Van Spuiforum naar klassenstrijd!

Nieuws, gepost door: Autonomen Den Haag op 31/08/2013 08:03:37

Wanneer: 31/08/2013 - 17:43

De broekriem moet flink worden aangehaald in Nederland, zo ook in Den Haag. In de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk moeten door bezuinigingen steeds meer jongerencentra sluiten. Maar voor een aantal dingen is wel geld. De gemeente Den Haag weet het bezuinigde geld wel een plek te geven: grote prestigeprojecten waar niemand op zit te wachten.

In arme wijken waar weinig te doen is voor jongeren worden bibliotheken en jongerencentra massaal gesloten, daar is immers geen geld meer voor. Had je vroeger nog een scala aan mogelijkheden om je als arme jonge Hagenaar cultureel en kunstzinnig te ontwikkelen in plekken als Culturalis en het Koorenhuis, daar is nu het aanbod flink ingekrompen. Er werd zo veel bezuinigd dat het Koorenhuis de helft van het personeel naar huis moest sturen. Bij Culturalis werd de volledige subsidie en daarmee alle wekelijkse workshops en presentaties geschrapt.

Het gevolg van deze bezuinigingen is dat arme jongeren zich steeds moeilijker vrij kunnen ontwikkelen. Het toekomstperspectief voor jongeren in met name de arme wijken wordt hierdoor minder en minder en de verveling en uitzichtloosheid slaan toe, met wie weet, alle gevolgen van dien. En als het dan weer ‘fout’ gaat met jongeren in achterstandswijken of als ze in opstand komen heeft de rijke rechtse medemens weer een stok om mee te slaan.

Waar de gemeente Den Haag wel geld voor heeft, is het Spuiforum, een prestigeproject waarbij een ‘cultuurpaleis’ gebouwd moet worden op de plek waar nu de Anton Philipszaal staat aan het Spuiplein. Een plein waar jongeren skaten en bij elkaar kunnen komen op de trappen, in het centrum van Den Haag. Op deze plek wil de gemeente een gebouw neerzetten van, nu geschat, ruim 181 miljoen euro. Hier zouden onder andere het Residentie orkest, het Conservatorium en het Nederlands Danstheater een onderkomen moeten krijgen.

Maar heeft Den Haag wel behoefte aan zo’n plek, en hoe staat dat in contrast met de bezuinigingen en sluitingen van vele initiatieven voor mensen met een laag budget? Uit onderzoek van het lokale nieuwsstation Omroep West blijkt dat 75 procent van de Hagenaars helemaal niet zit te wachten op een project als het Spuiforum. Maar daar heeft de gemeente helemaal geen boodschap aan, het project moet er komen, letterlijk koste wat het kost. De bezuinigingen op onder andere bibliotheken, jeugdhuizen, en muziekscholen leverde ongeveer 150 miljoen euro op. Deze bezuinigingen zouden zogenaamd nodig zijn omdat het financieel slecht gaat. Ondertussen wordt er wel 181 miljoen euro in een project gestopt waar alleen de rijkere mensen in de samenleving gebruik van zullen maken. Tegenstanders van het project verwachten echter dat het nog duurder gaat worden, en schatten de kosten op ruim 240 miljoen aangezien zulke grote projecten bijna altijd zo’n 30 procent duurder uitvallen. Het geld wordt dus rechtstreeks van de onderkant van de samenleving in de rijke kringen gepompt.

Het Spuiforum is een perfect voorbeeld van de politieke tendens in Nederland. De rijke klasse kan zich blijven verrijken terwijl er aan de onderkant van de samenleving keihard wordt bezuinigd en alle sociale zekerheid wordt weggeschopt.
Het is tijd om massaal nee te zeggen tegen projecten als het Spuiforum, maar laten we het daar niet bij houden. Voor een eerlijke en gelijke samenleving is meer nodig. Want het probleem is groter dan dit. Het probleem is het kapitalisme. Het kapitalistisch systeem gaat altijd uit van belangen van de rijke elite. Kapitalisme kijkt niet naar gelijke verdeling van welvaart. Het gaat uit van de verrijking van een kleine groepje over de ruggen van de rest van de wereldbevolking. Daartegen moeten we in verzet komen. Laat de strijd tegen het Spuiforum het begin zijn van een oplaaiende klassenstrijd. Laten we de handen ineen slaan en ons niet laten leiden door mooie praatjes van politieke partijen. Blokkeer de bouw, steun de actiegroep Spuiforum Krankjorum of bedenk zelf een actie! We moeten het zelf doen, ons organiseren, elkaar steunen en in actie komen, want de waanzin houdt niet op bij het Spuiforum!

Laat het vuur van verzet oplaaien! Van Spuiforum naar klassenstrijd!

Autonomen Den Haag

http://autonomendenhaag.wordpress.comWie: 
nn

Spuiforum Krankjorum: http://www.spuiforum-krankjorum.nl/ .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech