Bezetting kerkzaal Vrije Universiteit

Nieuws, gepost door: nn op 12/03/2014 03:12:27

Waar: Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 12/03/2014 - 13:43

Persbericht
Studenten bezetten bovenste verdieping van de VU


Actiegroep Titanic heeft vanaf heden de kerkzaal op de bovenste verdieping van de VU bezet. De actiegroep strijdt tegen afbraak van goed onderwijs op de VU en tegen het koekjesfabrieks-beleid dat veel universiteiten tegenwoordig voeren. De bezetters hebben een groot spandoek over de kerkzaal gehangen met een afbeelding van Koekiemonster met daaronder de term ‘Koekjesfabriek’. Beneden delen actievoerders plaatsvervangende diploma’s in naam van Koekiemonster uit, voor het behalen van een Bachelor of Cookies, waarbij ze studenten “feliciteren met het behalen van de gestelde doelen, waarbij je geen vaardigheden hebt ontwikkeld of onderzoek leert doen, maar wel past binnen het financiële model”. Hiermee proberen de actievoerders aandacht te vragen voor de uitholling in kwaliteit van hun opleidingen door de hang naar efficiëntie de invoering van prestatie-afspraken.
Aanleiding voor de actie is het reorganisatieplan voor de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit dat in februari bekend werd gemaakt. Er verdwijnen bijna 40 banen onder docenten, hoogleraren en laboratoriumpersoneel. De actievoerders keuren het reorganisatieplan af omdat het hun opleidingen te veel schaadt en geen toekomstbestendige oplossing biedt voor de afdelingen van de faculteit.
De actievoerders eisen dat 1) alle zittende studenten die worden getroffen door deze reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals de die begonnen zijn, met alle cursussen en afstudeer- en onderzoeksmogelijkheden die daarbij horen, 2) Dat het college van bestuur en de faculteit het reorganisatieplan ontbindt en in overleg met docenten en studenten een alternatief en toekomstbestendig plan vormt, waarbij onderwijs centraal staat en 3) Een verminderde focus op productie-indicatoren in het onderwijs met een vaste financiering voor afdelingen in plaats van een financiering op basis van studentenaantallen.

http://actiegroeptitanic.nl/studenten-bezetten-kerkzaal-vu/
http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/kerkzaal-bezet-door-actiegroep-titanic
http://socialisme.nu/blog/nieuws/40413/koekjesfabriek-de-vrije-universit...Wie: 
nn

Bezetting gaat door, uit de reguliere media: http://www.nieuws.nl/algemeen/20140312/Boze-studenten-brengen-nacht-door...

[Als er eigen updates zijn kan deze aanvulling natuurlijk weg]Wie: 
nn

[copypasta van http://actiegroeptitanic.nl ]

Verslag gesprek met collegevoorzitter Jaap Winter en vice-decaan Hubertus Irth.

Naar aanleiding van de bezetting van de kerkzaal in het hoofdgebouw van de VU is Jaap Winter samen met Hubertus Irth het gesprek aangegaan met vertegenwoordigers van Actiegroep Titanic. De Actiegroep heeft hem een contract voorgelegd met drie eisen: 1) Het reorganisatieplan voor de FALW gaat van tafel; 2) Alle zittende studenten kunnen hun studie onder dezelfde omstandigheden afmaken zoals ze zijn begonnen; 3) De focus die nu ligt op productie-indicatoren wordt verlegd naar kwaliteit van het onderwijs op de VU.

Jaap Winter heeft laten weten niet in te kunnen stemmen met de eerste eis. In het gesprek kwam naar voren dat Winter geen mogelijkheden ziet om geld vrij te maken om de gaten bij FALW structureel te dichten.

Een klein lichtpuntje is een aanbod wat Irth en Winter doen: bij de verdere ontwikkeling van de toekomstplannen van de opleidingen na de bezuinigingen zullen studenten en docenten betrokken worden die een breed vertrouwen dragen binnen de Actiegroep. Deze plannen zullen inhoudelijk in een ‘taskforce’-setting ontwikkeld worden. Bovenstaand voorstel zal schriftelijk uitgewerkt worden en deze zal vandaag nog in ontvangst genomen worden door de Actiegroep.

In afwachting hiervan blijft de kerkzaal bezet. Daarna zullen we beoordelen of we hier genoegen mee nemen.

Winter heeft niet aangegeven plannen tot ontruiming te hebben en maakt zich vooral zorgen om het welzijn van de bezetters.

Zodra er nieuws is volgt een update.Wie: 
nn

Zie ook: 'Bezetting VU gaat vierde dag in', https://www.indymedia.nl/node/21857 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech