Demonstratie: Weg met de Gouden Koets!

Aankondiging, gepost door: nn op 23/08/2015 08:02:53

Waar: Museumplein, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 05/09/2015 - 14:00

Op zaterdag 5 september organiseert actiegroep De Grauwe Koets een demonstratie op het museumplein tegen de Gouden Koets. Op de koets staan panelen met racistische afbeeldingen waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt. De actiegroep vindt het schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waar koloniale propaganda wordt vertoond, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De actiegroep pleit ervoor om de koets in een museum te zetten, waar het kan dienen als educatiemateriaal wat tevens de juiste context is om de koets te vertonen.


Wat: Demonstratie tegen de Gouden Koets
Tijd: 14:00-15:00
Sprekers: Marjan Boelsma, Stacey Esajas, University of Color, BNice (spoken word), Regillio Vaarnold (d'Hero Movement)
Plaats: Museumplein
De demonstratie wordt ondersteund door Faja Creation Brassband.

Op het paneel “Hulde der koloniën” is in het midden de Nederlandse afgebeeld, als symbool van de zogenaamde reine en zuivere monarchie. Om haar heen schenken mensen uit de toenmalige koloniën haar producten uit Oost- en West Indië. Een Indische vorst en andere Indische hoogwaardigheidsbekleders brengen onderdanig hulde aan “de Maagd”. Links staat een groep van vier figuren die het brengen van “beschaving” en “ontwikkeling” moeten voorstellen. Een witte man overhandigt een zwarte jongen een boek. Er ligt zelfs een palmtak die vrede zou moeten symboliseren. De schildering moet uitbeelden hoe Nederland in het koloniale tijdperk aan haar rijkdom is gekomen.

Volgens de actiegroep is dit sprookjesachtig verhaal een leugen. De producten waren niet geschonken, maar verkregen door uitbuiting en geweld. Daarnaast is het niet aanvaardbaar om kritiekloos met een koets rond te paraderen waar witte mensen als superieur en beschaafd worden vertoond, waar zwarte mensen als onderdanig worden afgebeeld. Actiegroep de Gouden Koets eist dat de koets per direct naar het museum wordt overgebracht, waar hij kan dienen als voorbeeld van hoe Nederland jarenlang werd geïndoctrineerd.

Actiegroep de Grauwe Koets is opgezet door de mensen die begin dit jaar demonstreerden tegen de film “Michiel de Ruyter”, en de koloniale heldenverering die daarmee samenhing. De actiegroep zet zich in tegen geschiedvervalsing en verheerlijking van het koloniale verleden, en voor een eerlijke kijk op onze geschiedenis.

De demonstratie wordt gehouden met een brassband, spoken word en met sterke speeches. Kom ook en toon je support tegen koloniale propaganda en verheerlijking van de grauwe geschiedenis!

Eerder publiceerde de Grauwe Koets al een open brief tegen de Gouden Koets: https://www.facebook.com/MichielDeR/posts/992408837446171
En een opinie-artikel: https://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33398_de_gouden_koets_hoort_i...Wie: 
nn

Koloniale Gouden Koets moest ook Nederlandse eenheid symboliseren en zo klassenstrijd tegengaan: http://www.doorbraak.eu/koloniale-gouden-koets-moest-ook-nederlandse-een...Wie: 
nn

.Wie: 
nn

De actiegroep De Grauwe Koets, waar ook Doorbraak aan deelneemt, is sinds juli bezig met een campagne tegen de Gouden Koets. De groep organiseert op 5 september op het Amsterdamse Museumplein een demonstratie tegen het koninklijke rijtuig. Tijd voor een Q&A over de Gouden Koets, de verheerlijking van het koloniale verleden en de rol van het koningshuis daarbij.

Q&A: http://www.doorbraak.eu/vragen-en-antwoorden-over-het-protest-tegen-de-g...Wie: 
nn

Demonstratie tegen gebruik van Gouden Koets

Op het Museumplein in Amsterdam hebben enkele tientallen mensen gedemonstreerd tegen het gebruik van de Gouden Koets. De betoging was georganiseerd door de actiegroep De Grauwe Koets.

Ze eisen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag niet meer in de Gouden Koets naar de Staten-Generaal rijden. Volgens hen is een paneel op de koets racistisch.

Het gaat om het tafereel 'Hulde der Koloniën'. Het is een afbeelding van halfnaakte donkere mensen die ‘de Nederlandse maagd’ onderdanig goede gaven aanreiken. Dat is niet meer van deze tijd, vinden de demonstranten. Ze vinden dat de Gouden Koets in een museum thuishoort.

"Het is bizar dat er in 2015 nog steeds rond geparadeerd wordt met deze vorm van propaganda uit de 19e eeuw, "zei een van de sprekers tijdens de protestbijeenkomst. "Op de koets staat een afbeelding die riekt naar het koloniaal verleden. Een afbeelding die uitbeeldt dat blanken superieur zijn aan zwarten."

De Gouden Koets is dit jaar met Prinsjesdag nog te zien. Daarna wordt de koets gerestaureerd en zal hij drie tot vier jaar niet gebruikt worden voor de rijtoer op de derde dinsdag in september.

http://nos.nl/artikel/2056123-demonstratie-tegen-gebruik-van-gouden-koet...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech