Verslag over de manifestatie tegen discriminatie en racisme, het zwarte schaap

Nieuws, gepost door: AFA Fryslân op 19/03/2015 03:01:15

Waar: Leeuwarden, Netherlands
Wanneer: 19/03/2015 - 14:16

WE SHALL OVERCOME, WE ZULLEN OVERWINNEN, BASISRECHTEN VOOR IEDEREEN !Afgelopen zaterdagmiddag 14 maart 2015, gelijktijdig aan de verkiezingsmarkt van de provinciale staten, heeft AFA-Fryslân met succes de manifestatie tegen discriminatie en racisme georganiseerd in Leeuwarden. Vroeg in de ochtend werd er door de 'Kale Kip' al veganistische soep gekookt en tijdens de opbouw van de verkiezingsstands werd er druk onderhandeld hoe het podium zou worden geplaatst. Opvallend was de aanwezigheid van de 'handhavers' en politie vanaf het prille begin. Het duurde niet lang totdat de de beweging Wilders zich ook liet zien. Ze werden gesommeerd hun verkiezingsstand ver af van het podium te plaatsen. De vergunning was immers al veel eerder verleend aan AFA-Fryslân dan aan PVV Fryslân. Er waren al spontane en leuke reacties over het kat en muis spel ontstaan.

Harcourt Klinefelter over vrijheid

Het podium was gearriveerd en de spandoeken, de infostand Alaska, de broodjes en de koffie waren er inmiddels ook al. Met DJ Holy Rhythm schalde Marley door de luidsprekers. Een succes was vooral de komst van brassband 050, een jonge enthousiaste Caribische drumband uit Groningen die de hele verkiezingsmarkt overstemde. Hiermee trokken ze een overweldigende aandacht van publiek voorafgaande aan de aankondiging van onze eerste spreker Harcourt Klinefelter, in de jaren 60 pr-medewerker van Martin Luther King. "Als ik hoor dat we minder willen van bepaalde groepen, wordt ik ongerust over dit land. Dat het minder kleurrijk zou kunnen worden. Dat wij de vrijheid verliezen om te zijn zoals we willen zijn."

Karacan over respect

Hierna wisselden de sprekers elkaar af met tussendoor muziek van onze DJ. Dit was vervolgens een spreekster van de voormalige Noodopvang Witmarsum en dhr. Karacan, voorzitter van het moskee bestuur in Drachten. Hij vond dat "wij allemaal klein kinderen van Adam en Eva zijn en broeders en zusters van elkaar. Waarom is er discriminatie of racisme terwijl wij met z'n allen hier in dit mooie land kunnen zijn en kunnen leven. Wij zullen elkaar in onze normen en waarden moeten laten en respecteren. Wij zijn al sinds de jaren 60 in Nederland en voelen ons ook Nederlander." Dhr. Karacan bedankte de organisatie van de manifestatie en hoopte op een vreedzaam leven in een wereld zonder racisme en discriminatie.

De akoestische 'Handhaving'

Rondom de manifestatie was er een spontaan optreden van de autonoom akoestische 'Handhaving'. De actie van straatmuzikanten werd met rust gelaten en ook de gratis weggeef van veganistische soep. Ondanks het koude en gure weer waren er rondom 80 bezoek(ster)s die geen confrontatie hebben gezocht met de Wilders' beweging. De lijstaanvoerder van PVV Fryslân kon slechts alleen maar zeggen dat hij het niet erg vond dat AFA Fryslân er ook was. "We leven in een land waarin iedereen recht heeft op vrijheid van meningsuiting" vertelde hij.

Namens de organisatie van AFA FryslânWie: 
nn

Persbericht

tegen discriminatie en racisme, 'het zwarte schaap'

Komende zaterdag is er in het centrum van Leeuwarden om 14:00 uur, op de Lange Pijp nabij het waaggebouw, een manifestatie tegen discriminatie en racisme. Dit jaar hebben we als sprekers; Harcourt Klinefelter (in de jaren 60 pr-medewerker van Martin Luther King) een woordvoerder van de voormalige Noodopvang Witmarsum (vervanger van Willemijn van der Werf), Genghis Caracan (de voorzitter van het moskeebestuur in Drachten) en Reimer van Ruiten (AFA-Fryslan). De manifestatie is gelijktijdig aan de provinciale verkiezingsmarkt. "Voor het slagen van het kwaad is niets anders nodig dan dat goede mensen niets doen. Als goede mensen niets anders doen dan voor hun gezinsleden zorgen, hun sport beoefenen, televisie kijken, kunnen kwadere krachten ongestoord hun onzalige praktijken uitvoeren. De kwade krachten worden dan niet gehinderd door de zogenaamde zwijgende meerderheid." (Martin Luther King)

voor iedereen!

In 2015 staan de sociale voorzieningen nog meer onder druk. Vluchtelingen, arbeidsmigranten, uitkeringsgerechtigden, studenten en ouderen, mensen met een beperking moeten voortaan 'hun eigen broek ophouden'. Tot nu toe is er nog niet eens een fatsoenlijke 'bed bad en brood' maatregel voor vluchtelingen die op straat leven en Europese arbeidsmigranten ondervinden nog steeds hinder vanwege huisvesting, uitkeringsgerechtigden ontvangen bij aanvraag in een periode van 2 maanden vaak geen uitkering, studenten moeten hun eigen studie financieren, mensen met een beperking raken hun baan of dagbesteding kwijt.

zwarte schaap in 2011

In 2011 is 'het zwarte schaap' ook georganiseerd om te protesteren tegen het gedoogkabinet met Wilder's PVV waarmee het CDA en VVD begonnen waren. Dit was het begin van een nieuw-rechtse politiek die hun aandacht verwaarloosde aan de stelselmatige discriminatie op de arbeidsmarkt, ook omtrent stageplekken. Er werd bezuinigd op onderwijs, voorzieningen voor studenten maar ook kunstenaars, orkesten werden wegbezuinigd en zelforganisaties van minderheden. Er was een 40% bezuinigingsmaatregel op de ecologische hoofdstructuur en de duur van de WW werd verkort. De vreemdelingenhaat van Wilders' PVV was voor het gedoogkabinet een saillant detail. Wilders' PVV richtte succesvol de negatieve aandacht op de nieuwkomers, vluchtelingen en arbeidsmigranten en begon o.a. een debat over de kosten van de migratie en startte het omstreden Polen meldpunt. Het is niet alleen de haat maar ook het racisme van Wilders' PVV als ze zeggen dat de aanwezigheid van Mediterrane en Oost-Europese minderheden overlast veroorzaken. De gewoontes kunnen verschillend zijn maar niet de mensen en dat zijn wij.

huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen!

Medio 2015 is er een kabinet van VVD en PvdA. Ondertussen hebben veel Wilders' PVV politici de beweging gedag gezegd. Rob Riemen een Nederlands schrijver en cultureel filosoof heeft Wilders een fascist genoemd. De stelling van Rob Riemen was: Noem Wilders een fascist, dan begrijpen we wat er gebeurd! AFA-Fryslan noemt Wilders een fascist. Er zijn steeds minder mensen die dat hardop durven te zeggen omdat het klaarblijkelijk ook consequenties kan hebben. De wilde klad acties zijn niet afkomstig van AFA-Fryslan maar het resultaat van een stilzwijgende discussie. We hebben verschillende demonstraties mede georganiseerd in Ter Apel om de aandacht te vestigen op de inhumane situatie van de vluchtelingen die op straat leven en de gevangenissen waarin ze gehuisvest worden. Er zijn vluchtelingen die niet naar hun land terug kunnen en hun leven lang geen 'natuurlijke' basisrechten hebben die wij allemaal wel gewend zijn.

niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Op de manifestatie willen we duidelijk maken dat we tegen discriminatie en racisme zijn. Wilders' PVV beledigt voortdurend de Islamitische gemeenschap en vooral Marokkanen moeten het ontgelden. Een fascistisch kenmerk is dat de nadruk op de 'eigen groep en haar cultuur' komt te liggen en er een bedreiging wordt verondersteld afkomstig van de andere groep en cultuur, samen met de linkse interne vijanden. Een discriminatie meldpunt is onvoldoende om protest te uiten tegen het opkomend racisme. Zodra we voorstanders zijn van basisrechten voor iedereen vinden we opnieuw een dialoog met allerlei minderheden die steeds meer in de verdrukking raken.

AFA-Fryslan e.a.Wie: 
nn
Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech