Actie tegen bomenkap

Nieuws, gepost door: De Leidse ELFjes op 14/01/2015 01:08:57

Wanneer: 14/01/2015 - 09:36

Leiden- Vandaag zou moeten worden begonnen met de kap van 60 bomen in de Tuin van Noord, een fijne groenplaats in een stadsdeel dat de afgelopen jaren grote veranderingen heeft gezien. Het ene na het andere project wordt erdoorheen gedrukt. De Leidse Elfjes zijn het hiermee oneens en daarom is doormiddel van sabotage een spaak in het wiel gestoken. De kap van bomen kan namelijk nooit zomaar worden geaccepteerd. Zeker niet in een stad met zo weinig groen als Leiden.


Een paar dagen geleden is de bouw van een theehuis voor de buurtbewoners van Leiden Noord begonnen. Naar het oorspronkelijke plan zouden er vandaag 125 bomen worden gekapt om ruimte aan dit theehuis te bieden. Het bezwaar en de strijd van enkele Leidenaren heeft dit aantal nog terug weten te brengen tot 60 bomen. Dit aantal is echter nog steeds onaanvaardbaar, vinden De Leidse Elfjes. Daarom zijn de markeringen op de bomen vannacht van de bomen verwijderd, teneinde kap in deze omgeving tegen te gaan.

De met kap bedreigde bomen zijn volledig gezond en er is geen enkele gegronde reden om ze te doden. Het theehuis is ontworpen naar duurzaame richtlijnen, wat te prijzen valt. Dit wordt echter volstrekt teniet gedaan door het doden van zoveel groen. De 60 bomen pompen veel water weg, iets wat maar al te nodig is in de natte Tuin van Noord. Bovendien vangen en filteren de bomen de wind. Ze zorgen er voor dat fijnstof niet door de Leidenaren wordt ingeademd. Iedere Leidenaar weet dat de uitlaatgassen van de Willem de Zwijgerlaan de gezondheid niet ten goede komen. Ook bij het kappen van bomen komt CO2 vrij, hetgeen voor klimaatverandering zorgt. Iedereen merkt dat de laatste winters niet te vergelijken zijn met die van voorheen. Bomen zorgen ervoor dat CO2 wordt vastgehouden en het klimaat niet verder verstoord wordt. Het argument van de groen-designer dat er bomen terug zouden worden geplant is een onzinnig argument. Niet alleen zijn de beoogde walnoten totaal ongeschikt voor deze natte omgeving, ook zullen oude bomen worden gekapt om plaats te maken voor jonge bomen. De hoeveelheid water die weggepompt wordt en de hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen zouden op z'n minst overeen moeten komen met de hoeveelheid biomassa die er gekapt zal worden. Oftewel, ruwweg 40 jonge bomen voor elke gekapte boom.

Een aantal Leidse Elfjes zijn in de maneschijn, gewapend met spandoek en schuursponsjes, aan de Tuin van Noord verschenen om de dood voor deze hoge buurtbewoners te verhinderen, alvorens in het ochtendgloren hun weg terug naar het Elvenbos te verkiezen.

De Leidse ELFjes


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech