Mogelijke ontruiming Vluchtterrein / Vluchttent

Nieuws, gepost door: Wij Zijn Hier op 14/04/2015 04:10:00

Wanneer: 14/04/2015 - 11:44

De mensen van Wij Zijn Hier uit de Vluchtgarage dreigen weer ontruimd te worden.

Mogelijke ontruiming van het Vluchtterrein / de Vluchttent op last van de burgemeester om half 2!
Graag zo veel mogelijk support, want er is echt geen andere plek om heen te gaan.

Adres: Tolstraat tegenover nummer 186, in Amsterdam.Wie: 
een buurtbewoner

Ontuiming lijkt nu al te beginnen, in de Tolstraart veel politiebusjes en politie te paard. Scholieren van aanpalende middelbare school zijn massal "geen man, geen vrouwe, geen mens is illegaal" aan het roepen. Kom helpen!Wie: 
Wij Zijn Hier

We roepen iedereen op: mensen uit Nederland en ook de vluchtelingen uit andere locaties om (met tent) naar de vluchttent/het clvluchtterrein te komen om solidariteit te tonen.

De burgemeester wil dat de Vluchtelingen vertrekken. Maar het kamp staat niet op openbare grond. De gemeente is de eigenaar van de grond. We roepen de gemeente op de vluchtelingen een plek te geven om te verblijven en een 'thuis' te hebben. Ookal is het dan een braak liggend stuk grond.

---

We call on everybody to come (with a tent) to join the refugees in the Vluchttent/Vluchtterrein. People living in The Netherlands, also the refugees from other We Are Here locations. To show solidarity.

The major wants the people to leave. But is is not public ground and the city is the owner of the land. We call on the municipality to let the refugees have their place to stay - something they an call home; even though it is a bare piece of land.Wie: 
Wij Zijn Hier

Burgemeester gelast: voor half 2 tenten weg. Uiterlijk 11 uur vanavond terrein verlaten. De vluchtelingen overleggen.

De gemeente is eigenaar van de grond. Het is geen openbare ruimte.Wie: 
buurtbewoner

Agente die voor de ingang naar het terrein staat aangesproken. Na veel aandringen zegt ze wat terug: "de politie komt handhaven". Maar wat valt er te handhaven dan "er zijn daar allerlei vluchtelingen neergestreken..." Ja dat weet ik "Als u het weet, waarom vraagt u het me dan". Nee ik ben buurtbewoner en wil weten: wat komt die politie nu doen, gaat u ontruimen?. "De politie is nu gaan praten met de vluchtelingen". Ja maar gaat u ontruimen? " Nou we gaan nu nog niet ontruimen, maar die tenten moeten wel weg..."Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Opvang asielzoekers

Liever op straat slapen dan bed, bad en brood

Nu de Vluchtgarage is ontruimd, zwerft in Amsterdam opnieuw een groep uitgeprocedeerde asielzoekers rond. Ze weigeren nachtopvang omdat ze bij elkaar willen blijven. In Urk nam een echtpaar een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Iran in huis. 'Als christen móet je soms wel de grenzen opzoeken.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER HARMEN BOCKMA

AMSTERDAM

Het is een moment van waarlijk internationale solidariteit. Zo'n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers en hun supporters zijn maandagochtend vanuit de Bijlmer naar het centrum gelopen. Bijna duizend protesterende studenten en docenten zijn 's middags vertrokken vanaf het Roeterseiland. Vlak voor de Blauwbrug in het centrum van Amsterdam vloeien de twee demonstraties samen. 'Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal', scanderen ze nu samen vanachter hun spandoeken.

'Onrecht is onrecht, of het nu tegen studenten wordt bedreven of tegen vluchtelingen', zegt een studente die nauw betrokken is geweest bij de bezetting van het Maagdenhuis. Ze is er om negen uur 's ochtends al bij als de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost leeg stroomt. Amsterdam wil de garage slopen. De uitgeprocedeerden laten het niet aankomen op een ontruiming. Ze sjouwen met koffers, rugzakken, dekens en persoonlijke bezittingen. De laatste spullen worden weggehaald terwijl de politie het pand al is binnengegaan.

Precies 16 maanden was het kantoor naast een lege parkeergarage het onderkomen van ruim honderd uitgeprocedeerden. Het College voor de Rechten van de Mens noemde de omstandigheden er mensonwaardig, het ontbrak er maandenlang aan elektriciteit en stromend water. Maar toch heeft de Algerijn Nadji (39) buikpijn nu hij vertrekt. 'We hadden tenminste onderdak. In de kamers was het koud, maar het was beter dan niets.'

Nadji is er vanaf het begin van 'We are here' bij. Onder die naam verenigden zich afgewezen asielzoekers in Amsterdam, om als actiegroep te wijzen op de onmogelijke positie waarin ze naar eigen zeggen verkeren. Niet welkom in Nederland, maar ook niet meer in het land van herkomst. De groep is, in verschillende samenstellingen, van pand naar pand getrokken en uiteengevallen in meerdere groepen.

Een vluchteling protesteert tegen de arrestatie van een mede-asielzoeker bij de Vluchtgarage.

https://static.blendle.nl/publication/vkn/2015/04/14/item/4110916/versio...

Foto Guus Dubbelman / de Volkskrant

Deze maandagochtend voelt het alsof ze weer terug zijn bij af. Na de Vluchtgarage moet ook het Vluchtgebouw in Amsterdam-West, waar nog 60 tot 80 uitgeprocedeerden verblijven, uiterlijk 29 mei leeg zijn. De meeste actievoerders staan dan weer op straat, 2,5 jaar nadat ze zich als groep zijn gaan manifesteren. Dat doen ze maandag ook, door bepakt en bezakt in optocht 8 kilometer van de Vluchtgarage naar het stadhuis te lopen, waar ze een gesprek willen met burgemeester Eberhard van der Laan.

Kort na het begin slaat de vlam in de pan na een arrestatie omdat iemand met een mes gezwaaid zou hebben. Het kruispunt op de Bijlmerdreef wordt korte tijd bezet, er volgen nog twee aanhoudingen. Daarna blijft het rustig, totdat de actievoerders 's middags het stadhuis binnen rennen en er een 'sit-in' beginnen, die enkele uren duurt. Maar de burgemeester komt niet, volgens een woordvoerder is hij elders. Uiteindelijk verlaat de groep het stadhuis om zich aan te sluiten bij de studenten die het aftreden eisen van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de gemeente Amsterdam is er wel degelijk een alternatief, in de vorm van nachtopvang. Net als daklozen kunnen de asielzoekers gebruik maken van de zogenoemde bed-, bad- en broodregeling. Maar Nadji en zijn medebewoners voelen er niets voor. 'We hebben dan wel 's nachts een dak boven ons hoofd, maar overdag moeten we over straat zwerven. Dat is geen oplossing.' Bovendien kan niet iedereen er terecht. Op dit moment zijn er zestig plaatsen in Osdorp. De gemeente heeft een beroep gedaan op andere gemeenten om 'Amsterdamse' uitgeprocedeerden op te nemen, maar onduidelijk is of er al concrete toezeggingen zijn gedaan.

Er speelt ook een andere overweging mee voor 'We are here'. Als de vluchtelingen van de nachtopvang gebruik gaan maken, vallen ze als groep uit elkaar. En juist als groep zijn ze erin geslaagd de aandacht te vestigen op hun moeilijke situatie. Daarom besluiten de uitgeprocedeerden maandagavond om de komende dagen op straat te slapen, om zo zichtbaar te blijven. Het Waterlooplein komt ter sprake. 'Maar het kan ook een andere plek worden', zegt Nadji. 'Wij leven niet van dag tot dag, maar van minuut tot minuut.'

https://static.blendle.nl/publication/vkn/2015/04/14/item/4110916/versio...Wie: 
nn

Eerder:

Vluchtgarage ontruiming: steun gevraagd, https://www.indymedia.nl/node/27588 .Wie: 
nn

Gisteren prangend bij RTL4-nieuws: scholieren, 'Dat we deze mensen wegsturen, waar gaat het mis?', http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/dat-we-deze-mensen-wegsturen-w... . (Het wachten is natuurlijk op de eerste Tokkie die begint van ja maar het is ook een schande, om daar je tenten op te slaan!)

Voor wie het gemist had, zie ook 'Vorig jaar 3500 bootvluchtelingen verdronken', http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vorig-jaar-3500-bootvluchtelin... .Wie: 
nn

[Am*dam West] Van Sande Bakhuijzenstraat 2 gekraakt voor ongedocumenteerden, https://www.indymedia.nl/node/27714 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech