Actie tegen afbraak gefinancierde rechtshulp

Nieuws, gepost door: VRVA Advocaten op 11/11/2013 11:09:25

Wanneer: 11/11/2013 - 11:56

Deze week voert VRVA Advocaten actie tegen bezuinigingsplannen van het kabinet met betrekking tot de (door de overheid) gefinancierde rechtshulp. Deze plannen omvatten naast nog verdere verhogingen van de eigen bijdragen, die de afgelopen jaren al fors verhoogd zijn, en verlaging van de vergoeding voor rechtsbijstandverleners nog diverse maatregelen die de toegang tot het recht voor mensen met een laag inkomen in vergaande mate belemmeren.

Zo zal de toegang tot de gefinancierde rechtshulp afhankelijk worden gesteld van toestemming door de Juridische Loketten, met als kennelijke bedoeling dat de rechtzoekende minder vaak een advocaat wordt toegewezen. Daar is op zichzelf niet zo veel mis mee, mits de rechtzoekende dan door het Juridisch Loket zelf of een andere hulpverlener wordt bijgestaan, maar daarvoor wordt geen geld uitgetrokken. Het laat zich aanzien dat dit zal leiden tot verschraling van de rechtshulp.

Ook zullen enkele rechtsgebieden vrijwel geheel van de gefinancierde rechtshulp worden uitgesloten, waaronder een belangrijk gebied als het huurrecht. De onderbouwing van die keuze ontbreekt geheel. In het algemeen wordt gesteld dat de burger zich ook zou kunnen verzekeren voor deze risico’s, maar daarmee gaat het kabinet eraan voorbij dat lang niet iedere burger zich daarvoor kan verzekeren, dat de kwaliteit van de door rechtsbijstandsverzekeraars geboden rechtshulp nog al eens te wensen overlaat en dat in een aannameplicht en verscherpt toezicht op de kwaliteit van de door rechtsbijstandsverzekeringen geboden rechtshulp niet is voorzien.

Intussen zijn per 1 oktober de eigen bijdragen al draconisch verhoogd, met maar liefst een verdubbeling van de eigen bijdrage in de laagste inkomenscategorie, de verplichting tot het betalen van een nieuwe eigen bijdrage bij overname van de zaak door een andere advocaat of bij het declareren van extra uren en een apart verhoogd tarief voor zaken in het familierecht. Ook de voordien bestaande anti-cumulatieregeling, waarbij was voorzien in verlaging van de eigen bijdrage bij meerdere zaken van dezelfde cliënt, is afgeschaft.

De verdere verlaging van de vergoedingen voor advocaten zal hun bereidheid om in bijzondere situaties hier een mouw aan te passen en af te zien van het innen van eigen bijdragen of het procederen voor verlaagde tarieven verminderen, nu hierdoor de vergoeding onvoldoende de kosten voor de kantoorvoering dreigt te dekken.

Daarom deze week actie!! Maandag 11 november staken collega’s in het strafrecht en het vreemdelingenrecht. Wij verklaren ons solidair! Donderdag 14 november is er een demonstratie op het Plein voorafgaande aan de behandeling van de plannen in de Tweede Kamer. Wij gaan daar naartoe!

Bron: http://vrva.nl/index.php/opinie/21-politiek-recht/52-actie-tegen-afbraak...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech