Vluchtelingen welkom - doe wat je kunt!

Opinie, gepost door: peter storm op 10/09/2015 09:03:09

Er keert een tij ten goede. Al die mensen die nu zeggen: dit kan zo niet, laat het hart spreken, laat die mensen binnen, vang ze goed op, hélp ze – al die mensen laten zien dat twintig jaar Fortuyn en Wilders en Teeven en noem ze maar op de geest van de mensen niet volledig heeft verziekt. Dat is goed, dat tij ten goede. En nodig.
Origineel op http://www.ravotr.nl/2015/09/09/vluchtelingen-welkom-doe-wat-je-kunt/ Daar ook hyperlinks, o.a. naar genoemde acties

Er keert een tij ten goede. Al die mensen die nu – na de schokkende beelden van vluchtelingen die schipbreukleden op de Middellandse Zee, opeengepakt zitten op Griekse eilanden, na de foto van het aangespoelde jongetje op de Turkse kust, na de dramatische taferelen rond het station van Boedapest – zeggen: dit kan zo niet, laat het hart spreken, laat die mensen binnen, vang ze goed op, hélp ze – al die mensen laten zien dat twintig jaar Fortuyn en Wilders en Teeven en noem ze maar op de geest van de mensen niet volledig heeft verziekt. Dat is goed, dat tij ten goede. En nodig.

Waar harten zo beginnen te spreken, daar beginnen de machten te wijken. Nú is daarom het moment om de druk op te voeren en oplossingen dichterbij te brengen op basis van menselijkheid en solidariteit. Daartoe zijn echter een paar pittige uitgangspunten nodig. Hier zijn er een paar.

Vluchtelingen zijn welkom, allemaal. Niemand heeft het recht om te zeggen ‘jij loopt niet genoeg gevaar, jij mag er niet in’. Iedereen hort de vrijheid te hebben om te wonen en te leven waar zij of hij wil. Mensen die vrijheid afpakken is een diepe inbreuk op hun rechten. Dat is één.

De hele infrastructuur van hekken om vluchtelingen buiten te sluiten, van detentiecentra om ze op te sluiten, verdient sloop. Het hele legioen van gewapend personeel dat mensen met traangas probeert tegen te houden, met boeien gevangen neemt, uit een trein haalt om ze in een kamp te stoppen, gevangen zet om ze vervolgens te deporteren, en ga zo maar door… dat hele personeel verdient ontslag op staande voet, en bij tekenen van menselijk gedrag vervolgens omscholing tot docent en zorgwerker. Dat is twee.

De opdrachtgevers voor dit hele beleid zouden, als strafrecht onpartijdig werkte en bruikbaar was, langdurige gevangenisstraffen dienen te krijgen wegens systematische schending van mensenrechten van talloze honderdduizenden mensen. Gelukkig voor hen geloof ik niet in strafrecht. Maar aftreden, en ontbinden van het bureaucratische apparaat waar ze leiding aan geven, is wel het minste. Dat is drie.

Dit is allemaal nog vrij algemeen. Laten we deze inzet een handvat geven, concreet maken. Laten we iets gaan dóén in bovengenoemde richting. Helpen met opvang – maar alsjeblieft niet via het officiële Orgaan Opvang Asielzoekers, dat verbonden is aan het uitzettingsapparaat! – is uitstekend. Het gonst van de initiatieven. Doneer je Deken boezemt vertrouwen in, via dit initiatief zamelen mensen dekens en dergelijke in om ze naar Calais te brengen, naar vluchtelingen die daar onder veelal schrijnende omstandigheden bivakkeren in de hoop dat ze naar Engeland kunnen oversteken. Er zijn meer waardevolle initiatieven. Kijk wat je kunt doen. Helpen is goed. Nodig.

De straat op gaan is belangrijk: deelnemen aan wakes en demonstraties. Hopelijk wordt de Landelijke demonstratie Vluchtelingen Welkom groot en fel. Met dit soort actie wordt de solidaire stemming die de laatste weken is ontstaan, nadrukkelijk tot uiting gebracht, extra voelbaar gemaakt, en dat is nodig. Kijk waar je aan deel kunt nemen. Demonstreren is goed. Nodig.

Maar terwijl de solidaire stemming zo sterk is dat ook politici er lippendienst aan bewijzen, gaat opsluitings-, uitsluitings en uitzettingsmachine door. Daarom is steviger actie noodzakelijk, zoals Blockupy Binnenhof, een voorgenomen blokkade van het Ministerie van Veiligheid en Justitie op 15 september Het ministerie gaat over de deportatie van vluchtelingen. Uit de oproep: “Onze eis: stop alle uitzettingen” Dit soort acties van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn goed. Nodig.

En terwijl we geschokt kijken naar taferelen in Griekenland en Hongarije, zet een bouwbedrijf stappen om een gevangenis voor vluchtelingen te bouwen en geeft een gemeente daar vergunning voor. Dat gebeurt hier in Nederland. Het bedrijf heet De Vries & Verburg. De plaats delict is Zeist. En het delict is de bouw van een zogeheten ‘Gesloten Gezins Locatie’, een gevangenis om mensen zonder verblijfspapieren – gezinnen in dit geval – op te sluiten. Dit moet dan plaatsvinden op Kamp Zeist, waar al mensen zonder zulke papieren zitten opgesloten, ook gezinnen. Ze worden daar vastgehouden en klaargemaakt om weer het land uit gewerkt te worden. Van detentie naar deportatie dus, en de bouw van de gezinslocatie betekent dat De Vries & Verburg daar nog geld aan ‘verdient’ ook. Vandaag heeft de gemeente Zeist vergunning verleend aan het bedrijf. Die gemeente heeft een griffie, en die kun je over deze vergunning een uiteraard heel beleefde maar vooral zeer verontwaardigde mail sturen. Het adres: raadsgriffie@zeist.nl Ja ook dit is goed. En nodig.

De Anarchistische Anti-Deportatiegroep Utrecht is al langer bezig met een campagne tegen deze wandaad. Op 17 september komt er een lawaaidemonstratie bij het bedrijf De Vries & Verburg, in Stolwijk bij Gouda. Daar gaan we herrie maken voor de poort, de mensen van dat bedrijf laten weten, horen, voelen, dat wat De Vries & Verburg, in opdracht van justitie en met toestemming van gemeente Zeist doet niet deugt en haaks staat op wat zoveel mensen steeds nadrukkelijker vragen, namelijk: vluchtelingen welkom. Ik herhaal: vluchtelingen welkom. Onvoorwaardelijk en allemaal. Meedoen aan deze lawaaidemonstratie is goed. En nodig. Doe wat je kunt!

Peter Storm

Tags: Blockupy Binnenhof kamp zeist vluchtelingen

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech