Drie panden gekraakt aan Harstenhoekweg in Scheveningen

Nieuws, gepost door: Autonoom Centrum Den Haag op 12/02/2016 02:10:15

Wanneer: 12/02/2016 - 10:59

Gisterenochtend hebben krakers drie panden aan de Harstenhoekweg in Scheveningen na jarenlange leegstand en verkrotting in gebruik genomen. Vandaag opent het Autonoom Centrum in deze panden weer haar deuren. Het Autonoom Centrum (AC) moest eerder deze maand na bijna 6 jaar vertrekken uit haar gekraakte plek aan de Willem van Outhoornstraat.


De panden aan de Harstenhoekweg zijn gebouwd in 1917 en zijn een beschermd stadsgezicht. De panden zijn eigendom van Bewi vastgoed, een vastgoedspeculant die de panden de afgelopen 10 jaar heeft laten verkrotten in de hoop ze zo snel mogelijk te kunnen slopen.

In 2012 waren er plannen om de panden te slopen en er yuppenappartementen neer te zetten. Dit plan is inmiddels weer van tafel. Concrete plannen zijn er op dit moment niet, en door de leegstand verpauperen de panden steeds verder. “We vinden het ontoelaatbaar dat vastgoedspeculanten gezichtsbepalende gebouwen kunnen laten verkrotten om uiteindelijk winst op te kunnen strijken. Huizen zijn er om in te wonen en om te gebruiken. Dat gaan we dan ook volop doen, net zoals voorheen in de Willem van Outhoornstraat”.

Scheveningen is al jaren het slachtoffer van een steeds verder gaande veryupping. Zowel de Scheveningen Haven maar ook Scheveningen Bad en Dorp veranderen steeds meer in een plek waar alleen de rijke elite zich nog thuis voelt. Mooie oude panden die bepalend zijn voor het karakter en de leefbaarheid van Scheveningen moeten wijken voor yuppenpojecten. We vinden dat deze veryupping moet stoppen. Scheveningers zitten niet te wachten op dure huizen waar ze niet kunnen wonen, of nog meer restaurants waar ze niet kunnen eten.

Het AC was eerder 5 jaar lang gevestigd aan de Willem van Outhoornstraat maar moest na een rechtszaak het pand verlaten. Het AC bood daar ruim 5 jaar plek aan een veganistische volkskeuken, de alternatieve boekenwinkel Opstand, het KraakSpreekUur, film- en informatieavonden, optredens van bands en ook studenten van het nabijgelegen conservatorium vonden er een plek om zonder winstoogmerk optredens te organiseren. Al deze activiteiten werden op een non-profit basis en enkel door vrijwilligers gedraaid, en zullen nu op diezelfde basis voortgang vinden.

Tegen speculatie en verkrotting – kraken gaat door!

https://acdenhaag.wordpress.com/Wie: 
ouwesiem

'Hij stond te schoffelen met míjn gereedschap'

door Niels Klaassen

Huurster moet eigen spullen terugvragen aan krakers

Den Haag - De eigenaar van het gekraakte hotel aan de Scheveningse Harstenhoekweg wil dat de gemeente de krakers eruit gooit. De laatste huurster moet ondertussen haar eigen spullen terugvragen: 'Mijn gereedschap ligt er nog, het laminaat, de koelkast.'

De politie heeft inmiddels een lijst met spullen van Margaret Gill die nog in de gekraakte panden aan de Harstenhoekweg liggen. Laminaat, gordijnen, een gasfornuis, koelkast, een ladder, het was er allemaal nog, toen de krakers vorige week dinsdag bezit namen van de gebouwen vlakbij het Circustheater.

Gill is bedrijfsleider van het nabijgelegen hotel Wilhelmina en woonde tot een paar weken geleden in een van de panden. ,,Maar ik kan nu niet eens meer naar binnen met mijn eigen sleutel, ik kan niet bij mijn post,'' zegt Gill.

De wijkagente gaat vandaag om tafel met woordvoerder Kwinten Keesmaat van de krakers, zodat Gill haar spullen terugkrijgt. ,,Het is verschrikkelijk,'' zegt Gill. ,,Keesmaat stond de tuin te schoffelen met míjn gereedschap. Als ik dingen niet terugkrijg, doe ik aangifte van diefstal of vernieling.''

Pandeigenaar Bart Vollmer van Bewi Vastgoed heeft aangifte gedaan en vraagt de gemeente op te treden: ,,De krakers zeggen dat we het pand laten verkrotten, maar we zijn al lang druk bezig met nieuwe plannen. Dat is goed voor Scheveningen. Het asbestonderzoek was net uitgevoerd, de huurder was net vertrokken. Als ze geïnformeerd hadden bij de gemeente hadden ze dat geweten.''

PVV-raadslid André Elissen is furieus: ,,Dit is de wereld op z'n kop. De meubels staan er nog, dit is een duidelijk bewoond pand, gas en elektriciteit waren nog aangesloten.'' Elissen wil dat de krakers zo snel mogelijk aangehouden worden en dat na eventuele ontruiming de kosten daarvan op de krakers worden verhaald. ,,Aan deze absurde situatie moet snel een eind worden gemaakt.'' De PVV en VVD hebben opheldering gevraagd aan het stadsbestuur.

Het Openbaar Ministerie gaat de aangifte van Vollmer bekijken en zal daarbij meenemen of hij concrete plannen met het gebouw heeft. Ook kan de pandeigenaar een kort geding aanspannen. Dan bepaalt de rechter of en hoe er ontruimd moet worden.

Speculatie

Kraker Kwinten Keesmaat gelooft niet dat het zo'n vaart zal lopen. ,,Ik denk dat we een goede zaak hebben. Het pand staat al heel lang leeg. De eigenaar laat het verkrotten tot sloop de enige optie is. We vinden dat speculatie moet worden tegengegaan. En er wordt al verschrikkelijk veel gesloopt in Scheveningen.'' Keesmaat meldt dat ex-bewoner Gill al haar spullen terugkrijgt. "

AD/Haagsche Courant . . . . . 15-02-2016Wie: 
ouwesiem

'Kraakbeweging is sterk met groot netwerk'

door Niels Klaassen

Scheveningen - Voor Kwinten Keesmaat is het simpel: om de sloop van monumentale panden aan de Scheveningse Harstenhoekweg tegen te gaan, is kraken geoorloofd. 'De politiek praat, wij ondernemen actie'.

Met een mannetje of twintig wordt nog gewerkt aan de Harstenhoekweg. ,,De boel moet opgeknapt worden, het linker gebouw is een grote bende. We willen zo snel mogelijk activiteiten houden zoals in het onlangs gesloten Autonoom Centrum aan de Willem van Outhoornstraat,'' zegt kraker Keesmaat, eerder woordvoerder van de in september ontruimde vrijplaats De Vloek in de Scheveningse haven.

Jullie hebben toch een mooi gebouw van de gemeente gekregen in Moerwijk?

,,Op de Beatrijsstraat in Moerwijk mag niet gewoond worden van de gemeente. Dus dan moet je niet gek opkijken als mensen een huis gaan zoeken. En Den Haag is geen dorp: er zijn hier veel meer kraakpanden. Mensen zijn bij verschillende projecten betrokken, de kraakbeweging is sterk met een groot netwerk.''

In de politiek klinkt kritiek: jullie moeten eruit, zegt rechts.

,,Ze schreeuwen moord en brand, daar sta ik niet zo van te kijken. Maar overal in het land wordt gekraakt, zo bijzonder is het niet. Ik zou zeggen: laat de politiek lekker praten, dan ondernemen wij stappen tegen leegstand en speculatie.''

Daarover: volgens de eigenaar zijn er wel plannen met het pand.

,,Er is alleen een schets van een architect, er zijn nog geen vergunningen, er is geen opleverdatum. Het kan nog heel lang duren voordat het bouwproject begint, dan ontstaat er weer zo'n groot gapend gat. Daar zijn er al genoeg van: er wordt verschrikkelijk veel gesloopt op Scheveningen. Dit is een markant gebouw, buurtbewoners willen het pand ook behouden.''

De eigenaar heeft aangifte gedaan, mogelijk komt er een kort geding.

,,Bij de rechter zullen we ons verdedigen. We denken dat we een goede zaak hebben: iemand kan wel zeggen dat er concrete plannen zijn, maar dat komt er niet uit.''

De vorige huurster moet ondertussen bedelen om haar eigen spullen terug te krijgen. Is dat niet gek?

,,De scooter die er stond hebben we teruggegeven. Ze maakt een lijstje met spullen die terug moeten, dus dat regelen we gewoon, die krijgt ze terug. Maar als je gordijnen laat liggen en een scooter laat staan, betekent dat niet dat je een pand met drie verdiepingen gebruikt. Ze was al een tijd weg.''

AD/Haagsche Courant . . . . . 15-02-2016Wie: 
ouwesiem

En nóg een kraakpand erbij

Scheveningen heeft er nog een kraakpand bij. Het gaat om een leegstaand kantoorgebouw aan de Badhuisweg, op steenworp afstand van de vorige week gekraakte oude hotels aan de Harstenhoekweg.

De krakers van het oude kantoor hebben bij de deur een brief opgehangen. Daarin staat dat het pand, waar voorheen de Internationale Organisatie Migratie in huisde, al sinds 2013 leegstaat.

Het pand is gekraakt 'uit nood', melden ze, omdat de krakers gedwongen moesten vertrekken uit een ander pand. Verder schrijven ze dat ze het gebouw goed zullen onderhouden.

Miljoenen

Voor het stadsbestuur zijn de gekraakte panden een doorn in het oog. ,,We investeren heel fors in Scheveningen, er gaan miljoenen naar de buitenruimte,'' zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD). ,,Daarmee lokken we ook particulieren om te investeren. Krakers passen daar dus niet. Als zij in een pand zitten, kan de investeerder niet vooruit.''

AD/Haagsche Courant . . . . . 18-02-2016Wie: 
ouwesiem

Krakers eruit om asbest

door Maja Landeweer en Niels Klaassen

Drie van de vijf kraakpanden worden verzegeld

Sceveningen - In de kraakpanden aan de Scheveningse Harstenhoekweg zit asbest. De krakers moeten er daarom uiterlijk vanmiddag om 12.00 uur verdwenen zijn. Dan worden de gebouwen verzegeld.

Volgens de Haagse Pandbrigade is het niet verantwoord om nog in de asbestpanden te verblijven. Daarom moeten drie van de vijf gekraakte voormalige hotels aan de Harstenhoekweg vanmiddag om 12.00 uur leeg zijn. De Pandbrigade verzegelt dan de gebouwen.

Mochten de krakers niet vrijwillig vertrekken, dan zal de politie mogelijk ingrijpen. Maar de woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller (wonen, HSP) gelooft dat de bewoners wél vrijwillig vertrekken: ,,Het gaat om hun eigen gezondheid.''

Pandeigenaar Bart Vollmer van Bewi Vastgoed liet in januari al een asbestinventarisatie uitvoeren, ter voorbereiding op de sloop. Maar Vollmer kan dus niet verder omdat krakers de reeks gebouwen sinds vorige week dinsdag bezet hebben. Een voormalige huurster moest haar eigen bezittingen terugvragen en Vollmer is boos omdat de krakers woensdag een deel van de inventaris buiten hebben gezet.

Het gaat om een berg spullen, van tafeltjes, een bed en kasten tot vloerbedekking en wastafels. De vastgoedeigenaar beweert dat de krakers de spullen gewoon op straat hebben gezet zonder de grofvuiltelefoon te bellen. ,,En de gemeente stuurt de rekening naar de eigenaar. Het is een stelletje crimineel tuig.''

Onzin

'Allemaal onzin,' reageert kraker Kwinten Keesmaat. De vijftien tijdelijke bewoners hebben 'gewoon de gemeente gebeld' om 'tapijten vol duivenstront en kapotte, lekkende wasbakken' af te laten halen. ,,Dit begint een beetje zielig te worden. Het is gewoon een speculant die de boel laat verrotten.''

De kraak aan de Harstenhoekweg frustreert ook het stadsbestuur. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) vindt dat de krakers de vooruitgang op Scheveningen in de weg zitten en wethouder Karsten Klein (CDA) noemt het raar dat coalitiegenoot en HSP-fractieleider Peter Bos de kraak op voorhand goedkeurt. Bos sprak vorige week van een 'goede actie' die voor de noodzakelijke 'reuring' zorgt op Scheveningen.

Bewi Vastgoed heeft inmiddels aangifte gedaan. Mogelijk stapt Vollmer ook naar de rechter.

K.H. Smit Stamrecht BV, eigenaar van het kantoorpand aan de Badhuisweg, dat toevallig ook vorige week werd gekraakt maar door een andere groep, heeft een kort geding aangespannen.

AD/Haagsche Courant . . . . 19-02-2016

Vorige week openden de krakers het Autonoom Centrum aan de Harstenhoekweg.
FOTO NICO SCHOUTENWie: 
nn

Voor de Badhuisweg:

Badhuisweg 11 te Den haag gekraakt, https://www.indymedia.nl/node/31960 .Wie: 
ouwesiem

ww.omroepwest.nl/nieuws/3067118/Krakers-op-Scheveningen-weten-van-geen-wijken-tweede-kraak-in-korte-tijdWie: 
nn

Autonoom Centrum bedreigd met ontruiming, https://www.indymedia.nl/node/32496 .Wie: 
nn

Overigens lijkt dit me dan ook weer op de tocht staaan:

Juridisch activistenspreekuur in het nieuwe Autonoom Centrum,
https://www.indymedia.nl/node/32305
https://www.indymedia.nl/node/32309 .Wie: 
nn

Ondertussen bij de buren:

Naar aanleiding proces Badhuisweg 11, https://www.indymedia.nl/node/32567 .Wie: 
nn

Autonoom Centrum wint kort geding. Geen ontruiming!, https://www.indymedia.nl/node/33366 .Wie: 
nn

Burgemeester wil Autonoom Centrum Den Haag sluiten, https://www.indymedia.nl/node/35709 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech