PERSBERICHT 14 NOVEMBER 2014: Turkse politieke vluchtelingen met kinderen dreigen aanstaande zondag te worden uitgezet

Nieuws, gepost door: Steungroep gezin Karabulut op 14/11/2014 11:11:55

Wanneer: 15/11/2014 - 00:02

De politieke vluchtelingen Leyla en Ali Karabulut, hun zesjarige dochter Defne Naz en hun eenjarige zoon Ernesto Serdar zijn sinds 10 november 2014 vastgezet in detentiecentrum in Zeist. Ze dreigen te worden uitgezet op zondag 16 november om 11:30 uur, vanaf luchthaven Schiphol en met medewerking van de KLM.

Stop deportation of Karabulut family

Na jarenlange gevangenisstraf, marteling en bedreiging door de Turkse overheid is de familie gevlucht naar Nederland. Ze waren vanwege hun politieke activiteiten gevangen gezet. De broer van Ali Karabulut, Serdar Karabulut, stierf tijdens in de gevangenis tijdens een hongerstakingsactie.

Hij is een van de vele slachtoffers van de Turkse staatsrepressie. Het gezin Karabulut zoekt hier veiligheid en bescherming. Na een asielprocedure van vier jaar heeft de IND het gezin afgewezen. Volgens de overheid zou het voor hen veilig genoeg zijn om naar Turkije terug te keren. Maar niets is minder waar. De IND stelt dat de Turkse staat geen aanhoudingsbevel heeft lopen tegen Leyla en Ali. Maar deze politieke vluchtelingen, die ageren tegen het regime van Erdogan, zijn vogelvrij verklaard door de Turkse staat. Ze zijn al vaker opgepakt en gemarteld. Vanwege hun dissidente verleden kunnen ze op elk moment opnieuw worden vervolgd. Er is dus geen enkele garantie op een veilig bestaan in Turkije.

Zoontje Ernesto Serdar is in Nederland geboren. Hij is ernstig ziek en als gevolg daarvan is bij hem op zeer jonge leeftijd een nier verwijderd. Hij krijgt in de gevangenis niet de juiste voeding, waardoor zijn gezondheid verslechtert. Dochtertje Defne Naz moet op jeugdige leeftijd al bewust ondergaan dat het leven van haar ouders, broertje en haarzelf op losse schroeven komt te staan. Leyla heeft psychische klachten waarvoor ze onder behandeling is. Ze is getraumatiseerd door de jarenlange gevangenschap in Turkije. Op dinsdag 11 november had ze een afspraak met haar psychiater, maar het gezin werd op maandag 10 november al opgepakt. Het werd Leyla dus niet eens toegestaan om psychische hulp te krijgen. Doordat ze niet naar de psychiater kon gaan, was het ook niet mogelijk om een rapport te krijgen over haar psychische klachten. Daarom was er alleen een verklaring van de huisarts beschikbaar. Die verklaring vond het Europese Hof voor de Rechten van de Mens onvoldoende om de zaak van het gezin in behandeling te nemen, zo bleek vanmiddag. De overheid heeft haar dus niet eens de mogelijkheid gegeven om een rapportage te laten opmaken door haar specialist.

Het gezin Karabulut zit opgesloten in de nieuwe gezinsgevangenis van Kamp Zeist. Die gevangenis is het zogenaamde “humane alternatief” van de overheid om het protest tegen het gevangen houden van gezinnen met kinderen de mond te snoeren. Leyla herleeft daar nu haar trauma’s achter zes meter hoge muren met schrikdraad en en een extra hek met NATO-draad. De bezoekers worden bij binnenkomst gestript door de beveiliging. Het gaat dus om een regelrecht gevangenisregime.

Ali is sinds woensdag 12 november in honger- en dorststaking gegaan. Uit bloed- en urine-onderzoek blijkt dat zijn gezondheidstoestand sterk achteruit gaat. Er bestaat het levensgrote risico dat Ali blijvende schade oploopt aan organen en hersenen. Ali ziet zich gedwongen om zijn lichaam en zijn leven in te zetten als laatste redmiddel in de strijd tegen deportatie, marteling en gevangenschap.

De kinderrechtenorganisatie Defence for Children heeft zich inmiddels over de zaak gebogen. Men heeft contact gehad met de advocaat en gaat de politiek aanspreken. Stichting LOS, een belangenorganisatie voor mensen zonder verblijfsrecht, heeft contact met Dokters van de Wereld, die bezig is om een onafhankelijke vertrouwensarts te regelen. De SP- en D66-fractie hebben met bezorgdheid kennis genomen van de inhoud van de zaak en inmiddels contact gehad met de advocaat van het gezin, Christiaan van Dijk. Ze gaan staatssecretaris Fred Teeven een brief sturen waarin ze zullen vragen om opschorting van de uitzetting, zodat nader onderzoek kan plaatsvinden.

Het ondersteuningsnetwerk rond en de solidariteit met het gezin is snel aan het groeien. Vanmiddag vond er een demonstratie plaats voor het gebouw van de Tweede Kamer. Vele tientallen mensen uit diverse hoeken lieten daar blijken dat het gezin Karabulut niet uitgezet dient te worden en hier verblijfsrecht moet krijgen. Het gezin en hun ondersteuners roepen iedereen op om zich uit te spreken tegen uitzetting van het gezin en tegen de gruwelijke behandeling die de overheid hen oplegt, waardoor Ali Karabulut zich gedwongen ziet om zijn leven in de waagschaal te stellen. Ook roepen ze de KLM op om niet mee te werken aan de uitzetting van het gezin naar Turkije. Bovendien roepen ze de passagiers van de KLM-vlucht met vluchtnummer KLM1613, die op 16 november om 11:30 uur vanaf luchthaven Schiphol vertrekt, op om buiten en binnen het vliegtuig te protesteren tegen de dreigende uitzetting van het gezin.

Organisaties die zich solidair willen verklaren met het gezin Karabulut, kunnen dat laten weten door hieronder te reageren of door te mailen naar: apouri@gmail.com. Voor meer informatie bel: 06-55362313 (Ahmed Pouri).

Het gezin Karabulut moet hier blijven en verblijfsrecht krijgen!

Steungroep gezin Karabulut

*Informatie mensenrechten en politieke repressie Turkije*:

“De antiterrorismewetgeving werd de afgelopen jaren te pas en te onpas gebruikt om mensen voor volstrekt legale activiteiten als politieke toespraken, kritische teksten, deelname aan protesten en banden met erkende politieke groeperingen en organisaties voor de rechtbank te slepen. Door terrorisme erg ruim te formuleren, kan deze wetgeving gemakkelijk worden misbruikt om als lastig ervaren personen aan te pakken. En dat gebeurt dus ook.” https://www.amnesty.nl/repressieve-wetgeving-in-turkije

“De onschendbaarheid van de politie werd pijnlijk geïllustreerd toen Sedat Selim Ay, een politiechef die in 1996 is veroordeeld voor martelingen van gevangen en in 1997 aangeklaagd voor martelingen en verkrachting - het OM heeft de zaak destijds geseponeerd, wat Turkije een boete van het Europese Hof voor de Mensenrechten opleverde - in 2012 gepromoveerd is tot vervangend korpschef van Istanboel.” http://www.volkskrant.nl/opinie/erdogan-toont-langzamerhand-zijn-ware-ge...

Audio Turkije over medogeloze behandeling van critici en politieke tegenstanders door Turkse overheid: http://nos.nl/audio/571118-bram-vermeulen-fusun-erdogan-praatte-te-veel-...

De onderstaande organisaties ondersteunen het gezin Karabulut:

PRIME
Gezi Solidarity Netherlands
No Border-netwerk
Occupy Rotterdam
Refugee Network Rotterdam
Doorbraak
De Fabel van de illegaal


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech