Persbericht Antifa Utrecht n.a.v. NVU demonstratie Sterrenwijk op 21 mei

Nieuws, gepost door: Antifa Utrecht op 20/05/2016 05:08:41

Wanneer: 20/05/2016 - 07:47

19 mei 2016
De komende demonstratie op zaterdag 21 mei te Sterrenwijk, Utrecht, die mede-georganiseerd is door de rechts-extemistische Nederlandse Volks-Unie (NVU), is voor Antifa Utrecht een reden om een tegengeluid te laten horen. Onder andere het nazistische karakter van NVU en de geschiedenis van nazisme in Utrecht zijn redenen voor Antifa Utrecht om deze demonstratie kritisch te benaderen.


De demonstratie werd aangekondigd als een samenwerking tussen NVU en de Facebookgroep ‘Zeg Nee Tegen Azc Gansstraat (Pieter Baan Centrum)’. De NVU, een nationalistische partij onder leiding van Constant Kusters, demonstreerde eerder dit jaar in Amsterdam waarbij zeven partijleden de hitlergroet brachten en hiervoor werden opgepakt door de Amsterdamse politie. Het nazistische en fascistische imago van de relatief jonge NVU is echter niet nieuw. Naar aanleiding van een demonstratie in 2011 zijn partijleden van de NVU onder andere veroordeeld voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

De nationalistische partij wil aanstaande zaterdag de straten van Utrecht ingaan om hun onvrede te uiten over de komst van een asielzoekerscentrum in het Pieter Baan Centrum (PBC). Het PBC is formeel een Huis van Bewaring, wat zou betekenen dat vluchtelingen in een justitiële inrichting zullen worden ondergebracht. Antifa Utrecht is hier fel op tegen, zo zegt antifasciste Anna: “Vluchtelingen horen verwelkomd te worden, maar niet door neonazi’s die door de straten lopen.” Het debat over vluchtelingen is naar aanleiding van tegendemonstraties in Utrecht al eerder uit de hand gelopen. Anna: “Ik laat me niet afschrikken door de NVU.”

Vanuit historisch perspectief heeft Utrecht een problematische geschiedenis met nazi’s. Gedurende de Tweede Wereldoorlog marcheerden Duitse nazi’s Utrecht binnen om vervolgens panden aan de Maliebaan te vorderen. Het huidige Pieter Baan Centrum was toentertijd een gevangenis waar ondermeer Utrechtse verzetsstrijders onder het nazisme werden opgesloten. Op 21 mei 2016, 71 jaar nadat Utrecht nazivrij is gemaakt, wil de NVU marcheren in de straten van Utrecht. “Ze kunnen niet zomaar besluiten om het Pieter Baan Centrum weer te claimen met hun nazigedachtegoed.”

Antifa Utrecht roept antifascisten en Utrechters op om zich uit te spreken tegen de komst van de NVU. Anna: “Deze neonazi’s kunnen niet op een zaterdag opeens Utrecht in marcheren. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat de NVU zich niet welkom voelt in Utrecht en in Sterrenwijk! Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!”Wie: 
ouwesiem

Sterrenwijk furieus op actiegroep

door Matthijs Steinberger

Zes betogers opgepakt

Utrecht - Bewoners van Sterrenwijk zijn woedend op actiegroep Antifa Utrecht, die een demonstratie tegen een asielzoekerscentrum vanaf een begraafplaats probeerde te verstoren

De politie arresteerde tijdens twee korte verstoringen zes mensen, onder wie vijf tegendemonstranten. Verder verliep de demonstratie zaterdagmiddag rustig.

De protestmars was een initiatief van bewoners uit Sterrenwijk en de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Ze demonstreerden tegen het voornemen van de gemeente om in het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat vanaf 2019 asielzoekers op te vangen. Als het plan doorgaat, wordt complex het tweede permanente asielzoekerscentrum in de stad.

Het antifascistische Antifa had van tevoren aangekondigd een tegengeluid te laten horen om ervoor te zorgen dat de NVU zich niet welkom voelt in de stad. De demonstratie werd daarom begeleid door een grote politiemacht. Agenten stonden op strategische punten in Sterrenwijk en rondom de route van de demonstratie om tegendemonstranten tegen te houden.

Toch lukte het de tegenbetogers twee keer om dichtbij te komen. Tijdens toespraken tegenover het Pieter Baan Centrum stonden plotseling twee zwartgeklede antifascisten met een spandoek op de naastgelegen begraafplaats. De demonstranten reageerden woedend en stormden op het duo af. Zonder de aanwezigheid van het hek rondom de begraafplaats was het tot een vechtpartij gekomen. Eén van de boze demonstranten werd aangehouden. Volgens omstanders lag een familielid van hem op de begraafplaats. Bewoners van Sterrenwijk spraken van heiligschennis.

Na afloop, toen de demonstranten in groepjes huiswaarts liepen, doken even verderop op de begraafplaats opnieuw tegendemonstranten op. De politie heeft daarop vijf antifascisten aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en opruiing.

'Schandalig'

Hellen uit Sterrenwijk, een van de initiatiefnemers van de demonstratie, noemt de acties vanaf begraafplaats Soestbergen 'schandalig'. ,,Dit bedenk je niet. ''

Het tegengeluid is zorgvuldig gepland, denkt de Utrechtse. ,,De omgeving was al uren van tevoren afgezet. Ik denk dat ze zich 's ochtends vroeg op de begraafplaats hebben verstopt.''

Naast een toespraak van twee vrouwen uit Sterrenwijk, sprak onder meer Constant Kusters van de NVU.

AD/Utrechts Nieuwsblad . . . . .23-05-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 2

De politie pakt enkele tegendemonstranten op.
MARNIX SCHMIDT
Twee vrouwen uit Sterrenwijk houden een betoog tegen de komst van een azc in de Gansstraat.
MARNIX SCHMIDTWie: 
nn

Weimartje

Column

@jerrygoossens1

Mag je om neo-nazi's lachen? Zelf zullen ze die vraag ongetwijfeld met een krachtig "NEIN!" beantwoorden. Extremisme en zelfrelativering sluiten elkaar nou eenmaal uit. En juist dat maakt ze anno 2016 zo onbedaarlijk grappig. Mijn favoriete Nederlandse nazi is Stefan Wijkamp, een bijna 50-jarige, werkloze man uit het Gelderse Oosterbeek, die nog altijd bij zijn ouders woont. Bij moeder op zolder staat zijn Adolf Hitler-verkleedkist. Daarin bewaart Stefan enkellange lederen jassen, drollenvangers en malle jagershoedjes. Met zijn borstelsnorretje en spuuglok gaat hij graag als Hitler/Himmler vermomd boodschapjes doen in het pittoreske Oosterbeek. Stefan is een Monty Python-sketch. Maar dan in 't echt.

Of hij er vanmiddag bij is, als de Nederlandse Volksunie in de Gansstraat marcheert, durf ik niet te zeggen. De 'Oosterbeekse Hitler', zoals zijn hilarische bijnaam luidt, is al een poosje gebrouilleerd met Nederlandse Volksunie-Führer Constant Kusters. Maar stiekem hoop ik er toch een beetje op. In ganzenpas door de Gansstraat, op parmantig opgewreven laarsjes, het zou een dijenkletser vanjewelste zijn.

De VNU heeft een vergunning gekregen om te demonstreren tegen de opvang van vluchtelingen in het oude Pieter Baan Centrum. Dat bruinhemden van buiten de stad daar met de zegen van de burgemeester tegen te hoop mogen lopen, toont weer eens aan hoe ruimhartig de democratie is. Ik zeg altijd: eigen fascist eerst!

De afgelopen maanden hebben we al heel wat extreemrechtse clubjes in de stad mogen verwelkomen, en steeds heb ik langs de zijlijn staan grinniken. Om het verbeten clubje halvegaren dat, al of niet met varkensmuts, omringd door politie in de kou verontwaardigd stond te wezen. Vandaag op de Gansstraat zal het net zo'n sneue bedoening zijn. Zelfs als de Oosterbeekse Hitler besluit thuis te blijven.

Ja, de enigen die deze bruine clowns nog serieus nemen, zijn de naoorlogse verzetshelden van Antifa, die hebben aangekondigd naar de Gansstraat te komen om Weimartje te spelen en to party like it's 1939. Zij vormen het bestaansrecht voor de NVU. En vice versa. Duimen dat er eentje verkleed gaat als maarschalk Tito!

AD/Utrechts Nieuwsblad . . . . 21-05-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 2


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech