Eind april massale internationale punkherdenking in Amsterdam

Nieuws, gepost door: NZH-Lijn op 13/04/2016 04:09:05

Wanneer: 13/04/2016 - 20:53

(Uit 'Noord-Zuid-heroinelijn' een gestencild blad voor 'Punk en Retro')
40 jaar geleden, op 23 april, in het voorjaar van 1976, werd het eerste punkconcert in Nederland gehouden.Ongeveer op hetzelfde moment dat de Sex Pistols Engeland overhoop haalden, en The Ramones in New York de Blitzkrieg Bop lanceerden, speelde in een onooglijke kelder op het Amsterdamse Kattenburgereiland "The Axes" een legendarisch concert dat ongeveer drie akkoorden duurde. Daarna brak er een grote vechtpartij uit tussen naziskinheads in het publiek en zogenaamde 'punkerhippies', waarna de politie de hele meute de illegale kroeg uitsloeg en de vechtpartijen buiten urenlang doorgingen.

Om het eerste punkconcert op het Europese vasteland te herdenken, maar ook als eerbetoon aan de in februari overleden zangeres van de Poison Girls, Vi Subversa, zullen punkbands uit binnen- en buitenland optreden op een steenworp afstand van de oorspronkelijke kelder in Kattenburg.

"Kattenburg is tegenwoordig helemaal doodgerenoveerd," verklaart organisator Hubert Smeets, nu een bezadigd stukjesschrijver, maar in zijn jongere jaren bassist van de maoistische band "Bloedworst". "Eind jaren '70 was het echter een vervallen buurt, waar de Communisten heer en meester waren en langdurige huurstakingen gehouden werden. Ideale plek voor de subcultuur dus. Gelukkig kunnen we vlak in de buurt terecht, ik heb zo mijn contacten".

Een van die plekken is Hanneke's Boom, op een door een brug verbonden eilandje naast het voormalige Marine-emplassement. Hanneke was vroeger immers zangers van "Bom-Ba(r)st" een bandje naar eigen zeggen "eco-anarchistische teringherrie" maakte. De band bestond maar drie maanden, maar maakte een onuitwisbare indruk op de hele generatie beginnende punkmuzikanten. "Ik heb gehoord dat The Stranglers bij ons geprogrammeerd zijn. Leuk!".

Uit heel Europa, en verrassend genoeg ook Japan komen geluiden dat fans van de bands en zowel ouwe als hedendaagse punks naar de herdenkingsconcerten zullen komen. Op een van de facebook-eventpagina's hebben al 37.000 mensen aangekondigd te komen ('going'). Ook zijn er veel side-events, die vaak niet eens bij programma-coordinator Smeets aangemeld zijn. Zo zou de befaamde Duitse zuipband 'Die Bierleiche' komen met de notoire meute volgers, die vooral bekend zijn door de bierglijbaan die ze altijd voor het podium inrichten (men neme een of meer dekzijlen, meestal van naburige vrachtwagens afgeratst, overgiet ze met bier en voila, een prachtige glijbaan). Uit Frankrijk komt de radicale vrouwenband Mili-tante. Band en volgelingen hebben nog een appeltje te schillen met The Stranglers (notoire sexisten), dus dat kan nog spannend worden. Maar Hanneke van Hanneke's Boom denkt dat het wel los zal lopen: "ze spelen aan de andere kant, daar zit dus water tussen".

Ook de Spaanse skapunkers Las Ratatatas staan bekend om een vurig publiek dat graag op de vuist gaat met 'apolitieke' bands en fans. "Maar die hebben we in de klimhal geprogrammeerd, daar kunnen ze weinig kapot maken," aldus Smeets.

Hanneke denkt dat haar kroeg en de aanpalende gelegenheden de verwachte 40.000 fans wel aan kunnen. "De toiletten van Pakhuis de Zwijger zullen tot ieders beschikking staan, en verder improviseren we, dat heeft de Punk altijd gedaan, DIY weet je wel, Do It Yourself".

Helaas kan het Scheepvaatmuseum deze keer geen rol spelen, aangezien dat al maanden gebruikt wordt voor allerhande EU-vergaderingen. In het weekend van de Punk-verjaring zitten Jeroen Dijsselbloem en zijn collega ministers daar te vergaderen. "In de jaren '70 was het museum ook een enigszins verwaarloosd museum, waar we altijd tegenaan pisten na de concerten," herinnert Smeets zich. "Nu is het een protserig gerenoveerd bastion geworden, dat alleen nog dient om te pronken met twijfelachtige historische fenomenen als de VOC en Michiel de Ruyter". Jeroen Dijsselbloem denkt desgevraagd ook dat hun vergadering prima kan samengaan met het punkfestival: "ach de punkers van toen zijn allemaal NGO-directeuren geworden waar ik regelmatig mee om tafel zit. We geven ze wat subsidie en dan hebben ze het nergens meer over. Of ze zijn in een poging kamerlid te worden al wel drie keer publiekelijk bijgedraaid. Die gaan echt niet meer met stenen gooien enzo. En zelf houd ik ook best van een beetje rock en een een glaasje op zijn tijd. Al houd ik het meestal bij een glas melk. Jammer dat Golden Earring niet komt, dan had je me vooraan kunnen zien meeswingen!"

We zullen het zien: het weekend van 23 april komt rap naderbij en vrijdagavond 22 april wordt om een uur of 17.00 de aftrap verricht door 'Zwarte September', een gelegenheidsband van Nederlandse punkers van het eerst uur. Daarover later meer.Wie: 
nn

Vi Subversa: 20th June 1935 – 19th February 2016: Flesh and blood is what we are, http://louderthanwar.com/vi-subversa-20th-june-1935-19th-february-2016-f... .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech