Ruzie om Vrijheid

Nieuws, gepost door: gemeente Nijmegen, Broedplaats Cultuurspinnerij Vasim, Oorlogsmuseum op 19/12/2013 12:02:28

Waar: Gemeentehuis Nijmegen, Netherlands
Wanneer: 18/12/2013 - 01:32

Vandaag heeft de gemeenteraad van Nijmegen besloten om Vasim, het pand waarin haar grootste creatieve broedplaats gevestigd is, te verkopen aan stichting WOII museum, voor 1 euro, zodat er een oorlogsmuseum in het pand kan komen.
Binnen 2 weken zijn er meer dan 4000 handtekeningen verzameld van burgers die een referendum wilden, zodat de burger mee kon stemmen over deze verkoop. Vandaag is ook dit referendum afgewezen.




We merken dat veel opmerkingen niet in de reguliere pers worden meegenomen, alleen via Twitter terug te vinden zijn, of via de live stream. En willen bij deze verslag doen van de raadsvergadering, door independent media, Indymedia.

GroenLinks: het referendum kan je niet de ene keer wel toelaten en als het niet uitkomt, dan niet.
CDA: het kost teveel tijd, en van uitstel komt afstel, dat risico willen wij niet nemen, dus wij stemmen tegen.
D66: we zijn voor democratie, maar in dit geval niet, het referendum lijkt te komen vanuit de kunstenaars, dus partijdig. (ik heb zelf de handtekeningen opgehaald en zowel voor- als tegenstemmers ondertekenden het formulier, ze wilden allemaal mee kunnen stemmen over of we als stad wel- of geen oorlogsmuseum willen). (reacties op twitter waren dat het hypocriet is als D66 alleen voor referenda is als het ze goed uitkomt).

Jac Splinter gaf tijdens de inspreek-tijd een cijferdocument met achtergehouden cijfers, waaruit blijkt dat het oorlogsmuseum zeker verlies zal draaien, achtergehouden aan de raad. En ook bij WOB verzoeken niet verspreid. De raad is niet goed geïnformeerd, zo zei hij.
Stichting Boei bracht ook een aanvullend onderzoek uit, deze week, waaruit blijkt dat het oorlogsmuseumplan " een stapeling van ambities" is, en dus waarschijnlijk sterk verliesdraaiend zal zijn.

VVD kwam met een Amendement: een plan het pand voor 1 euro te verkopen aan stichting WOII mits er een sluitende begroting wordt afgegeven, getoetst door een onafhankelijke deskundige, er een sluitende, realistische onderbouweng van de investeringskosten komt (er mist nog 8 miljoen), een risicofonds of financiele garantstelling van een derde komt, en bij faillissement de grond terugkomt bij de gemeente. Ondertekend door VVD, PvdA, D66, CDA, DNF.
GroenLinks vindt dat te snel, en komt samen met SP, met een ander Amendement: een vergelijkbaar voorstel, waarbij de raad pas definitief beslist op basis van de onderzoeken en andere beschikbare informatie (de provincie heeft immers deze week 200.000 euro uitgetrokken voor een onafhankelijk onderzoek), en GL en SP willen een alternatieve en passende locatie voor de huidige gebruikers van Vasim, voor minimaal 10 jaar. SP zegt: bij tegengestelde begrotingen is het nu geen goed moment om ja of nee te zeggen.

VSB: vindt dat er meer in zorg moet worden geinvesteerd, maar wil hier nu vanaf wijken, vanwege de (inter)nationale uitstraling, en dat de investering wordt terugverdiend ivm toerisme.
(een eerder besproken alternatief plan met internationale uitstraling, werd eerder door ambtenaren weggewuifd, en WOB verzoeken onbeantwoord. Een WOB verzoek naar financiele haalbaarheid werd niet beantwoord, wel werd er 1260 euro schadegeld betaald wegens termijnoverschrijding, van publiek geld). Op Twitter staat er: De raad gaat volledig voorbij aan het feit dat momenteel 80 mensen hun brood verdienen in Vasim. Het oorlogsmuseum creeert 14 FTE's plus een exploitatietekort van (bij ambitie bezoekersaantallen): 150.000 euro per jaar.

Wethouder Kunst zegt te hopen op 8 miljoen euro, bijvoorbeeld uit EU geld?
(zonder onderbouwing)

De huidige gebruikers: cultuurspinnerij Vasim, hebben door Boei een plan laten opstellen met 6 verschillende scenario's: o.a. 1 met samenwerking met het museum. D66 is teleurgesteld dat zowel Vasim als stichting WO2 niet in staat zijn geweest samen te spreken. Dat lag volgens Vasim geheel aan stichting WO2 en gemeente, er heeft geen 1 gesprek plaatsgevonden, berichten haalden ze uit de media.

Er werd denigrerend gedaan over subsidies, en raadsleden wilden weten wie er afhankelijk was van subsidie. Het woord subsidie werd hier als uitkering uitgesproken. (hoe zat het met die landbouw subsidies? en Vasim was juist zo trots om autonoom, zonder subsidie, jaarlijks 80.000 euro op te hoesten, dat eerst als huur betaald werd, maar doordat de huurder, de gemeente dus, amper tot geen onderhoud pleegde, hebben ze opnieuw onderhandeld dat de huurders dit geld direct in het pand stopten voor onderhoud. De afspraken met de gemeente waren moeizaam. De gemeente vertrouwt het plan van Boei niet (die ook o.a. Klokgebouw, Westergasfabriek, etc doet), dat de kunstenaars het pand zelf, evt met monumentengeld, kunnen opknappen (nog nooit een opgeknapt kraakpand gezien? nee liever afbreken?)

GroenLinks en SP stelden vragen die steeds niet werden beantwoord (door PvdA, D66, etc).

M. Scheffer, fractievoorzitter van D66 Gelderland, blijkt ook bij Berenschot te werken, was aardig, en legde uit hoe het werkt bij onafhankelijk onderzoek: vanuit de overheid wordt het vooral aan grote bureaus als Berenschot gegeven. Hij werkte daar ook, maar bij een andere afdeling.

Inspreker Berkhout zegt: Nijmegen is niet rijk en wordt wel eens vergeleken met Berlijn: arm, maar sexy, dankzij creatieve ondernemers.

Wethouder Beertens eindigt met een dreigement: dat vfonds niet langer financieel ondersteunt indien er een referendum komt. Dat is niet officieel, maar dat weet hij uit zijn contacten met het vfonds.

Op twitter zegt iemand: Hoera, er komt weer een geldslurpende bejaarden hangplek bij.

Op facebook las ik iemand die deed 22 okt 2012 een WOB verzoek over de economische rendabelheid van oorlogsmusea: er zijn er 3 in de omgeving van Nijmegen. De vraag was of oorlogsmusea rendabel zijn, en zo niet, wat zoiets de burger jaarlijks kost. Deze cijfers liggen niet bij de gemeente Nijmegen, aldus gemeente Nijmegen. Financiële haalbaarheidsonderzoeken heeft de gemeente evenmin (muv 2 A4's met CBS cijfers waarbij het oorlogsmuseum wordt vergeleken met het Nederlands Openluchtmuseum, het Spoorwegmuseum, etc, Boei heeft hierop gereageerd met een vernietigend tegen-onderzoek). De 3 omliggende oorlogsmusea reageren niet op de verzoeken om jaarcijfers. Per 1 januari dienen ANBIs (dus ook deze musea) hun jaarcijfers online te publiceren. vFonds dreigt haar bijdrage in te trekken als de gemeente Nijmegen niet VOOR 1 januari positief meegaat in het oorlogsmuseum plan.
Als je zoekt op jaarcijfers van de omliggende musea, vind je veel negatieve berichten, over rechtszaken, ruzies, schuldingen en leningen door de musea.

Stichting WO2 schrijft in haar persberichten dat de Vasim een leegstaand fabriekspand is. Stichting WO2 schrijft in haar persberichten dat stichting Boei geen ervaring heeft met museum branche.

Het grootste oorlogsmuseum van Nederland: in Overloon, ontving dit jaar een lening van 900.000 euro van gemeente Boxmeer, om haar schuldeisers mee te kunnen betalen en faillissement te voorkomen. Het museum bestaat uit een park en 2 hallen, waarvan de grootste vol oorlogsjeeps en wapens staat. De kleinere hal bestaat uit een gedateerde tentoonstelling, met A4's en A3's vol kleine lettertjes over de achtergrond van de oorlog, waarbij het handjevol interactieve onderdelen: knopjes waar de bezoeker op moet drukken, niet werkt. "no fun", zegt een kindje, terwijl hij weer hard richting de grote hal met oorlogstuig rent...

conclusie:
Het plan van de VVD is aangenomen, dat van GroenLinks&SP is afgewezen, en het referendum met >1500 handtekeningen en >2500 steunhandtekeningen (mensen die geen huisnummer of geboortedatum invulden, of die in Beuningen, Wijchen of zelfs militairen in Soest, woonden, die ook voor democratisch stemmen tekenden).

met allerlei rare konkels, achterhouden van info, etc etc, veel meer info vind je op de site van de Vasim.nl en op Fcebook: Bevrijd de Vasim.

Tags: Nijmegen oorlogsmuseum vasim


Wie: 
nn

kleine correctie, Boei doet industrieel erfgoed, niet duidelijk of ook Westergasfabriek en Klokgebouw. http://www.boei.nl/projects hier staat een volledige lijst met industrieel erfgoed projecten. Wel bv Creatieve Fabriek in Hengelo.



Wie: 
nn

Zijn we in Nijmegen dan zo DOL op GEWELD ??
In plaats van ergens een plekje (museum.....) om juist SLACHTOFFERS te bewonderen......?!
Schaamte, Verdriet, gvd!



Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech