Nieuwe belangstelling voor militaire dienstplicht en weigeren daar van in kader gedoe in media over “ nieuwe koude oorlog “ met Rusland ?

Opinie, gepost door: nn op 07/08/2014 08:09:30

Nieuwe belangstelling voor militaire dienstplicht en weigeren daar van in kader gedoe in media over “ nieuwe koude oorlog “ met Rusland ?

Nieuwe belangstelling voor militaire dienstplicht en weigeren daar van in kader gedoe in media over “ nieuwe koude oorlog “ met Rusland ?

Er is nu gedoe in de Nederlandse main stream media over wat zelfs “ een nieuwe koude oorlog “ met Rusland wordt genoemd. Het lijkt me daarom goed om het geheugen wat op te frissen in verband met de opgeschorte militaire dienstplicht zo dat iedereen weer eens na kan denken over de keuze die gemaakt moet worden als er een oproep voor militiare dienst dreigt. Ik heb daarom wat gezocht op het www. Met name in kader militaire dienst weigeren.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/krijgsmacht/dienstplicht : “ Alleen de opkomstplicht is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daarom roept Defensie dienstplichtige mannen tussen de 17 en 45 jaar niet meer op. Zij ontvangen op 17-jarige leeftijd wel een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de dienstplicht. Deze geldt weer als Nederland in oorlog is met een ander land. “
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002386/geldigheidsdatum_07-08-2014
Wet gewetensbezwaren militaire dienst artikel 3 : “ Onze Minister van Defensie doet een onderzoek instellen naar de vraag of de bezwaren zijn aan te merken als ernstige gewetensbezwaren. Onze Minister van Defensie kan het inwinnen van een advies achterwege laten, indien het een hernieuwde aanvraag betreft. “ Artikel 9 1. : De erkende gewetensbezwaarde is onder alle omstandigheden vrijgesteld van de militaire dienst. Evenmin mogen hem werkzaamheden worden opgedragen, welke naar hun aard slechts op gericht kunnen zijn de krijgsmacht hulp te verlenen. 4. De erkende gewetensbezwaarde die als dienstplichtige uitsluitend in buitengewone omstandigheden tot het vervullen van werkelijke dienst zou kunnen worden verplicht is alleen verplicht tot het vervullen van vervangende dienst in buitengewone omstandigheden. 11 4. De erkende gewetensbezwaarde die als dienstplichtige uitsluitend in buitengewone omstandigheden tot het vervullen van werkelijke dienst zou kunnen worden verplicht is alleen verplicht tot het vervullen van vervangende dienst in buitengewone omstandigheden.

Mijn “ geweten “ is in de tachtiger jaren getoetst in kader van mijn beroep op de wet gewetens bezwaren. Geweten tussen aanhalingstekens want toen en nu moeilijk begrip. Ik ben direct na een gesprek erkend. Het gesprek was met een geestelijke. Dat weet ik omdat ik zijn beroep vroeg. Wantrouwig vroeg hij mij waarom ik dat beroep wilde weten maar in tweede instantie vertelde hij me wel wat zijn beroep was. Verder was er nog iemand aanwezig die aantekeningen maakte. Niet iedereen werd direct erkend ik ben er een tegen gekomen toen die in beroep moest want niet erkend. Ook heb ik toen gesproken met wat genoemd werd een “ totaal weigeraar “ die in de gevangenis had gezeten vanwege dat totaal weigeren. Hij werkte in de bibliotheek van de gevangenis tijdens zijn straf. Wat zou jij gaan doen ? Totaal weigeren of een beroep op de wet gewetens bezwaren ? Tussen veroordeelden van uit strafrecht zitten in de “ pik orde “ van een gevangenis niet iedereen kan dat aan. Verangende dienst kostte je 18 maanden en 20 dagen een half jaar langer dan militaire dienst. “ Die straf moet er af “ was de leuze van de Vereniging dienstweigeraars waar ik toen lid van was. Dat is toen niet bereikt volgens mij. De keuze voor vervangende dienst werd ook wel gedaan in kader carriere met name door afgestudeerden universiteit die als assistent in opleiding hun vervangende dienstplicht konden doen. Wat vind jij van die carriere keuze ?
Dat was “ vredes tijd “ maar de druk zal groter zijn als er direct een gewapend conflict dreigt mobilisatie en dergelijke. Hoe denk je onder die druk te functioneren ? Hoe bereid je je daar op voor ?
Er zullen er zijn die stellen dat een gewapend conflict met Rusland kort zal duren want snelle escalatie inzet atoom wapens the end. Al die duizenden atoom wapens in West Europa slechts een kleine minderheid die zich er druk over maakt. Als ik terug denk aan bijvoorbeeld het geringe aantal demonstranten in Den Haag tijdens de recente NSS in Den Haag https://twitter.com/stopdenss dan is mijn idee dat de dreiging inmiddels te abstract is voor velen en dat ze daarom niet demonstreren. Mogelijk heeft zo' n nieuwe “ koude oorlog “ dan toch nog iets goeds het minder abstract maken van de dreiging en als gevolg daar van vernietigen van alle atoomwapens en opheffen Nederlandse en andere krijgsmachten.

Tags: war oorlog

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech