Politie Den Haag; weer een slachtoffer.

Nieuws, gepost door: nn op 18/07/2015 07:12:58

Wanneer: 18/07/2015 - 13:47

Politie Den Haag; weer een slachtoffer.

2 dagen geleden is er weer een man overleden tijdens/na zijn arrestatie. Volgens de rijksrecherche is de man aan een natuurlijke dood overleden (hartinfarct). Over de achtergrond van de man word niet gesproken.

Bron nos

http://nos.nl/artikel/2047308-72-jarige-man-uit-den-haag-overleden-na-ar...

Tags: politie den haag Politie geweld


Wie: 
nn

Mja, werd hier idd. ook al gemeld: https://www.indymedia.nl/node/28794#comment-17425 .Wie: 
nn

.Wie: 
nn

.Wie: 
nn

Niet zo maar zo

Een 55-jarige man uit Arnhem heeft gisteravond op het politiebureau een agent geslagen. Hij kwam verhaal halen, omdat zijn 16-jarige zoon was opgepakt.

De vader vroeg welke agent zijn zoon had aangehouden en sloeg hem daarop. De agent raakte gewond en heeft aangifte gedaan.

De zoon van de man wilde eerder op de avond niet meewerken aan een verkeerscontrole, toen hij op zijn brommer werd aangehouden. Hij wilde zich niet legitimeren en verzette zich bij de aanhouding.

Toen de vader van de jongen hoorde dat zijn minderjarige zoon was aangehouden, ging hij woedend naar het politiebureau in Arnhem. De man zit nog vast.

http://nos.nl/artikel/2048667-vader-van-aangehouden-jongen-slaat-agent.htmlWie: 
nn

niet zo maar zoWie: 
nn

Zie ook 'Tijd voor een onderzoek naar politieoptreden in Den Haag', https://www.indymedia.nl/node/28858 .Wie: 
nn

’Politie hield fatale nekklem jaren stil’
Late verklaring over dood van Wensly Udenhout

Jolande van der Graaf

In het onderzoek naar een mogelijk fatale nekklem-zaak heeft een oud-politieman zijn jarenlange stilzwijgen doorbroken en een verklaring afgelegd over de dood van Surinamer Wensly Udenhout (39).

Volgens de ex-agent heeft een hondengeleider van de Amsterdamse politie die Udenhout tijdens diens arrestatie in juni 2013 in een nekgreep nam, van meet af aan geweten dat de Surinaamse man door zijn optreden is overleden. De hondengeleider zou al jaren verboden middelen gebruiken die hem uitermate agressief maken.

De oud-politieman: „Enkele uren na het overlijden van Udenhout heeft de hondengeleider in zijn directe omgeving gezegd dat hij het slachtoffer heeft vermoord. Hij gebruikte daarbij de woorden ’ik heb hem gechoket (verstikt) tot hij slap werd’. Hij wist heel goed wat zijn optreden veroorzaakt heeft.”

Advocaat Gerald Roethof stelt dat de waarheid jarenlang onder de pet is gehouden.

Opgefokt

De hondengeleider is volgens zijn collega al veel vaker gewelddadig tekeergegaan tijdens diensttijd. „Hij gebruikt al jaren anabole steroïden en is daardoor ook tijdens werktijd enorm opgefokt en gewelddadig. Hij heeft veel meer feiten op zijn naam die deels door Interne Zaken zijn onderzocht. Dat is allemaal bekend bij de Amsterdamse politie.”

De verklaring gaat straks een rol spelen bij een beklagprocedure die Udenhouts nabestaanden en hun advocaat Gerald Roethof hebben aangespannen bij het gerechtshof in Amsterdam. De hondengeleider werd nooit op non-actief gezet, niet strafrechtelijk vervolgd en is nog steeds in dienst. De rijksrecherche bestempelde het politieoptreden als rechtmatig en het OM seponeerde destijds de zaak.

Volgens advocaat Roethof is de nu afgelegde verklaring van groot belang. „In het dossier is er niets over terug te vinden en wordt volledig in het midden gelaten hoe Udenhout omkwam; of door een nekklem, of omdat er een aantal agenten boven op hem zat of vanwege mogelijke gezondheidsproblemen. Deze verklaring is expliciet en laat weinig ruimte voor twijfel. De waarheid omtrent Udenhouts overlijden is jarenlang onder de pet gehouden bij de politie. Ik hoop dat er meer agenten komen die hun mond opendoen.”

De oud-politieman wil uit angst voor represailles door zijn collega’s anoniem blijven. Volgens Roethof hoeft dat voor het hof geen beletsel te zijn. „Het gerechtshof kan de rechter-commissaris opdracht geven voor nader onderzoek. Als de rechter-commissaris de angst voor represailles reëel acht, kan deze de getuige ook anoniem horen. Ik hoop dat het hof deze zaak voor nader onderzoek gaat aanhouden.”

De inspectie van Veiligheid en Justitie doet sinds de dood van Mitch Henriquez, eerder deze maand in Den Haag, onderzoek naar het gebruik van de nekklem door de politie. Nederlandse agenten worden daar niet op getraind, maar gebruiken de nekklem wel. In veel andere Europese landen is het gebruik van de riskante wurggreep verboden.

Wensly Udenhout overleed kort nadat een hondengeleider een nekklem op hem toepaste.

Udenhout was in juni 2013 op vakantie in Nederland, toen hij na het roken van een joint in een psychotische toestand raakte. „Hij stond schreeuwend op het balkon van de flat van een vriend”, kijkt advocaat Roethof terug. „Hoewel hij zich dus niet op straat bevond, vond de politie het toch nodig om in te grijpen.”

Een vriend van Udenhout waarschuwde de twee toegesnelde agenten dat de man ernstig in de war was en psychische hulp nodig had. Tegen de richtlijnen in probeerden de politiemannen de Surinamer echter toch zelf aan te houden. Udenhout, een boom van een man die ruim honderd kilo woog, verzette zich hevig.

De agenten riepen versterking in van zes collega’s, onder wie twee hondengeleiders. Vijf man gingen boven op de verwarde man zitten, de zesde politieman – een van de hondengeleiders – legde een nekklem aan. Kort erna raakte Udenhout bewusteloos en werd hij naar het ziekenhuis afgevoerd.

Roethof: „Bij reanimatie kwam zijn hart weer op gang, maar uiteindelijk is Wensly Udenhout net als Mitch Henriquez door zuurstoftekort overleden. Het vermoeden bestaat dat dit is ontstaan door de nekklem.”

Telegraaf 27 juli 2015


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech