Marokkaanse aanval op Zweedse feministische politiek

Nieuws, gepost door: nn op 04/10/2015 10:03:43

Wanneer: 04/10/2015 - 16:12

Marokko heeft een boycot aangekondigd van Zweedse bedrijven. Is dat terecht?

Zweden heeft een links-feministische regering. Dat is in het nieuws gekomen na de Zweedse erkenning van Palestina en na de kritiek van Zweden op de positie van de vrouw in Saoedi Arabië. Die kritiek is gevolgd door daden: Zweden heeft een wapenleverantie aan de Saoedi's in de ijskast gezet. Dat is dapper van de Zweden want het Saoedi Arabische machtsblok heeft ook greep op de Organisatie van Islamitische Samenwerking en de Raad voor de Samenwerkende Golfstaten. Marokko is lid van de OIS en hoort bovendien in het rijtje van landen met een islamitische koning die met Saoedisch geld overeind gehouden worden.

De nieuwe linkse regering van Zweden heeft Palestina erkend en Marokko is bang dat zij ook de DARS zullen erkennen, de Saharawi staat waarvan de onafhankelijkheid in 1976 is uitgeroepen in West-Sahara. Er is al in 2013 een motie van die strekking aangenomen met steun van de huidige regeringspartijen.

In Zweden is men traditioneel ruimhartig tegenover vluchtelingen, ook nu. Daarnaast heeft men last van een groep van duizend Marokkaanse jongeren die geen vluchteling zijn en zonder inkomen zitten. Ze leven van de kleine criminaliteit en Zweden wil ze daarom uitzetten. Daarbij wordt de samenwerking met de Marokkaanse overheid gezocht maar die werkt niet mee. Dit wordt in Zweden hoog opgenomen en de ambassadeur is op het matje geroepen. Dat was kennelijk de directe aanleiding om in de tegenaanval te gaan.

De Islamitische premier Benkirane riep alle (toegestane) politieke partijen bij elkaar voor top overleg over de kwestie West-Sahara. Wat si er is besproken is niet bekend gemaakt. Een nieuws-site dicht bij het hof wist te melden dat de langverwachtte opening van een IKEA -filiaal niet zou doorgaan wegens het Zweeds standpunt over West-Sahara. Daarna kwam Mustafa Khalfi, de minister van communicatie, met de beschuldiging dat Zweden Marokko zou boycotten. In Zweden zouden geen producten uit West-Sahara verkocht worden met het label Marokko. Daarom is een Marokkaanse boycot van Zweden gerechtvaardigd, aldus de Islamist.

Tot nu toe zijn het nog dreigementen. Op 5 en 6 oktober is er een Marokkaanse missie in Stockholm die bestaat uit leden van alle Marokkaanse partijen onder leiding van mevrouw Nabila Mounib, de voorzitter van de PSU, een zogenaamd linkse partij. Zij moet de Zweden onder druk gaan zetten om de steun aan de Saharaanse vrijheidstrijd te laten vallen. Het lot van de kleine crimineeltjes uit Marokko die in Zweden over straat zwerven zal daarbij als wisselgeld dienen.

Tags: feminisme Islamisme Marokko


Wie: 
nn

Vandaag is er een demonstratie bij de ambassade van Zweden in Rabat. De organisatie was goed. Mensen werden met bussen aangevoerd. Er waren spandoeken en pamfletten.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech