn. Voor wie sex met een vreemde te vreemd is: je kan ook een massage bestellen. Dus laat het geld rollen waar het heen moet heren. De dvp's hebben de inkomsten met het oog op hun onzekere toekomst nu hard nodig!

Zondares heeft me gered
Ook ik was bezorgd door alle berichten in de media over dwang. Ik heb weliswaar altijd mijn vraagtekens gezet bij de percentages die genoemd werden van soms meer dan 50 %, maar dacht dan toch "al zou het maar 10 % zijn, dan betekent het toch dat er vele honderden vrouwen dagelijks verkracht zouden worden, een grof schandaal dat deze misdaden niet opgelost worden!" Vanaf het begin toen de dvp's zonder verblijfsvergunning werden gedeporteerd en later toen er ramen in Amsterdam werden gesloten, camera's werden geïnstallerd, etc. heb ik wel altijd de overtuiging gehad dat dit soort maatregelen van de overheid niet de maatregelen zijn die nodig zijn. Dit des te meer omdat de vroegere belangenorganisatie van hoeren de Rode Draad de nek is omgedraaid en omdat hoeren op geen enkele manier zijn gevraagd naar hun mening en als zij die toch gaven deze stelselmatig werd genegeerd. Ondanks deze kritische houding geloofde ik toch dat er een kern van waarheid zat in het verhaal over dwang, wat me behoorlijk verontrustte. Op zoek naar informatie kwam ik op het weblog van Zondares, een zelfstandige dvp die schrijft over haar werk, en alles wat daarmee samenhangt. Hoewel zij anoniem opereert vertrouw ik haar volledig omdat ze alles wat ze schrijft goed onderbouwt. Op haar blog staat een onderzoek wat gebaseerd is op interviews met enkele tientallen van haar collega's in ramen, clubs, escort en thuisontvangst. Hoewel uit dit onderzoek verschillende misstanden naar voren komen zoals afpersing (waar de politie bij aangifte vaak niet tegen optreedt) zijn de aanwijzingen voor echte dwang minimaal, namelijk rond de twee procent. Natuurlijk is dat nog teveel maar het is geen reden om de noodklok te luiden. Je zou kunnen aanvoeren dat ze niet neutraal is omdat ze er belang bij heeft om het beeld uit de media bij te stellen omdat anders haar klanten wegblijven, en dat ik niet neutraal ben om haar te geloven omdat ik graag met een goed geweten van de diensten van een dvp gebruik wil (kunnen) maken. Daar wil ik echter tegenin brengen dat de overheid en de media ook niet neutraal zijn. Zij zien prostitutie bij voorbaat als een probleem en brengen daarom de wildste beschuldigingen naar voren zonder een begin van bewijs. Aangezien m.i. de hoeren als eerste het recht hebben om zich uit te spreken over hoe het verder moet met de sector sluit ik mij aan bij haar stelling dat de hele mediahetze tegen de prostitutie één grote leugen is, en verwijs ik voor de onderbouwing van deze stelling naar haar weblog, waarin alle zogenaamde onderzoeken van Comensha (stichting die de overheid adviseert) en consorten deskundig gefileerd zijn. Wie oprecht in de prostitutie geïnteresseerd is kan niet om haar heen. Zolang de overheid, de politiek en de media haar inbreng blijven negeren neem ik hun ongefundeerde beschuldigingen ook niet meer serieus. Ook niet een beetje. Zondares heeft me gered van de negatieve beeldvorming over prostitutie door de propaganda te ontleden.

Ik sta volledig en zonder enige twijfel achter de zaak van de hoeren en zal hen steunen waar ik kan. Dit artikel en mijn oproep zijn daartoe een eerste aanzet. Ik hoop dat er een opstand uitbreekt tegen het prostitutiebeleid van de overheid, wat geen problemen oplost, maar deze juist veroorzaakt.

Het bericht over de sluiting van het Zandpad
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1025545

Verklaringen van de gemeente en van Collegepartij Groen Links
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=389675&type=pers
http://utrecht.groenlinks.nl/node/99394

Het Weblog van Zondares de Hoer
http://zondares.blogspot.nl/

Haar onderzoek over dwang
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/dwang-1.html
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/dwang-2.html
http://zondares.blogspot.nl/2012/08/dwang-3.html

Haar plan tegen misstanden
http://zondares.blogspot.nl/2013/04/plan-tegen-misstanden.html

Haar bericht over de Razzia in Alkmaar
http://zondares.blogspot.nl/2013/03/razzias.html

wessel.koopmans [at] hccnet.nl

Tags: prostitutie

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech