GroenFront! Groningen gaat zich mengen in strijd tegen de gaswinning

Nieuws, gepost door: GroenFront! op 13/02/2014 02:08:58

Wanneer: 19/02/2014 - 09:43

De laatste weken is er een volksopstand los gebarsten in Noord Oost Groningen. Mensen zijn de aardgasbevingen meer als zat. Het gas besluit van Henk Kamp en de NAM is volstrekt onvoldoende om nieuwe aardbevingen te voorkomen (als dat al kan) en de schade aan huizen te voorkomen.

Daarboven op is de sociale en economische situatie in het gebied uitzichtloos, maar halen Shell, Exxon en de Nederlandse staat er voor miljarden aan aardgas naar boven. Er zijn verschillende actiegroepen ontstaan. Wij willen op de allereerste plaats kijken hoe we hun acties kunnen ondersteunen.

Wat ons betreft mag de gaskraan morgen dicht. Dat zou goed zijn voor Groningen, en zou heel Nederland een schop onder zijn kont geven om eindelijk eens vaart te maken met de energietransitie. Wat dat betreft staat deze strijd wat ons betreft in het verlengde van het voorkomen van de opening van de Essent Kolencentrale in de Eemshaven. Op woensdagavond 19 februari organiseren we een eerste actie brainstorm in Groningen Stad. Meer info binnenkort op www.groenfront.nl.

Wij sluiten geen compromissen, er is lang genoeg gepraat, niet alleen de bevolking protesteert al jaren maar ook de bodem, GroenFront! zal daar een handje bij gaan helpen.

Het is volstrekt duidelijk dat het tempo van de gaswinning en de aardbevingen veel met elkaar te maken hebben. Het is daarom ook schandalig dat Shell en Exxon het afgelopen jaar zo veel mogelijk gas opgepompt hebben. Wat er volgens de officiële toezichthouder (Staats Toezicht op de Mijnen) had moeten gebeuren was het dichtdraaien van de kraan met maar liefst 40%. Dat zou in heel Europa een acute gascrisis veroorzaken. Het Groningen gasveld bevat 56% van al het gas in Europa. Met andere woorden het zou een fors deel van Europa dwingen af te kicken van aardgas en versneld over te gaan op een alternatief. Aangezien de gasproductie na 2023 niet meer voldoende is om in onze eigen gasverslaving te voorzien moeten we daar toch al aan beginnen. Voor de klimaatcrisis zou het een blessing in disguise zijn.

Daarnaast moeten Shell en Exxon eindelijk over de brug komen met voldoende geld om de huizen van mensen in het gebied of te herstellen, of uit te kopen. Het regent klachten over de afhandeling van de schade door de NAM. Verhalen die ons bekend in de oren klinken. Ook op de Betuwelijn werden mensen schoftig behandeld door taxateurs. Genoeg getreuzeld. Tegelijkertijd is alleen geld geven en huizen oplappen niet genoeg, het is vrij letterlijk dweilen met de kraan open.

Wij gaan de komende tijd in actie komen om Shell, Exxon en de overheid te dwingen tot stappen. Altijd geweldoos, altijd compromisloos.

Uitgebreid achtergrond artikel: https://ssl.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=1297

www.groenfront.nl
www.facebook.com/groenfront
www.twitter.com/groenfront


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

GroenFront! organiseert vandaag in samenwerking met Schokkend Groningen de *NAM PARTY 3.0*. Deze actie zal vandaag vanaf 14.00u plaats gaan vinden op NAM locatie Leermens (Kapslaan).

Nadat Noordoost Groningen afgelopen nacht opnieuw op brute wijze wakker is geschut door de zware aardbeving nabij Leermens (3.0 op de schaal van richter) voeren wij de acties op. Afgelopen nacht was de op een na zwaarste klap na 16 augustus 2012 (3.6 op de schaal van Richter). Wat zal volgen?

Noordoost Groningen is geen testgebied als het gaat om de veiligheid van de bevolking, toch word het Haagse gas-experiment koste wat kost doorgezet. Wij roepen mensen op om vandaag massaal naar Leermens te komen.

GroenFront! zegt: Genoeg is genoeg. *"Wanneer de bevolking van Noordoost Groningen niet het respect krijgt wat ze verdienen zullen we het af moeten dwingen", *aldus Bram Brugman van GroenFront! Groningen.

https://twitter.com/SchokkendGronin
https://twitter.com/groenfrontWie: 
nn

Actievoerders hangen vlaggen aan NAM-installatie

Twee actievoerders van Schokkend Groningen en GroenFront! hebben donderdagmiddag twee Groningse vlaggen gehangen aan de NAM-installatie bij Leermens. Ze houden er vanaf het begin van de middag al een protest.

Beveiliging afleiden
De actievoerders kropen onder het hek door. De beveiligers ter plekke werden ondertussen even afgeleid, waardoor ze dit niet door hadden. De ene actievoerder klom in de affakkeltoren, de andere actievoerder klom op één van de gastanks. Hier hebben ze de Groningse vlaggen aan gehangen.

Aardbeving
Er staan zo'n twintig actievoerders bij de locatie. Vooralsnog is er geen politie ter plekke. Het protest is naar aanleiding van de zware aardbeving van 3.0 op de schaal van Richter vannacht bij Leermens.

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=130369Wie: 
nn

De opstand in Groningen: https://t.co/vgNMBO5Sa2


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech