Parijs update

Nieuws, gepost door: GroenFront! op 09/12/2015 12:10:06

Wanneer: 09/12/2015 - 23:32

Een korte update uit een hectisch Parijs over een flut akkoord in de maak, acties in Parijs en toekomstige acties

Een korte update uit een hectisch Parijs van de ongeveer 40 GroenFront! activisten hier in de stad.

Over de klimaat onderhandelingen.

Zoals we al verwachtte is de onderhandelingstekst die er nu ligt zwaar klote.
In de tekst is geen enkel woord te vinden over het onder de grond houden van genoeg olie, gas en kolen. Onvoldoende harde toezeggingen over hulp aan zuidelijke landen om de nu al onvermijdelijke klimaatcatastrofes op te vangen en de switch te maken naar 100% duurzaam. Geen enkele afspraak over het compenseren van de schade die daar is aangericht door het 150 jaar lang verbranden van olie gas en kolen in Westerse landen. En geen enkel geloofwaardig plan voor het duurzaam maken van landbouw en het stoppen van ontbossing.

Het concept akkoord heeft het vooral over de handel in CO2, valse oplossingen zoals CO2 opslag en vrijblijvende beloftes om de CO2 uitstoot om laag te brengen zonder enige daadkracht.

Zijn er dan geen lichtpuntjes? Zeker wel, er is een enorme push van meer dan 100 voornamelijk zuidelijke landen om 1,5 graden opwarming als maximum af te spreken. Het besef dringt bij hen door dat 2 graden voor veel van die landen het einde van hun bestaan zal zijn. Er is alleen geen plan hoe dat dan ook te realiseren. En er zijn steeds meer zuidelijke landen die door hebben dat wat er hier wordt afgesproken in Parijs, de vernietiging van hun thuisland zal betekenen. Daarnaast is er een groeiend aantal landen dat zegt in 2050 fossielvrij te willen zijn.

Dat dit gebeurt is niet verbazingwekkend. Veel regeringen zitten vast in een marktdogma en drijven op fossiele brandstoffen. En daar bovenop zwermen er hier duizenden olie, gas en kolen-lobbyisten rond die nep-oplossingen als clean coal, aardgas als partner van duurzame energie, CO2 handel en andere op vrijhandel gebasseerde oplossingen propaganderen. Met als paradepaardje het constant door activisten lastig gevallen 'Solutions 21' evenement in de binnenstad, maar ook in de achterkamertjes van de onderhandelingen.

Het klimaatakkoord gaat hiermee nooit voldoende zijn, en daarom zijn de acties op straat, de nieuwe plannen en bondgenootschappen die hier in Parijs ontstaan van groot belang. Zoals de grootschalige acties overal op deze planeet, gericht op fossiele brandstoffen, die in de week van 7 tot 15 mei 2016 plaats zullen vinden. Wat we nodig hebben is waar we naar verwijzen met de slogan; "System change not Climate change". En om dat te kunnen bereiken hebben we een groeiende beweging nodig die bereid is de daad bij het woord te voegen.

De acties hier zijn lastig door de zware politierepressie, maar niet onmogelijk. Zelf zijn we dinsdag uit ons vers gekraakte verblijf gegooid door een overmacht aan politie, maar ook weer snel elders opgevangen. Dagelijks vinden er hier acties plaats, van ludiek tot directe actie.

ASEED en Via Campensina hebben samen met 50 activisten van over de hele planeet het hoofdkantoor van Danone omsingeld met een #redline van verf en spandoeken. Voor hun zijn 'capitalism' en ontbossing de redlines die verduurzaming onmogelijk maken.

Amerikaanse anti-fracking activisten hebben bij de ingang van het onderhandelingscentrum een kleine demonstratie gehouden met speeches en spandoeken, want het is vandaag anti-fracking dag.
Bij het Louvre vielen activisten de piramide binnen met nep-olie voor een protest tegen de sponsordeal van het Louvre met de Franse oliegigant Total. Er werden 10 mensen gearresteerd en later die dag weer vrijgelaten. En in het onderhandelingscentrum zelf hielden honderden delegatieleden van milieuorganisaties een sit-in uit protest tegen het slappe conceptakkoord. Ze schreeuwden 'we are unstoppable, another world is possible'

En acties gebeuren niet alleen hier in de Franse hoofdstad. Gisteren waren er verschillende blokkade acties in Duitse kolenmijnen. Vandaag waren er blokkade acties in alle Australische kolenhavens en verschillende acties verspreid over de VS.

Ondertussen is het een heksenketel van meetings om nieuwe acties voor te bereiden, trainingen voor de grote actie op aankomende zaterdag, workshops en lezingen, met de metro van de ene naar de andere plek reizen, totale chaos bij de Franse organisatie, heel veel nieuwe en oude internationale vrienden ontmoeten, plannen smeden en inspiratie vinden bij elkaar. Want wat er ook gebeurt, voor ons is deze klimaattop slechts een springplank voor nieuwe campagnes om fossiele brandstoffen onder de grond te houden. De onderhandelingen maken opnieuw duidelijk dat de enige hoop voor deze planeet ligt in "People Power". Voor Nederland betekend dat nieuwe acties rond het gesloten krijgen van alle kolencentrales en het stoppen van de gaswinning in Groningen.

Als we wifi, tijd en stroom kunnen vinden, morgen weer een update.

Volg ons ook op twitter @groenfront en natuurlijk op facebook.

Tags: klimaat

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech