Libische vluchtelingen demonstreren voor de Tweede Kamer, vandaag 29 oktober

Nieuws, gepost door: Wij Zijn Hier op 29/10/2014 10:10:50

Wanneer: 29/10/2014 - 11:13

PERSBERICHT: LIBISCHE VLUCHTELINGEN DEMONSTEREN VOOR TWEEDE KAMER

Woensdag 29 oktober 2014, van 14:00 – 15:30 uur demonsteren Libische vluchtelingen van de zelfgeorganiseerde groep Wij Zijn Hier op het Plein, voor de Tweede Kamer omdat er in de commissievergadering Veiligheid en Justitie gesproken wordt over het asielbeleid en het beleid ten opzichte van verschillende landen.

Vanaf begin juli 2014 escaleerde het geweld in Libië, met name in Tripoli en Benghazi. Overal in het land is er sprake van een humanitaire noodsituatie en grootschalige mensenrechtenschendingen.

Een deel van deze vluchtelingen heeft jarenlang een verblijfsvergunning gehad, maar die is na de verkiezingen in Libië afgelopen zomer ingetrokken. Na de verkiezingen zou namelijk alles goed komen, beredeneerde de IND. Echter, het tegendeel is waar. Er is nu een situatie die in de buurt komt van een burgeroorlog, waarin allerlei verschillende groepen elkaar bevechten en er geen veiligheid is. Er is een enorme wapenvoorraad beschikbaar, onder andere verstrekt door Europese landen in de strijd tegen Khadaffi. Een ander deel van de vluchtelingen heeft nooit een status gekregen omdat hun verhaal niet geloofd werd. Voor iedereen geldt dat het momenteel onmogelijk is om naar Libië terug te keren.

- Het hoofd van de VN-missie in Libië stelde op 27 augustus 2014 dat er continu gewapende strijd plaatsvindt in Tripoli, Benghazi en andere delen van het land.
- The Guardian meldt op 31 augustus 2014 dat overal in Tripoli aanvallen en plunderingen plaatsvinden. Er zijn talloze meldingen van willekeurige moorden en buitengerechtelijke executies in Libië.
- Bijna alle westerlingen, inclusief diplomaten, zijn per auto naar Tunesië gevlucht. Het land valt nu uit elkaar; wat over blijft, is een monsterlijke schaduwstaat, schrijft de New York Times, gebaseerd op milities met oneindige voorraden wapens en munitie, en zonder enige moraal.
- Het officiële reisadvies zegt: Reis niet naar Libië. Als u in Libië verblijft, verlaat het land. (...) De Nederlandse ambassade in Tripoli is sinds 29 juli 2014 tijdelijk gesloten vanwege de slechte veiligheidssituatie.

Het vliegveld is beschoten en ingenomen. Terugkeren lijkt puur theoretisch. Toch worden Libische vluchtelingen op straat gezet, omdat zij terug zouden moeten. Diverse Libiërs die eerder uit Nederland zijn teruggestuurd zijn daar om het leven gekomen. Er heerst angst en wanhoop onder de vluchtelingen. Men ziet de gruwelijke beelden uit hun thuisland op internet en horen hartverscheurende verhalen van bekenden ter plaatse.

De groep Libiers wil het publiek informeren over hun situatie. Tevens willen zij de politiek aangeven dat het beleid niet klopt en dat het gewijzigd moet worden. Ook hopen zij op betere en zorgvuldigere asielprocedures. Andere vluchtelingen van de groep Wij Zijn Hier en supporters zullen ook aanwezig zijn om solidariteit te tonen en om het gat in de asielprocedure te belichten. Eveneens komen Nederlands/Libische mensen mee protesteren. Zij ervaren eveneens hoe hun land van herkomst veranderd is in een chaos van geweld en willen benadrukken dat het momenteel onverantwoord is om mensen (ongeacht hun achtergrond) naar Libië te sturen.

Over Wij Zijn Hier:

Wij Zijn Hier is een groep vluchtelingen in Amsterdam die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven. De mensen mogen niet blijven maar kunnen ook niet terug en ook niet naar een ander land. Hier zit een desastreus gat in de Nederlandse asielprocedure. De groep heeft besloten de onmenselijke situatie waarin zij leven zichtbaar te maken, door zich niet meer te verschuilen maar juist de publiciteit te zoeken. Dankzij de kracht van de vluchtelingen en de hulp van vele supporters, bestaat de groep al zo'n twee jaar.

Meer informatie:

- Facebook pagina: www.facebook.com/WijZijnHier
- speciaal voor Libië campagne: https://www.facebook.com/pages/Wij-zijn-hier-2/734328776640385?ref=br_rs

Contacten voor de pers:

Mohamed: 06 34 16 56 33
Pieter: 06 26 15 43 55

* KOM OOK NAAR DE DEMONSTRATIE *


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech