Massale actie tegen tegen de NAVO in Brussel (verslag)

Nieuws, gepost door: NAVOlger op 01/04/2012 04:05:54

Waar: NAVO hoofdkwartier, Brussel, Belgium
Wanneer: 01/04/2012 - 18:08

Met de slogan NATO GAME OVER hebben zo'n 800 vredesactivisten in Brussel geprotesteerd tegen de NAVO. Volgens de politie zijn 483 activisten gearresteerd. Dit omdat ze probeerden op het terrein van deze gewelddadige, mensenrechten schendende organisatie te komen.

pogingen om over het hek te klimmen
vele arrestanten bewaakt

De actie was een protest tegen de interventies die de NAVO de laatste jaren uitvoert. Daarnaast wordt nucleaire ontwapening geëist. Het gooien met kernbommen is niet meer van deze tijd. En als je er toch niet mee zou willen gooien, waarom heb je ze dan? Ook het dreigen hiermee is door het internationaal hof in Den Haag illegaal verklaard.

Helaas is het de activisten niet gelukt om ver op het terrein van de NAVO door te dringen, maar het is wel gelukt om op deze manier weer eens aandacht te vragen voor deze dodelijke organisatie en haar activiteiten. Ook mainstream media in België en daarbuiten besteden er aandacht aan.

Tijdslijn in het Frans met foto's: http://bxl.indymedia.org/tumbles

Een verzameling videoboodschappen van deelnemers: http://www.dewereldmorgen.be/natogameover

De pagina van Vredesactie, de initiatiefnemer van de actie: http://www.vredesactie.be/campaign.php?id=25

Hier verder de tekst van de organisatie:

"Vandaag stappen zo'n 500 vredesactivisten uit meer dan tien Europese landen naar het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Ze interveniëren geweldloos op de terreinen van de NAVO en zullen proberen om het NAVO-hoofdkwartier te sluiten. Waar vrede op het spel staat, is geweldloze interventie immers noodzakelijk. Een militaire alliantie zoals de NAVO, van een selecte club landen die wereldwijd oorlog voert, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Op 20 en 21 mei komen in Chicago de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO samen. Met de geweldloze interventie geven de vredesactivisten een duidelijke boodschap: de NAVO creëert meer problemen dan ze oplost.

Burgerlijk ongehoorzaam
NATO GAME OVER is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. We begaan een wetsovertreding om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht. Geweldloze interventieteams gaan het NAVO-terrein op en sluiten ramen en deuren. De zone rond de NAVO wordt met rood-wit lint afgebakend. Tegenover de hoofdingang van de NAVO juichen supporters de interventieteams toe. Delegaties uit tien Europese landen nemen deel aan de actie.
Allen hebben ze een duidelijke boodschap aan de staatshoofden en regeringsleiders die op 20 en 21 mei samenkomen op een NAVO-top in Chicago: wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Libië of Afghanistan, geen nutteloze en gevaarlijke kernwapens in ons land.

Stop militair interventiebeleid
NAVO-baas Rasmussen wil in Chicago de prioriteiten vastleggen voor de verdere uitbouw van een militair interventie-apparaat. De oorlog in Afghanistan toont ons de grote mislukking van dit denken. In Libië gebruikt de NAVO de 'responsibility to protect' als excuus voor regimeverandering. Een jaar later laat de NAVO een gefragmenteerd land achter waar gewapende milities de plak zwaaien.

Kernwapens weg
Heikel punt op de agenda is het verdedigings- en afschrikkingsbeleid van de NAVO. Onder de titel NATO Deterrence and Defense Posture Review is de alliantie sinds de vorige grote top, in november 2010, op zoek naar 'de juiste mix van conventionele en nucleaire wapens'. De NAVO-lidstaten moeten het in Chicago eens worden over de toekomstige rol van de naar schatting 200 Amerikaanse tactische kernwapens die nog steeds in vijf Europese landen gestationeerd zijn. De NAVO-bureaucratie schijnt liefst alles bij het oude te laten. Nochtans hebben de tactische kernwapens geen enkel militair nut meer en bestaat voor de verwijdering ervan een groot maatschappelijk draagvlak. In Chicago moet blijken of de NAVO afstand kan doen van het Koude Oorlog-denken. Als de NAVO vasthoudt aan haar huidige kernwapenstrategie blokkeert ze volgende stappen in wereldwijde nucleaire ontwapening.

Operatie NATO GAME OVER
De geweldloze actie NATO GAME OVER is een onderdeel van de campagne OPERATIE NATO GAME OVER van Vredesactie en Action pour la paix. Met deze campagne probeert Vredesactie een democratisch debat af te dwingen rond de NAVO en de standpunten die onze regering vertolkt op de NAVO-top op 20 en 21 mei in Chicago.
Dat debat ontbreekt vandaag. Nochtans heeft ons NAVO-lidmaatschap grote gevolgen. Onze regering beslist mee ten oorlog te trekken in Afghanistan en Libië. Het parlement geeft zonder fundamentele vragen groen licht. De Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel zijn nutteloos en gevaarlijk. Onze overheid reageert niet, ook al willen de meeste Belgen de kernwapens weg. Onze vertegenwoordigers bij de NAVO keuren het raketschild goed en gaan akkoord dat de Europese lidstaten daar mee voor betalen, zonder enig publiek debat." bron: http://ovl.indymedia.org/news/2012/04/32156.php

Tags: Kernwapens NAVO vredesactie


Wie: 
nn

Holy shit,

Kunnen we alsjeblieft bevestigd krijgen dat de reguliere media hier woorden verdraaid? Of hebben onze vredesvriendjes een jointje (of 10) teveel gerookt..

Van pownews:
"Een woordvoerder van de activisten wilde niet spreken van een mislukte actie. "Dit is een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. We plegen een klein misdrijf om een groter misdrijf te stoppen. We hopen dat onze activisten vervolgd worden, zodat we een publiek debat krijgen."Wie: 
nn

Waarom de link naar powned zonder commentaar ? Ik heb ook een link :
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1246385
Ik zal deze aanvulling uitleggen. Hoeveel volwassen bewoners hebben de Navo lid staten ?
Dan lijkt de opkomst van +/- 500 demonstranten weinig. Maar als je de gevolgen ziet voor de
individuele demonstrant van uit de Staat dan steken de demonstranten terecht overigens bepaald hun nek uit. Als ik dan ook nog de haat en hetze zie tegen demonstranten die blijkt uit reacties op melding demo is er nog meer reden tot zorg. Daar bij geschreven denk ik dat het de meeste mensen koud laat wat de Navo doet of demonstranten in dat kader. Die meeste mensen hebben hun dagelijkse beslommeringen en weten dat er toch niet naar hun mening wordt geluisterd. Op dat laatste zullen powned aanhangers geen ander antwoord hebben dan schelden ze kunnen niks anders maar een truuk. Schelden. Afgezien daar van zijn er ook geen redelijke argumenten tegen in te brengen tegen dat de meeste mensen niets wordt gevraagd door de macht in wat voor een kader dan ook. Die " meeste mensen " zullen ook zeggen precies als de oudere heren in de Andere Tijden uitzending : ik heb een gezin ben afhankelijk van mijn baan ik kan niet zo maar vrij nemen voor een demo waar ik het risico loop geregistreerd te worden door politie diensten en de rest van mijn leven gevolgd. Ik wil ook mijn gezin niet in gevaar brengen.
Een dictatuur heeft ook aanhangers figuren die er indirect of direct van profiteren. In dat kader zie ik ook de reacties van reaguurders in het kader Navo demo ik wil die reaguurders niet alleen maar afdoen als Trollen en andere idioten. " Reaguurders " zijn in bepaalde gevallen duidelijk politiek gemotiveerd. Dat moet maar weer eens vermeld. Ik wil ze in het algemeen niet groter maken dan ze zijn dat krijg je al snel met Internet maar gezien hun anonieme vaak weerzinwekkend lage taal gebruik beledigingen en bedreigingen in dit geval aan het adres van geweldloze demonstranten
is het oppassen. Ik verwijt ze ook hetze stemmingmakerij. Mijn zorg is of ik me vergis of de groep met
de agressieve " meningen " zo als reaguurders toch groter is dan ik denk dat de bevolking voor een groot deel uit onverschillige murve mensen bestaat of agressieve reaguurders types en meelopers ? De tijd zal het leren of is het al duidelijk ? Waarom is er zo weinig verzet tegen bijv. de +/- 20 atoom bommen in Nederland ? Dat is vind ik het gebrek aan verantwoordelijkheids gevoel van de bevolking aan te rekenen. Veel - terechte - ophef over kinder misbruik door een ( 1 ) Robert M. maar tegelijk opvallend weinig ophef over totale vernietiging door A bommen. Gebrek aan democratie ? Worden we geregeerd door groot industrie en loop jongens van de politieke partijen ? En iedereen weet dat of vermoed het ? Wanneer wordt ons toegestaan te klagen en hoe ? Bange vragen duidelijke antwoorden wat mij betreft. Ik maak me zorgen.Wie: 
nn

Honderden vredesactivisten hebben zondag geprobeerd het hoofdkwartier van de NAVO in de Belgische hoofdstad Brussel binnen te dringen. Daarbij zijn 483 personen aangehouden.
http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/april/02/nws.php


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech