Pegida nazi's be like...

Ruis, gepost door: nn op 07/02/2016 02:07:49

Wanneer: 07/02/2016 - 20:46

[In de ruis. Geen discriminatie op uiterlijk. Er zijn echte argumenten tegen Pegina] Duidelijk te zien in Amsterdam


Pegida nazi's be like...Wie: 
nn

The pigs be like geen concurrentie dulden, https://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/2016/02/07/pegida-and-poli...Wie: 
nn

.Wie: 
ouwesiem

'Zo snoeren ze Pegida de mond'

van onze verslaggever Willem Feenstra

Reportage Betoging en tegenbetoging in Amsterdam

Verder dan de Blauwbrug komen de anti-islamdemonstranten niet. Linkse activisten en Ajax-fans beletten de doorgang. De politie moet de Pegida-aanhang afschermen.

Het loopt zaterdagmiddag tegen drieën als een politieknuppel de voering van een blauwe jas doorboort. Met kracht slaat een overmacht aan Amsterdamse agenten een groep mannen een café in. Het zijn leden van de harde kern van Ajax, die een demonstratie van Pegida willen voorkomen. Ze schreeuwen: 'Geen racisme in onze stad.'

Mark (45) bekijkt het vanaf de naastgelegen Blauwbrug hoofdschuddend. Meer dan twintig Pegida-demonstraties bezocht de Duitser de afgelopen twee jaar. 'Om de Europese culturen te beschermen.' Hij - hoogopgeleid, welbespraakt, manager van een ict-bedrijf, vader van twee - kent inmiddels het klappen van de zweep. Hij somt op:

'1: tegendemonstranten komen te dichtbij.'

'2: er wordt over en weer uitgedaagd, gescholden.'

'3: de kleinste groep, meestal de Pegida-aanhangers, wordt door de politie geïsoleerd.'

'4: demonstratie kan niet doorgaan, boodschap blijft onuitgesproken, frustratie neemt toe.'

Met de groeiende frustratie verspreidt ook Pegida zich over Europa. In Frankrijk, Engeland, Polen, Tsjechië, Ierland, Denemarken, Finland en Estland gingen demonstranten zaterdag eveneens de straat op. Ze hebben vele beweegredenen om hun stem te laten horen, maar één boodschap hebben ze gemeen: stop de islamisering van Europa.

Vaak liepen demonstraties van anti-immigratiegroeperingen de afgelopen jaren door eigen toedoen uit de hand. Het heeft hun missie geen goed gedaan. Tegenstanders maken er dankbaar gebruik van en schilderen de demonstranten af als gewelddadige nazi's. Willen ze gehoord worden, dan moet het imago veranderen, weten de Pegida-aanhangers.

'Wangedrag leidt af van de boodschap', zegt Mark daarover. 'Dat beseffen we goed. Ons verhaal is gewoon te belangrijk voor dat soort onzin.' Op sociale media riep Pegida Nederland daarom op tot vreedzaam demonstreren. Discutabele symbolen, gezichtsbedekkende kleding, alcohol, vuurwerk en geweld - het wordt door de organisatie niet op prijs gesteld. Een eigen ordedienst moet ingrijpen zodra deelnemers zich misdragen.

Een paar uur eerder, op het nabijgelegen Jonas Daniël Meijerplein. Het standbeeld De Dokwerker is een monument ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941, een van de weinige openlijke verzetsacties tegen de Duitse bezetter. Een toepasselijke plek voor een demonstratie tegen het in Duitsland opgerichte Pegida vinden de organisatoren van de tegendemonstratie.

Op het plein staan honderden mensen. Meer dan veertig groeperingen hebben zich solidair verklaard met de tegendemonstranten. Een vrouw sleept een groot roze hart mee met de tekst: 'Laat geen haat in je hart zaaien.' Er is gratis soep.

Anarchisten, socialisten, communisten en feministen vinden elkaar in hun afkeer van Pegida. Maar zo vredig als het op het eerste oog lijkt, is het niet. Een rapper vraagt de menigte met hem mee te zingen: 'Fuck Pegida', klinkt uit honderden kelen. Vuisten gaan de lucht in.

Aan de buitenkant van de menigte staat Ronald (42) van de Internationale Socialisten. Hij is boos op burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Schandalig vindt hij het dat Pegida in de hoofdstad mag demonstreren. Om dat te voorkomen zijn er groepjes tegendemonstranten die de aanlooproutes naar het Waterlooplein blokkeren, zegt hij. 'Ze zijn niet met genoeg om iedereen tegen te houden, maar ze zullen wel gaan jagen.'

Voor Pegida geldt vrijheid van meningsuiting niet, vindt Ronald. 'Racisme is een misdaad, en misdaden moet je voorkomen.' De politie van Amsterdam heeft volgens hem geen goede reputatie als het om racismebestrijding gaat. 'En dus moeten de Amsterdammers het zelf opknappen.'

Wat hij bedoelt, blijkt even later als op het Waterlooplein circa 150 Pegida-aanhangers zich verzamelen voor hun demonstratie. Door de vondst van een verdacht pakketje mogen ze niet naar de vooraf door de gemeente aangewezen locatie. Een haag van agenten, te voet, te paard en in burger, staat om het gezelschap heen.

Tegendemonstranten naderen tot op enkele meters afstand. Er wordt geschreeuwd, middelvingers gaan omhoog. Een vrouwelijk lid van Pegida's ordedienst vraagt door een megafoon met overslaande stem om hulp van de politie. Die drijft de Pegida-aanhangers de brug op, langs de kroeg met de Ajacieden, die ook al uit zijn op een confrontatie. Twintig personen, vooral tegendemonstranten, worden aangehouden.

Een uur lang wordt Pegida door de politie vastgehouden op de brug. Een opgefokte agent biedt namens burgemeester Van der Laan nog wel een alternatieve locatie voor de demonstratie aan, maar dat wordt door Pegida-voorman Edwin Wagensveld afgeslagen. Hij heeft er genoeg van te moeten wijken voor zijn tegenstanders. Hij omarmt de slachtofferrol.

'Daar staan we weer', verzucht Mark, 'omsingeld als criminelen'. Zijn sympathie voor Pegida heeft hem al veel gekost. Vrienden willen geen contact meer, collega's kijken hem met opgetrokken wenkbrauwen aan. Binnen zijn gezin wordt het onderwerp zoveel mogelijk vermeden. 'Het brengt te veel stress.'

Aan beide kanten van de brug hebben zich dan tegendemonstranten verzameld. De politie houdt ze weliswaar op afstand, de demonstratie is al in het water gevallen. Bussen rijden een voor een de brug op om de Pegida-aanhangers te ontzetten. Zonder morren, maar met een onbevredigd gevoel, stappen ze in.

'Zie je, zo wordt ons de mond gesnoerd', zegt Mark. 'Het is overal hetzelfde.'

Pegida-generaal opgepakt bij Calais

Bij een verboden demonstratie van Pegida in Calais is de ex-commandant van het Vreemdelingenlegioen, generaal buiten dienst Christian Piquemal (75), opgepakt. Volgens de Franse justitie speelde hij een hoofdrol bij het protest tegen immigratie, dat was verboden vanwege de gespannen situatie in de stad met veel illegale migranten. Niettemin demonstreerden zaterdag ongeveer honderd mensen, die kreten riepen als: 'Migranten eruit!' en 'Hollande, treed af!'

De generaal liep mee met een megafoon in de hand. Als 'patriottisch burger' wilde hij 'de grandeur en de identiteit van Frankrijk verdedigen', zei hij tegen een extreemrechtse site. Met vier andere demonstranten moet Piquemal vandaag voor de rechter verschijnen. De twee parlementsleden van het Front National spraken er schande van: 'Steun voor generaal Piquemal, ten onrechte en op brute wijze gearresteerd in Calais', twitterde Marion Maréchal-Le Pen.

Daar staan we weer, omsingeld als criminelen (Mark (45) Duitse aanhanger van Pegida, bezocht al twintig betogingen in Europa)

Volkskrant . . . . 08-02-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 9

GRAPHIC: Aanhangers van Pegida roepen leuzen in Amsterdam, zaterdag. Onder: een tegendemonstrant wordt ingerekend door de politie.
Foto's Julius Schrank / de VolkskrantWie: 
ouwesiem

Wíj zijn onze vrouwen

Column

door Jutta Chorus

Het was zaterdag plaatselijk bewolkt in de Amsterdamse binnenstad. Terwijl de politie op de Blauwbrug met lijfelijk geweld een groep Pegida-aanhangers tegenhield, ging honderd meter verderop de verkoop van gordijnen en fietsen op het Waterlooplein gewoon door.

Bij de Dokwerker hadden zich de zachte krachten verzameld - veertig kleine actiegroepen tegen racisme, voor vluchtelingen, voor feminisme. Huh, feminisme? Het blijken de feministen te zijn die twee weken geleden in Spijkenisse demonstreerden tegen Geert Wilders en daarbij gearresteerd werden. Ik herken ze aan hun bontjasjes en de gemanicuurde nagels. Wat doen zij hier? ,,Pegida zegt: 'Blijf van onze vrouwen af'", zegt woordvoerder Catherine Black. ,,Dan zeggen wij: onze vrouwen? Wíj zijn onze vrouwen. Misbruik onze rechten niet om je punt te maken."

Haar vader duikt op, hij heeft vanmiddag de feministen gefilmd. ,,Alle drie mijn dochters zijn activist", zegt hij trots. Catherine, promovendus in de psychiatrie, voerde tien jaar geleden al actie tegen de Nederlandse Volksunie en tegen de oorlog in Irak. ,,Mijn hobby was geneeskunde studeren", zegt ze. ,,Ik liep altijd met potten lijm en flyers rond."

Haar generatie activisten heeft barre tijden gekend. Ze bereikten zelden een doel. De oorlog in Irak ging gewoon door, de studiefinanciering werd afgeschaft. Occupy en de Maagdenhuisbezetting eindigden niet in een omwenteling. ,,We zijn niet gewend te winnen, zoals de activisten in de jaren zeventig en tachtig", zegt ze.

Maar kijk: de staking in de schoonmaaksector in 2014 leidde tot een loonsverhoging. Enkele zzp-pakketbezorgers die eind vorig jaar een rechtszaak aanspanden tegen PostNL werden in het gelijk gesteld. ,,De aandacht die we in Spijkenisse kregen, smaakt naar meer", zegt Catherine Black. ,,Ik zie vandaag honderden nieuwe gezichten."

Volgende week gaat ze in discussie met Anja Meulenbelt, een van de ideologen van de tweede feministische golf. ,,De feministische beweging in de jaren zeventig was wit", zegt Catherine. ,,Onze feministen zijn een afspiegeling van de Nederlandse samenleving." Ze wijst om zich heen, vrouwen uit het Midden-Oosten, uit Noord-Afrika, uit Zuid-Amerika.

Onderwerp is het sluipende seksisme, dat Catherine Black in de pseudoneurowetenschappen tegenkomt. Een vorm van medische antropologie, noemt ze dat, modern schedelmeten. ,,De beoefenaars ervan bekijken een hersenscan of doen psychologisch onderzoek en concluderen: de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zit in hun aard. Het sterke en het zwakke geslacht zijn biologisch bepaald."

Populairste boektitel in kringen van de pseudo's: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus van John Gray.

Biologisch bepaalde ongelijkheden zijn kennelijk gemakkelijker te verkroppen dan cultureel bepaalde verschillen. ,,Ik noem dat neuroseksisme", zegt ze.

,,Ik liep altijd met potten lijm en flyers rond", zegt Catherine Black

NRC-Next . . . . . 08-02-2016


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech