9-7-2015: Kom naar de rechtszaak tegen De Vloek

Nieuws, gepost door: De Vloek op 24/06/2015 06:02:27

Wanneer: 24/06/2015 - 14:31

Op donderdag 9 juli aanstaande moet vrijplaats De Vloek voor de rechter verschijnen. De gemeente Den Haag heeft De Vloek op 5 juni 2015 een kort geding aangespannen om zo de ontruiming van de vrijplaats af te dwingen. Wij roepen iedereen op om De Vloek te steunen en naar de rechtszaak te komen!


Op 27 mei heeft de gemeente Den Haag per brief geëist dat we binnen vijf dagen zouden tekenen voor vrijwillig vertrek uit De Vloek vóór 1 juli 2015. Echter blijkt nergens uit dat de bouw van het Topzeilcentrum wat op de plaats van De Vloek moet komen ook daadwerkelijk rond is. Onze advocaat heeft de gemeente al meerdere malen verzocht stukken te overleggen waaruit de voortgang van het te realiseren bouwplan moet blijken. Telkens heeft de gemeente dit geweigerd, en ook nu is onze vraag afgewezen. Onze advocaat heeft nog om 5 dagen uitstel van de onrealistische antwoordtermijn verzocht, maar ook dit werd afgewezen. Hierdoor hebben wij geen inzicht kunnen krijgen in de daadwerkelijke vordering van de plannen. De gemeente stuurt hiermee bewust aan op een rechtszaak.

De Vloek heeft contract vervangende locatie getekend, maar gemeente weigert

Na lang onderhandelen over een alternatieve locatie voor de initiatieven van De Vloek is er een gebruikersovereenkomst getekend betreffende het pand aan de Beatrijsstraat nummer 12. Je zou zeggen dat de initiatieven van De Vloek hiermee een plek hebben om zich voort te zetten. De gemeente weigert nu echter om deze gebruikersovereenkomst te ondertekenen. Later in het onderhandelingsproces heeft de gemeente een zogenaamde vaststellingsovereenkomst toegevoegd waar enkel in staat dat De Vloek vóór 1 juli vrijwillig verlaten moet zijn. Daar de gemeente weigert ons inzicht te geven in de vordering van de nieuwbouwplannen kunnen wij dit uiteraard niet tekenen.

De gemeenteraad was duidelijk over de grote waarde van De Vloek voor Den Haag, en sprak dan ook bijna unaniem een inspanningsverplichting uit die inhoud dat wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) samen met De Vloek zou zoeken naar een geschikte vervangende ruimte. In het proces zijn er meerdere locaties na maanden onderhandelen zonder opgaaf van reden ingetrokken. Hiermee is veel tijd verloren gegaan. Nu gebruikt verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller het ‘aanbod’ van een alternatieve locatie als chantagemiddel om De Vloek vrijwillig leeg te krijgen, zonder enig bewijs aan te leveren over de ontwikkelingen van de realisatie van het omstreden Topzeilcentrum. Aan de inspanningsverplichting is dan ook niet voldaan maar wordt slechts gebruikt als pressiemiddel om De Vloek weg te krijgen.

Nieuwbouw Topzeilcentrum door machtspolitiek afgedwongen

Eind mei 2014 kondigde de gemeente aan De Vloek te willen ontruimen en slopen voor de bouw van een Topzeilcentrum. Zo’n centrum is er al in dezelfde straat in de vorm van het Nautisch Centrum, en dit staat sinds de oplevering in 2008 grotendeels leeg en had drie miljoen euro extra gemeenschapsgeld nodig om überhaupt rendabel te zijn. Het plan voor het Topzeilcentrum werd niet op basis van argumenten maar door middel van machtspolitiek door de gemeenteraad gedrukt. Het college probeerde de angel uit het debat te halen door een inspanningsverplichting uit te spreken om met De Vloek een alternatieve locatie te zoeken, echter wordt dit nu enkel gebruikt om ontruiming af te dwingen.

Hiermee blijkt maar weer dat ook in het proces van de ontwikkeling van het Topzeilcentrum de partijpolitieke democratie een farce is, en dat prestigeprojecten van wethouders, projectontwikkelaars en het grote geld de besluitvorming en de ontwikkeling van de stad totaal domineren.

De Vloek zet de strijd door, tegen stadsvernieuwing, tegen de veryupping van de haven, voor De Vloek!

Tijd: 8:15
Start rechtszaak: 9:00
Locatie: Prins Clauslaan 60, Den HaagWie: 
nn

Vrees voor latere exit De Vloek

door Niels Klaassen

Zomerkrapte politie zou oorzaak zijn

Den Haag - De 'zomerse' ontruiming van vrijplaats De Vloek dreigt in gevaar te komen. De bouw van het nieuwe topzeilcentrum in de haven loopt daardoor mogelijk ook vertraging op. Die vrees klinkt in de wandelgangen van het Haagse stadhuis.

Donderdag 9 juli dient het kort geding over de vrijplaats in de Scheveningse haven. Waarschijnlijk twee weken later doet de rechter uitspraak, de kans is reëel dat gedwongen ontruiming volgt. In de wandelgangen op het Haagse stadhuis klinkt echter de vrees dat de politie door drukte en verlof eind juli niet over voldoende mensen beschikt om de vrijplaats schoon te vegen. Uitstel van de ontruiming tot na de vakantie dreigt dus, melden betrouwbare bronnen.

De planning van ontwikkelaar Malherbe loopt hierdoor ook gevaar. De ontwikkelaar had in september of oktober willen beginnen met de bouw van het topzeilcentrum. Maar de gemeente Den Haag heeft na ontruiming eerst nog twee tot drie maanden nodig om de grond aan de Hellingweg bouwrijp te maken. ,,Het is heel onplezierig als het telkens wordt uitgesteld,'' zegt Jean-Paul Malherbe sr. Een woordvoerder van De Vloek adviseert in een reactie alle agenten 'vooral lekker op vakantie te gaan'.

Oppositiepartij PVV noemt het onacceptabel als de oud-krakers langer mogen blijven door een capaciteitsprobleem bij de politie. ,,We hebben meer dan genoeg geduld gehad,'' zegt PVV'er André Elissen. ,,Als de politie het niet kan doen, moet de marechaussee maar helpen. Ontruimen die handel!'' Richard de Mos van Groep De Mos spreekt van een vreemde gang van zaken: ,,Dit zegt iets over de slagkracht van dit college.''

Veel verlof

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP is weinig verrast door de kwestie. ,,We worden overvraagd. Onze mensen hebben net als ieder ander ook kinderen, zij willen vakantie. Er is zomersterkte en er zijn allerlei evenementen. Mensen moeten begrijpen dat dit niet allemaal kan. Of het budget van de politie moet worden verdubbeld.''

Van de Kamp wijst er op dat in Den Haag de afgelopen tijd veel politie is ingezet bij sportevenementen en de cybertop, en dat overuren in de zomer worden opgenomen. ,,We hebben begin dit jaar veel te veel uren gemaakt. In de zomer moeten agenten recupereren.''

De Haagse politie ontkent dat er sprake is van een capaciteitsprobleem, maar wil dat niet verder toelichten. De politiewoordvoerster verwijst naar burgemeester Van Aartsen. Zijn woordvoerder meldt dat de kwestie 'niet aan de orde' is omdat de ontruimingszaak nog onder de rechter is.

Als de politie te weinig man heeft, moet het maar met de marechaussee (-André Elissen (PVV))

AD/Haagse Courant . . . .

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 11


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech