Jean Tillie: Het gezicht van de verstikkende bestuursklasse

Opinie, gepost door: Gerhard Rekveld op 05/04/2015 04:05:41

Volgens politicoloog Jean Tillie staat het in brand zetten van het Lieverdje, zoals boze studenten dat onlangs deden, gelijk met het plegen van geweld. Althans zo doet Lorainne van Gelder vermoeden in haar stuk van donderdag 2 april. In strikte zin kan je geen geweld tegen bronzen objecten plegen. Daar zijn twee mensen voornodig; een dader en een slachtoffer.

Tillie beweert twee keer slachtoffer te zijn geworden van de inmiddels legendarische matpartij in de Grootte Keijser in 1982. Een keer van de fascisten die hun zetelwinst die avond vierden door aanwezigen tot bloedens toe te mishandelen en een tweede keer van zijn “kameraden” van destijds die schouderophalend op zijn verwondingen reageerden.

Als ik Tillie destijds gekend had, dan had ik hem vooral liefdevol behandeld want mishandeling grijpt diep in op iedereen zijn ziel. Medeleven is immers nagenoeg het zelfde als solidariteit. Medeleven hoeft Tillie niet op te brengen voor de bezetters van het Maagdenhuis, maar dat hij zich als ex-anarchist niet met hen kan identificeren en ze op voorhand wegzet als latent gewelddadige radicalen is een farce. In Tillie’s beleving kan pril links activisme in Nederland over een kam geschoren worden met de perverse gewelddadigheden van de radicale islam.

Wie mee doet aan de vergaderingen in het Maagdenhuis zal ervaren dat geweld als politiek middel daar niet aan de orde is. Deze vergaderingen zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met de onthoofdingen zoals die in Noord Irak door islamo-fascisten op de bumper van een Toyota pick-up truck worden gepland. Het misstaat een hoogleraar om van het woord “radicaal” een containerbegrip te maken. Daarmee draagt hij bij aan de verstikkende angstcultuur die elke vorm van gezonde oppositie poogt te smoren. En dat niet alleen. Met zijn criminaliserende uitlatingen is Tillie het gezicht geworden van de verstikkende bestuursklasse die een heilzaam democratiseringsproces schade wil toebrengen.

Als Tillie recht wil doen aan zijn anarchistische verleden, dan zou hij er vanaf moeten zien om zich te bedienen van groteske en idiote generalisaties. Hij zou er beter aan doen om te spreken over de toenemende heilzame anarchistische tendensen in onze samenleving. Deze worden namelijk zichtbaar in uiterst constructieve verschijnselen zoals buurtmoestuinen, socratische gesprekken, autarkische energie opwekking en, ja... ook hard werkende jonge politieke activisten in het Maagdenhuis.

Tags: Jean Tillie Maagdenhuis studentenprotest

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech