Verslag Demonstratie bij het uitzetcentrum Ter Apel

Nieuws, gepost door: AFA Fryslan en verdere Medewerkers van de organisatie op 22/12/2013 12:04:41

Waar: Uitzetcentrum , Ter Apel, Netherlands
Wanneer: 22/12/2013 - 17:42

Afgelopen zaterdag 21 december 2013 werd er weer een voor ons traditionele demonstratie gehouden bij het uitzetcentrum in Ter Apel.

Ondanks het bijzonder regenachtige weer waren er toch nog een 40 tal demonstranten naar het uitzetcentrum in Ter Apel gekomen.
In de morgen vooraf aan de demonstratie melde de politie Vlagtwedde dat er een persoon bij het AZC was gearresteerd die
probeerde over de hekken te klimmen.
Deze persoon weigerde te zeggen wie hij was en waarom hij over de hekken wilde klimmen en is afgevoerd naar Groningen.

Tijdens de demonstratie kwamen er geen kinderen naar de hekken toegelopen en ook de volwassen vluchtelingen bleven
op hun kamers wat dan ook de indruk gaf dat ze werden vastgehouden totdat de demonstratie voorbij was.
Bij het lopen langs de barakken werd er wel enthousiast gezwaaid en geroepen wat dan ook een positieve glans gaf over de demo.

Na de inspirerende toespraken van de werkgroep vluchtelingen Vrij uit Groningen en Joke Kaviaar No Border netwerk was er
warme soep voor de vluchtelingen en demonstranten.
Er werd snoep , speelgoed en fruit overhandigd aan het COA welke deze zal verdelen onder de vluchtelingenkinderen
in verschillende locaties.

Geen Man , geen Vrouw , geen Kind is ILLEGAAL !!!!Wie: 
http://infogroepalaska.wordpress.com

Bovenstaand verslag van de demonstratie is niet helemaal zoals ik het heb ervaren en volgens mij hebben een aantal mede demonstranten ook een andere indruk. Er was een duidelijke teleurstelling dat er weinig contacten konden worden gelegd met de mensen zonder papieren die administratief worden afgezonderd in het uitzetcentrum. Vorig jaar waren er met de afgelopen acties van tentenkampen, in nabij zijn van het uitzetcentrum Ter Apel, nog wel volop contacten. De mensen zonder papieren kiezen zelf hun oplossingen wel omdat ze keer op keer op straat worden gezet. Ik heb met voormalige Irakese activisten gesproken die vorig jaar deelnamen aan de tentenkamp. Ze vertelden me dat de groep die tijdelijk opvang heeft gehad in het AZC in Drachten nu stilletjes uit het AZC worden gezet. De topic in het AZC is op dit ogenblik de opvang van Syriers, is me verteld. Het is en blijft belangrijk om contacten te onderhouden in de anti-racistische strijd. We kunnen niets verwachten van het justitieel apparaat, ook als er asiel- en andere procedures mogelijk zijn. De meeste vluchtelingen hebben geen of raken zonder papieren. Het scenario is dat iedereen zijn of haar papieren kwijt kan raken, geen vaste woon of verblijfplaats heeft. Een ieder kan onverzekerd raken, het recht op onderwijs verliezen en moeilijk huisvesting vinden. “Het daadwerkelijk helpen van elkaar en anderen is het leren begrijpen waarom bijvoorbeeld racisme, armoede en onderklasse begrepen kunnen worden als communicerende vaten. Een kenmerk van een groot deel van de activisten in de autonome beweging is dat ze slechts spontaan en ad hoc zich met elkaar verbinden en veelal elkaar blijven opzoeken in los-vast verbanden. Er zijn maar weinig samenwerkingsverbanden waardoor op lange termijn verschillende politieke acties begrepen en georganiseerd kunnen worden.” Tenslotte vermeld ik wel dat er een mobiele keuken is geweest om soep te serveren, daarvoor mijn dank. Kortom de actie was geslaagd omdat er geluid en protest is geweest tegen administratieve apartheid. Lotta continua! http://infogroepalaska.wordpress.com
Leeuwarder Courant http://www.lc.nl/friesland/regio/article16411963.ece/Irakezen-stilletjes...

Foto: 


Wie: 
Joke Kaviaar

We zijn twee keer langs het centrum gelopen om mensen die binnen bleven te laten weten dat we er waren en waarom, en hen uitgenodigd om deel te nemen, en voor een kop soep. Veel thumbs up en een aantal mensen riepen bij herhaling 'vrijheid!'. We hoorden dat er weinig kinderen zitten daar momenteel. Dat kan iets te maken hebben met het feit dat de afgelopen jaren er meer zgn. 'gezinslocaties' zijn gekomen waar vrouwen en kinderen worden heen gebracht. Dat zijn hetzelfde soort centra als de VBL Ter Apel, dus dagelijks stempelen en verplicht meewerken aan 'terugkeer', strenge regimes. Deze centra zijn in Den Helder, Katwijk, Gilze-Rijen, Emmen, Burgum en Amersfoort. Voor een lijst van detentie/deportatie/vertrekcentra, zie http://vrijheidvanbeweging.nl/fortnederland/lijst.html. Voor aanvullingen en wijzigingen, mail info@vrijheidvanbeweging.nl.

Tekst van speech: http://www.jokekaviaar.nl/shut-down-migration-control.htmlWie: 
Johan Afa Fryslan

Als aanvulling op dit artikel geef ik hierbij nog een link naar het dagblad van het Noorden
http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10772843.ece/Hart-onder-de-ri...Wie: 
nn

Rond de kerst van 1996 stonden vluchtelingen met ons hier voor het eerst samen voor de poort van het verwijdercentrum Ter Apel, om te demonstreren voor de sluiting van een mensonwaardig kamp en voor een verblijfsvergunning voor mensen die niet terug konden naar hun land van herkomst. Inmiddels is het deportatiekamp twee keer gesloten omdat het maatschappelijk onacceptabel werd gezien dat veel mensen zonder voorzieningen op straat werden gezet, ofwel werden geklinkerd. Toch is het huidige kamp weer in het leven geroepen. We hebben veel trotse staatssecretarissen en ministers hier zien langskomen op het terrein van het verwijdercentrum: Schmitz, Cohen, Kalsbeek, Verdonk, Albayrak, Leers en Teeven. Lachend en zwaaiend. Vol trots op hun "sluitstuk" van het vluchtelingenbeleid. Een beleid van intimidatie, psychische kwellingen, onthouding van regulier onderwijs en deportatie of klinkers.

Het gebouw aan het eind van de straat is dit jaar voor de tweede maal ingericht als gevangenis voor vreemdelingendetentie. Dit heeft uiteraard een extra intimiderende uitwerking op de mensen in het verwijdercentrum. De tentenkampen van vorig jaar hier in Ter Apel, in Zwolle, Amsterdam en De Haag waren een historische doorbraak in de strijd van vluchtelingen zelf voor een menswaardig bestaan na de WOII. De doorbraak is drieledig: -De vluchtelingen hebben het heft in eigen handen genomen. -De vluchtelingen hebben voor een collectieve strijdwijze gekozen. -De vluchtelingen hebben zich de openbare ruimte als politiek domein toegeëigend. De mensen uit de tentenkampen Ter Apel, Zwolle, Amsterdam en Den Haag hebben dit omgedraaid. Weg met de zielige verhalen. Ondanks alle weerstand, tegenstand en pogingen tot deportatie houden de vluchtelingen de strijd na meer dan een jaar nog steeds vol verenigd in "We zijn er nog". Zij willen rechten en geen Witte folter. Ja witte folter. Hoe moet je het anders noemen als je recht op bestaan je wordt ontnomen. Je geen recht op een dak boven je hoofd hebt. Geen recht op middelen van bestaan. Geen recht om je op straat of binnen te bevinden. Dat is de carrousel van de vreemdelingendetentie.

Enorm contrasterend hiermee is het repressieve cynisme in het parlement en de mainstraim-media. Staatssecretaris voor het schenden van de mensenrechten van migranten en vluchtelingen Teeven mag zichzelf benoemen tot de koning van het humaanste vreemdelingenbeleid in Nederland. Onder dit mom worden de meest repressieve uitsluitingsmaatregelen voor migranten en vluchtelingen doorgevoerd en gepland. het kinderpardon is voor een groot gedeelte uitgehold, kinderen die wettelijk niet meer in vreemdelingen detentie mogen worden opgesloten, worden toch opgesloten, Syriers die gevlucht zijn voor de genocide die in hun land plaats vindt wordt het recht onthouden om asiel aan te vragen, het klinkers van mensen die niet terug kunnen naar hun land van herkomst wordt gepresenteerd als humaan beleid, de quotum jacht op geillegaliseerde mensen wordt in 2014 aangescherpt en volgend jaar wordt het verblijf voor Niet-Westerse mensen zonder volledige verblijfspapieren strafbaar gesteld met instemming van de bende van Samson en Spekman.

Veel anti-racisten en mensenrechten activisten richten hun pijlen op de PVV. Maar vanaf de invoering van de vreemdelingenwet van Cohen in 2001 is het repressieve vreemdelingenbeleid verder opgevoerd. Hiervoor zijn D66, het CDA, de PvdA en de VVD minstens net zo verantwoordelijk. Zij zijn samen met de PVV de dragers van de schending van mensenrechten ten opzichte van migranten en vluchtelingen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de schending van de mensenrechten van alle mensen aan de onderkant van de samenleving door het afbreken van de door jaren lange strijd verworven sociale verworvenheden, die nu in volle gang zijn. Er is nog een lange strijd te voeren voordat in Nederland mensenrechten voor migranten en vluchtelingen ook gelden. Vluchtelingen kunnen niet anders dan knokken voor hun bestaan. En wij zullen met hun optrekken. GEEN MENS OP STRAAT! BESTAANSRECHT VOOR IEDEREEN!

http://home.wanadoo.nl/werkvluchtvrij/Wie: 
nn

Aanvulling eraf halen ?

Is nou net het enige wat ik een leesbaar verhaal vind en mee kan instemmen.Wie: 
nn

Ja, best goed stuk (23/12, 13:45), maar ben je in laatste opsomming niet wat politieke partijen vergeten?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech