Gekraakt Pand Gouda

Nieuws, gepost door: nn op 16/05/2016 05:02:43

Waar: Westhaven Gouda, Westhaven, Gouda, Netherlands
Wanneer: 16/05/2016 - 15:51

Op 16 mei rond 17.00 is er een pand aan de westhaven in Gouda gekraakt.

Op 16 mei rond 17.00 is er een pand aan de westhaven in Gouda gekraakt. Dit pand stond al geruime tijd leeg en was alleen te koop voor een hoge onderhandse cashbetaling. Nu ligt er al maanden beslag op. Tegelijkertijd zijn er in Gouda wachtlijsten van 8 tot 10 jaar zijn voor betaalbare woningen en zijn er meer dan 240 dak- en thuislozen. Kraken is sinds 2010 verboden, maar daar was tegenovergesteld dat de leegstandswet erin zou voorzien dat leegstaande panden die niet verhuurd of verkocht worden door de gemeenten opengesteld zouden worden voor gebruik. Tot op heden is dit nauwelijks gebeurd, en al helemaal niet in Gouda. Op een recente daklozendag liet wethouder Laura Werger ook weten dat de coalitiepartij VVD in Gouda geen gebruik wil maken van deze wet, ondanks de benarde situatie waar zo veel mensen in zitten. De noodkreten om de woonsituatie in Gouda worden gehoord, vandaar dat mensen op deze actie zijn overgegaan. Nood breekt immers nog altijd wet.

Tags: kraak


Wie: 
nn

Binnen een uur na de kraak in Gouda kwam de politie met bijzonder intimiderend gedrag en onmiddelijk met de hondenbrigade opdagen en gaven aan de woordvoerder te kennen dat iedereen binnen gearresteerd was, tot grote verontwaardiging van de verzamelde buurtbewoners. Vijf minuten overlegtijd kregen de krakers niet, binnen twee minuten sloeg de politie met de stormram een ruit in waarmee zij meer schade deden dan de krakers hadden gedaan. Allen die binnen waren worden momenteel afgevoerd.Wie: 
nn

Pand Westhaven in Gouda gekraakt

Gouda - Op Tweede Pinksterdag rond 17.00 uur hebben krakers hun intrek genomen in een pand aan de Westhaven. De krakers willlen hiermee een signaal afgeven dat er nog altijd krapte op de woningmarkt is.
Welk pand het is aan de Westhaven is niet exact bekend, maar vermoedelijk gaat het om het vooormalige woonhuis van B.J. van Honk van het failliete kinderdagcentrum Speelhonk. Daarvoor was de ING bank in het pand gehuisvest. Na het faillissement is de familie van Honk met de noorderzon vertrokken. Dit monumentale pand staat al geruimte tijd leeg. Geprobeerd is het pand via een veiling te verkopen, maar dat is niet gelukt. Een woordvoerder, die niet met naam wil worden genoemd, zegt dat er al maanden beslag op het pand en het pand zou alleen te koop zijn tegen een hoge onderhandse cashbetaling.

De krakers willen een signaal afgeven. "In Gouda zijn er wachtlijsten van 8 tot 10 jaar voor betaalbare woningen en zijn er meer dan 240 dak- en thuislozen. Kraken is sinds 2010 verboden, maar enkel omdat de leegstandswet erin zou voorzien dat leegstaande panden die niet verhuurd of verkocht worden door de gemeenten opengesteld zouden worden voor gebruik. Tot op heden is dit nauwelijks gebeurd, en al helemaal niet in Gouda. De noodkreten om de woonsituatie in Gouda lijken niet te worden gehoord, vandaar dat mensen op deze actie zijn overgegaan."

http://goudsepost.nl/nieuws/pand-westhaven-in-gouda-gekraakt-1.6018796

Foto @RaymondAarsman1Wie: 
nn

Krakers binnen uur uit pand Westhaven gehaald
http://goudsepost.nl/nieuws/krakers-binnen-uur-uit-pand-westhaven-gehaal...Wie: 
ouwesiem

De kraakactie van een pand aan de Westhaven, die mislukte

Gouda - De kraakactie van een pand aan de Westhaven, die maandagavond al na een uur werd afgebroken, toont wel de noodzaak voor drastische maatregelen.

Dat stelt de Goudse SP, die in en buiten de gemeenteraad het tekort aan woonruimte voor jongeren gaat aankaarten. "Kraken is natuurlijk illegaal maar als je geen dak boven je hoofd hebt, kan ik me wel voorstellen dat jongeren dit middel hanteren,'' zegt SP-raadslid Hans van Dijk.

"Binnen de Goudse gemeenteraad hebben wij het regelmatig op de agenda gezet. En op straat heeft de jongerenafdeling SP Rood er eerder in Gouda aandacht voor gevraagd. De kraakactie is voor ons reden om opnieuw druk te zetten. Kijk naar mogelijkheden om leegstaande bedrijfspanden tijdelijk in te richten voor huisvesting voor jongeren. Bij de Goudse Poort staat het merendeel van de panden leeg. Er moet nou maar eens serieus werk van gemaakt worden,'' zegt Van Dijk.

Het pand, het voormalige hotel Mirage, stond al ruim vijf jaar leeg. 'In Gouda zijn wachtlijsten van acht tot tien jaar voor betaalbare woningen en er zijn meer dan 240 dak- en thuislozen,' luidt een schriftelijke verklaring van de krakers.

'De politie trad op met een bijzonder intimiderend gedrag en kwam onmiddellijk met de hondenbrigade opdagen. De woordvoerder gaf te kennen dat iedereen binnen gearresteerd was.'

De politie heeft maandagavond drie mannen en een vrouw in het kraakpand aangehouden.

* Vervangende titel / Replacement title

AD/Groene Hart . . . . . 18-05-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 1

SP-raadslid Hans van Dijk.
FOTO ADWie: 
nn

Westhaven 46 herkraakt (Gouda), https://www.indymedia.nl/node/35662 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech