Rémi Fraisse: Politie moordt, oproep tot opstand

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 15/11/2014 11:12:49

Wanneer: 15/11/2014 - 01:03

Protesten in Frankrijk na de politiemoord op demonstrant Rémi Fraisse (zie voor achtergrond oa. hier: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/franse-demonstrant-gedood-door-politie.html) houden aan. Met name scholieren zijn de straat opgekomen en tientallen scholen zijn momenteel geblokkeerd.(Bron oa. overzichtje op indymedia linksunten https://linksunten.indymedia.org/de/node/127316, links soms naar Duitstalige artikelen, meest Frans)

Protesten van scholieren tegen de moord op Rémi Fraisse zijn uitgebreid naar ook buiten de Franse hoofdstad, waar sinds een week blokkades van scholen, demonstraties en directe acties https://linksunten.indymedia.org/fr/node/127132 geschieden. Ondertussen hebben dergelijke acties ook andere steden, en universiteiten bereikt.

Zo kwamen gisteren (12 nov. vert) 200 studenten bijeen op een vergadering op de campus van Rennes, http://www.liberation.fr/societe/2014/11/12/remi-fraisse-ag-de-pres-de-2...
In Lyon trokken honderden naar het hoofdbureau van Politie. Blokkades van scholen waren er de afgelopen dage ook weer in de hoofdstad, en bijeenkomsten op universiteiten. Aansluitend waren er gemeenschappelijke demonstraties http://www.youtube.com/watch?v=mon93fKjYS0 van scholieren en studenten. Noordelijk van de hoofdstad, in Seine-Saint-Denis, waar maandag een menigte van 150 mensen flinke vernielingen hadden aangericht, werd gisteren op twee plekken de politie aangevallen. Bij een centrale demonstratie in Parijs waren vandaag ook weer vernielingen en aanvallen op politie. In Rouen trad de politie vandaag met slagstokken tegen scholieren op.

In het algemeen zijn de acties gericht tegen de repressie van de politie, steeds weer is de leus "Smeris, varkens, moordenaars" te horen. Op posters wordt herinnerd aan de meer dan 120 mensen die sinds 2000 door de politie gedood zijn. Ook richten de protesten zich tegen het racisme bij het politieapparaat, er wordt gescandeerd: "Wij zijn allen kinderen van immigranten". De hoop die de staat had dat de protesten na de dood van Rémi Fraisse na een paar dagen zouden verwateren, is niet in vervulling gekomen. Afgelopen dagen kwamen volledig nieuwe mensen de straat op http://www.youtube.com/watch?v=TdWQFFGBsI0 en alleen vandaag al waren er in 20 steden bijeenkomsten en acties plaats (lijst van acties https://nantes.indymedia.org/articles/30524)

Ondertussen zijn er ook opnames openbaar gemaakt http://www.lemonde.fr/planete/article/2014/11/12/revelations-sur-les-con... van de politieradio, waaruit duidelijk blijkt dat de politie meteen geweten heeft, dat ze een mens hadden gedood met een van hun granaten. De hele aanvankelijke enscenering over "onbekende doodsoorzaak" en dergelijke, is dan ook duidelijk ontmaskerd als een poging tot verhulling en winnen van tijd.

Verder wordt voor 22 november opgeroepen tot een "internationale dag tegen politierepressie". In Athene hebben mensen het kantoor van het Franse persbureau AFP bezet. http://fr.contrainfo.espiv.net/2014/11/13/athenes-action-en-solidarite-a...
En hier vind je http://fr.contrainfo.espiv.net/2014/11/10/toulouse-manifestation-contre-... een (Franstalig) bericht over de de dag van de verboden landelijke demonstratie in Toulouse. (Toulouse is de meest dichtstbijzijnde stad bij Testet waar Rémi Fraisse gedood werd, vert.) van afgelopen weekend. Er zal daar op 22 november een nieuwe poging https://iaata.info/Appel-a-participer-a-la-journee-du.html gedaan worden om een grotere demonstratie tegen de wil van de politie in door te zetten.

-----------

Aanvullingen: Grote scholierenbonden hebben zich achter de protesterende scholieren gesteld en ondersteunen de acties. Interessant is ook dat de scholieren ook de zaak van repressie tegen ongedocumenteerden opvoeren. Zo duikt overal de leus op dat "Yero terug moet komen", hetgeen verwijst naar een scholier van Mauretaanse afkomst die opgepakt is omdat hij geen verblijfspapieren heeft, en uitgezet dreigt te worden. (Bron http://campus.lemonde.fr/campus/article/2014/11/13/remi-fraisse-converge...)

Indrukwekkend filmpje over Frans politiegeweld uit 2013: http://www.youtube.com/watch?v=rc_tE129DZQ

Stillen te werk bij scholierendemonstratie in Parijs https://www.youtube.com/watch?v=P6qFCWkpFuY

18 moorden door politie in 2012 http://www.bastamag.net/Bavures-policieres-mortellesWie: 
nn

De ochtend na de rellen verklaarden lokale autoriteiten dat ze het lichaam van een demonstrant hadden gevonden en dat het "onmogelijk" was om meteen de doodsoorzaak te bepalen. Het transcript van opgenomen gesprekken tussen oproerpolitie die betrokken zijn bij het geweld rond het Sivens stuwmeerproject bewijst echter dat ze wel meteen zagen wat er gebeurd was.

http://www.ibtimes.co.uk/remi-fraisse-french-police-concealed-informatio...Wie: 
nn

Zie ook eerder op Indy.nl: 'Franse demonstrant gedood', https://www.indymedia.nl/node/25154 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech