Rapper Gikkels gaat optreden bij manifestatie “Samen Tegen Racisme”

Nieuws, gepost door: Comité Samen Tegen Racisme op 18/09/2014 09:12:52

Wanneer: 18/09/2014 - 13:02

Rapper Gikkels gaat aanstaande zaterdag optreden op de manifestatie “Samen Tegen Racisme” in Den Haag. Gikkels staat naast nummers als 'Doofpot' ook bekend om zijn maatschappelijke inzet en projecten. Zo geeft hij momenteel workshops op diverse basisscholen en middelbare scholen. Ook heeft hij in samenwerking met De Doetank en Amnesty International een succesvolle documentaire op poten gezet met betrekking tot etnische profilering bij de politie in Nederland.


De manifestatie wordt georganiseerd door Comité Samen Tegen Racisme, dat bestaat uit meer dan 30 organisaties, en vindt plaats op Plein 1813. De manifestatie zal om 13:00 beginnen.

Racisme en intolerantie hebben de afgelopen jaren flink aan terrein gewonnen, zowel in de politiek als op straat. Enkele weken geleden demonstreerde de rechts-extremistische organisatie Pro Patria in de Haagse Schilderswijk. Deze demonstratie was zogenaamd tegen moslimfundamentalisme, maar bleek uiteindelijk gericht tegen alle islamitische buurtbewoners van de Schilderswijk.

Nadat deze demonstratie werd geblokkeerd door buurtbewoners roepen dezelfde extreemrechtse figuren op om 20 september weer te demonstreren in de Schilderswijk. Ditmaal gooit de PVV nog eens olie op het vuur door ook voor deze demonstratie op te roepen.

Maar racisme is niet alleen iets van extreemrechtse groepen of politieke partijen als de PVV. Racisme zit veel dieper in de samenleving, en het is veel wijder verspreid. Nog steeds is Zwarte Piet onderdeel van het ieder jaar terugkerende Sinterklaasfeest. Op de groeiende protesten tegen deze racistische karikatuur van een slaaf wordt afwijzend gereageerd. Dit gaat van het wegwuiven ervan tot reageren met meer racisme, en in sommige gevallen ook nog bedreigingen en geweld. Ook is er nauwelijks aandacht voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.

Islamofobie is ook een vorm van racisme die steeds meer opduikt. Hierbij gaat het niet om kritiek op religie, maar om het wegzetten en discrimineren van mensen op basis van hun afkomst. Islamofobie moet in kaart worden gebracht en actief bestreden worden. Islamofobie is een vorm van discriminatie die officieel erkend moet worden, en actief bestreden moet worden, net zoals homofobie en antisemitisme. Moslimhaat is de afgelopen tien jaar steeds verder geïnstitutionaliseerd geraakt.

Vluchtelingen die een beter bestaan zoeken worden tot wel 18 maanden opgesloten in grensgevangenissen en daarna rechteloos op straat gegooid. En bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte worden afgeschoven op armen, waarna vervolgens weer een zondebok voor de crisis word aangewezen, namelijk de ‘migrant’ en de zogenaamde ‘buitenlander’. Zo is De Tweede Kamer voornemens om ‘kansarme’ Caribisch-Nederlandse nieuwkomers terug te sturen naar de eilanden.

Voor allerlei problemen in de samenleving en actuele ontwikkelingen in de wereld wordt ‘de ander’ aangewezen als zondebok. Alle moslims krijgen de schuld van de daden van religieuze extremisten; op de misdaden van Israël wordt soms gereageerd met antisemitische uitspraken waarbij alle joden hiervan de schuld krijgen; critici van racistisch beleid worden weggezet als ‘zeurpieten’ of extremisten.

We moeten ons daarom duidelijk uitspreken tegen alle vormen van racisme, waaronder islamofobie antisemitisme. Tegen religieus fundamentalisme en de extreemrechtse hetze. Tegen racistisch politiegeweld en etnisch profileren in alle vormen. Tegen racistische en stigmatiserende tradities en tegen de bezuinigingspolitiek van de overheid. Want het ene racisme mag nooit worden bestreden met het andere.

Het is belangrijk dat we ons laten horen voor een solidaire samenleving, een samenleving waar we staan voor verdraagzaamheid. Een krachtig geluid tegen een samenleving die is gebaseerd op angst en uitsluiting. Het kan anders, het moet anders!

Locatie: Plein 1813, Den Haag
Tijd: 13:00

Comité Samen tegen racisme

http://www.samentegenracisme.nl


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech