Gevangenen in Alabama (VS) beginnen staking, IWW levert steun

Nieuws, gepost door: nn op 27/04/2014 04:11:33

Wanneer: 27/04/2014 - 12:43

Terwijl gevangenen in Alabama in de Verenigde Staten zich voorbereiden om te staken, probeerd dit kleine artikel een inzicht te geven in een aantal van hun eisen en de groepen die hen in hun strijd ondersteunen, waaronder de Industrial Workers of the World.

Datum: 19-4-2014
Bron: LibCom.org
Vertaling: Tommy Ryan

De gevangenen in Alabama, georganiseerd onder de naam Free Alabama Movement, hebben verklaard dat ze hun tweede staking van dit jaar, dit weekend beginnen. Deze opstand is ook relevant voor de Nederlandse context. Waar ook hier onder steeds verder gaande privatiseringen in het gevangeniswezen, in de politiek steeds meer stemmen op gaan voor het laten werken. Zoals een voorstel van minister Fred Teeven dat stelt dat “gevangenen binnen de gevangenismuren meer moeten doen om geld te verdienen”. Gevangenen werken in Nederland nu gemiddeld 20 uur per week voor 76 cent(!) per uur.

Bevestigend dat, in de woorden van de ingesloten activist Melvin Ray, gevangenissen weinig meer zijn dan een 'gratis arbeidssysteem', hebben gevangenen van de St. Clair Correctional Facility besloten om te staken. Zo stelde Ray ook ze “besloten hebben dat het enige wapen of de enige stategie... die we hebben onze arbeid is. Want dit is de enige reden waarom we hier zitten.”

Volgens Ray hebben aan de eerdere staking in januari 2014 zo'n 1100 van de 1300 gedetineerden in de St. Clair-gevangenis deelgenomen. En deze breidde zich uit naar twee andere gevangenissen in de staat. Gevangenen hopen dat deze staking nog groter zal zijn.

Dit maal heeft de Free Alabama Movement (FAM) verbanden gezocht met de Industrial Workers of the World (IWW) en hun nieuwe opgezette werkgroep “Incarcerated Workers Organizing Commitee” (Organisatorisch Commitee van Ingesloten Wekers). De IWW hoopt van buitenaf de steun te coördineren, publiciteit te genereren en over het algemeen voor de gevangenen een stem te bieden aan de buitenwereld.

Wat betreft de eisen zijn is het overkoepelende doel om werk in de gevangenis te eindigen – welke onder de wet in de staat Alabama door private werkgever voor private winst ingezet kan worden – en een fundamentele verandering in het gevangenissysteem. Tegelijk willen ze op de korte termijn ook hun woedde uiten wat betreft overbevolking, een gebrek aan educatieve- en rehabilitatie-faciliteiten en het gebruik van de isoleercel.
Of, zoals het eenvoudig uiteen wordt gezet door Ray, “als er geen focus is op onderwijs en terugkeer in de samenleving maar enkel aandacht is voor winstmarges, is menselijk lijden onvermijdelijk”.

Naast het organiseren van stakingen heeft de FAM ook een clandestiene video opgenomen met een mobiele telefoon gepubliceerd. Hierin zijn misbruik door de gevangenis-autoriteiten zichtbaar, onveilige vleesproducten, geblokkeerde gevangenis-uitgangen en blootliggende elektrische bedrading.

De gevangenen, die hun acties verzet tegen het “nieuwe Jim Crow”systeem van gedwongen arbeid en massagevangenschap noemen, hebben tot dusver verenigd gestaan over raciale en etnische grenzen heen in wat zij bestempelen als 'geweldloze' actie.

Waar de FAM-staking vanuit hier verder toe leid moet nog worden gezien. Maar één ding is zeker: van Georgia tot Californië tot Alabama, er is een beweging aan het broeien in de Amerikaanse gevangenissen. Misschien dat de FAM, met hun expliciete klassen-persectief, solidariteit en woede duidelijk kunnen maken aan het publieke bewustzijn wat de gevolgen zijn van het huidige gevangenissysteem.

Terwijl dit wordt vertaald verschijnen er nog verschillende updates. Als de onderdrukten beginnen te begrijpen wat hun macht is, zich uitspreken en samen actie ondernmen, niet als slachtoffers, maar als meederheid die een nieuwe wereld creëeren die van hen is, in de huls van het oude – is het dat de machthebbers reageren met geweld.

Op het moment van schrijven is Melin Ray, de officiële woordvoerder van de Free Alabama Movement in de isoleercel gegooid zonder kleding en zonder bed. Dit als wraak voor de strijd voor vrijheid van de duizenden gevangenen in Alabama en de 3 miljoen mensen achter de tralies in de VS vandaag de dag.

Meer informatie over de gevangenen, hun beweging en hoe te steunen is te vinden op:
http://www.iww.org/content/solidarity-incarcerated-workers-free-alabama-...
http://www.salon.com/2014/04/18/exclusive_prison_inmates_to_strike_in_alabama_declare_they're_running_a_slave_empire/
http://abcnijmegen.wordpress.com

Tags: abolitionisme arbeidsstrijd gevangenisstrijd


Wie: 
JK

Dwangarbeid en opsluiting: het is voor ons eigen bestwil

Ik haak even in op dit thema en de Nederlandse situatie. Ik schreef afgelopen week een derde artikel over de ontwikkelingen in Nederland, waarbij ik er om onverklaarbare reden vooralsnog nog maar niet in slaag om het op indymedia te kunnen publiceren. De ontwikkelingen hier zijn echter ook van belang. Dus, zo dan maar.. HIer staat het: http://www.jokekaviaar.nl/dwangarbeid-opsluiting.html
En wellicht met de hulp van een mod alsnog op de opiniepagina van Indymedia.nl

grt. jk


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech