Studenten verlaten Spinhuis onder druk van UvA

Nieuws, gepost door: Spinhuis Collectief op 30/12/2014 12:08:05

Wanneer: 30/12/2014 - 20:48

Het Spinhuis Collectief heeft aangekondigd dat ze op vrijdag 2 januari om 15:00 het gekraakte Spinhuis zullen verlaten en de sleutel overhandigen aan de UvA. Afgelopen maandag heeft de rechtbank geoordeeld dat de UvA een spoedeisend belang heeft bij een ontruiming van het pand. Vanwege de hoge geldboetes die de UvA bedongen heeft in het geval van tegenwerking van de heringebruikname door de universiteit, zien de studenten zich genoodzaakt om hun actie voor nu te staken.

Sinds de kraak van het Spinhuis afgelopen september heeft de UvA getracht de studenten uit het pand te krijgen. In oktober daagde de UvA de ondertekenaars van een verzoek naar meer informatie over het Spinhuis (Wob-verzoek) voor de rechter en eiste het exorbitante bedrag van 100.000 euro per student per dag aanwezigheid. Daarbij heeft de UvA aangegeven het Wob-verzoek niet in behandeling te nemen, waarmee zij elke mogelijkheid tot constructieve dialoog onmogelijk maakte, aldus de studenten.

“Je ziet het overal! Eerst op het Science Park (fusie met de VU), nu bij de bezuinigingen op de geesteswetenschappen, en op de VU wordt ook jaren hard gesnoeid, zonder dat studenten en docenten daar iets over te zeggen hebben. En als we onze mond opentrekken worden er bewakers met honden op ons afgestuurd, die honderdduizenden euro's kosten. Geld waar makkelijk twee studies op de FGw van betaald kunnen worden,” verklaart studentenraadslid Ruud van der Veen. De studenten zien in de manier waarop zij, en andere kritische stemmen, behandeld worden exact de kritiek die zij op de universiteit uiten terug. Het top-down management, gebrek aan inspraak, de fetisjering van het rendementsdenken; de universiteit wordt gerund als bedrijf en wordt steeds meer een verlengstuk van het bedrijfsleven.

De studenten hebben de afgelopen tijd in het Spinhuis kunnen meemaken wat een bloeiende academische gemeenschap kan betekenen voor een universiteit. Er is duidelijk behoefte aan ruimtes die studenten zelf beheren en waar ze zichzelf kunnen organiseren. “Van debatten met Kamerleden, tot een workshop psychogeografie, van een regelmatige cultfilmbioscoop tot een feministische poëzieavond, we hebben het allemaal meegemaakt. En één ding is zeker: de rector mag trots zijn, ze hebben van ons competentere rebellen gemaakt,” lacht Van der Veen.

Tags: Spinhuis studenten UvA


Wie: 
nn

De Spinhuiskrakers zijn terug van weggeweest. Een kleine maand na hun gedwongen vertrek uit het Spinhuis waren ze vanmiddag te vinden in Atrium, de UvA-kantine op het Binnengasthuisterrein. Dit keer was er echter geen sprake van een kraak, maar van een gemoedelijke picknick met gratis tosti’s.

Het Spinhuis Collectief nam volgens woordvoerder Joris van Wouden daarmee ‘een stukje UvA terug’. ‘De cateringmanager zei tegen me dat dit “zijn bedrijf” is. Maar de universiteit is helemaal niet van een bedrijf, maar van de studenten,’ zegt hij. ‘Wij willen hier gezellig picknicken en tosti’s maken, net zoals we in het Spinhuis deden. Dat moet gewoon kunnen.’ En passant protesteert de beweging daarmee tegen de prijzen die cateraar Eurest hanteert. ‘Het schijnt dat je in de Tweede Kamer goedkoper kunt eten,’ zegt Van Wouden.

De cateringmanager dreigde volgens Van Wouden de politie erbij te halen als de picknick zou worden doorgezet. Een half uur na aanvang lijkt dat dreigement niet te zijn ingelost. Wel komt er een bewaker langs die een van de actievoerders sommeert om geen flyers uit te delen. ‘Dat mag volgens hem niet, omdat we krakers zouden zijn. Ze denken zeker dat we het atrium kraken,’ zegt de flyeraar verontwaardigd. Van Wouden: ‘Mocht de politie alsnog komen, dan bied ik ze een tosti aan.’

De zogeheten ‘picknick schtick’ is volgens Van Wouden een vooraankondiging van meer acties de komende periode. ‘We gaan in ieder geval elke week picknicken op een UvA-locatie,’ zegt hij. ‘Verder plannen we acties waar ik op dit moment nog niks over kan zeggen.’

http://www.foliaweb.nl/studenten/spinhuis-collectief-bezet-atrium/

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech