Den Haag: Demonstratie tegen kernwapens ingesloten en aangehouden

Nieuws, gepost door: Stop de NSS op 24/03/2014 03:01:22

Wanneer: 24/03/2014 - 14:08

De hele demonstratie 'Stappen voor Vrede en 'Nucleaire Veiligheid'' (zie voor de oproep: http://noelhuis.nl/actie-24-maart-nucleair-summit-haag/) is kort na vertrek vanaf het Centraal Station in Den Haag ingesloten en aangehouden. Ruim 50 demonstranten zijn in een touringcar van de politie afgevoerd.

Zie voor foto's, links naar berichtgeving in reguliere media en updates: https://twitter.com/stopdenssWie: 
nn

Een persoon is in vreemdelingenbewaring geplaatst omdat die anoniem wenst te blijven, de rest wordt nu vrijgelaten.
http://www.ravage-webzine.nl/2014/03/24/vredesactivisten-tegen-nss-opgep...Wie: 
Ravage

DEN HAAG – De Haagse politie heeft zo’n 70 personen preventief aangehouden die wilden demonstreren tegen de nucleaire top. Ondanks extreme veiligheidsmaatregelen slaagden vier anderen erin de Hofvijver te betreden.
De Nuclear Security Summit (NSS), vandaag en morgen gehouden in Den Haag, brengt niet alleen wereldleiders en aanverwante hotemetoten op de been. Zo maken diverse burgers zich kwaad over het feit dat de gevaren van Amerikaanse nucleaire massavernietigingswapens, onder andere gestationeerd op vliegbasis Volkel, niet tijdens de nucleaire bijeenkomst worden besproken. Het bestaan daarvan wordt zelfs doodgezwegen.
Vandaag rond het middaguur verzamelden zich zo’n 70 personen op het CS in Den Haag voor een vredesdemonstratie. De autoriteiten hadden dit verboden, alle protestgeluiden dienen vandaag en morgen op het Malieveld geuit te worden. Daar nam een gelegenheidscoalitie, bestaande uit het Jeannette Noëlhuis/Catholic Worker Amsterdam, Franciscaanse Vredeswacht, Haags Vredes Platform, Kerk en Vrede, Time to Turn en Vrouwen voor Vrede, geen genoegen mee.
De betogers achten de vrijheid van verzameling, demonstratie en meningsuiting tijdens de NSS in Den Haag “verregaand uitgehold”. Op het moment dat de vredesdemonstranten aan de betoging wilden beginnen, sloten agenten de groep in. Een voor een werden de circa 70 betogers aangehouden en naar een gereed staande touringcar geleid. Omdat de betogers hier vooraf rekening mee hadden gehouden, verliep hun aanhouding gemoedelijk. In de namiddag werden ze om beurten vrijgelaten, een persoon is in vreemdelingenbewaring geplaatst wegens weigering zich te identificeren.
Meer succes boekten vier ‘anti-nucleair’ activisten. Ondanks de aanwezigheid van zo’n 10.000 agenten in en rond de Hofstad, slaagden zij erin de vijver voor het Binnenhof te betreden. Gehuld in waterdichte waadbroeken liepen zij de vijver in, onderwijl spandoeken ophoudend met de opschriften ‘Disarm All Nuclear Weapons’ en ’240.000 jaar kernafval – Veiligheid? Ben je mal?’ Dat de actie in de Hofvijver plaatsvond, was vooral een knipoog naar de extreme veiligheidsmaatregelen rond de NSS.
Na korte tijd werden de activisten aangehouden. “Als men echt iets wil doen aan nucleaire veiligheid, zal men moeten beginnen met de gehele nucleaire keten te doorbreken!”, melden ze in een verklaring. “Het gevaar van nucleair terrorisme is niet eens zo groot. De kans op een nucleair ongeval ergens in die nucleaire keten is dat juist wel, maar daar praten de wereldleiders niet over, ook niet over ontmanteling van hun eigen kernwapens.”
Gisteren was het nog wel mogelijk om in Den Haag te demonstreren. De naar schatting 200 demonstranten, die van het Hobbemaplein naar het Spui trokken, vinden dat er te veel aandacht is voor nucleair terrorisme. De kans dat kwaadwillenden aan de haal gaan met nucleair materiaal is volgens de demonstranten ‘miniem’, zo laat de organisatie weten in een persbericht. “De kans dat er rampen gebeuren met kerncentrales en kernwapens is vele malen groter.” Dat veel deelnemers aan de NSS-top kernwapens of kerncentrales hebben maakt in hun ogen de NSS tot een ‘farce’.Wie: 
arrestantengroep

Volgens de politie zijn alle arrestanten vrijgelaten, ook de persoon die anoniem wenste te blijven.

Voor zover bekend heeft bijna iedereen een boete meegekregen. Voor degene die een boete mee hebben gekregen is het van belang in de gaten te houden of zij een boete of een strafbeschikking hebben ontvangen dan wel thuisgestuurd krijgen. Wanneer men een strafbeschikking ontvangt, moet hier binnen twee weken bezwaar tegen gemaakt worden. Als dit niet gebeurt wordt de beschikking onherroepelijk en kan je hier niet meer onder uit komen. Wanneer men een boete ontvangt hoeft dit niet betaald te worden. Dan is het aan het Openbaar Ministerie om uiteindelijk een dagvaarding te sturen en de zaak onder de rechter te brengen.

Let op! Wat je ook mee hebt gekregen, dit hoeft voorlopig dus niet betaald te worden! De arrestantengroep adviseert met klem dit dus ook niet te doen!


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech